Žiga Pance je dosegel vodilni zadetek za zmaje. Foto: Marko Kovič
Žiga Pance je dosegel vodilni zadetek za zmaje. Foto: Marko Kovič
Tomaž Razingar
Tomaž Razingar je bil nevaren, a ni uspel ukaniti Jeana Philippa Lamoureuxa. Foto: MMC RTV SLO
Michal Fikrt
Michal Fikrt je tudi v letošnji sezoni eden glavnih adutov železarjev, vendar uvodnega poraza ni mogel preprečiti. Foto: Sandi Fišer

Železarji so lani na domačem ledu izgubili vse tri tekme z Madžari, kar se je na končni lestvici zelo poznalo. Tudi tokrat so izbranci Kevina Primeauja dokazali, da so izjemno neugoden tekmec za slovenske prvake, v Podmežakli so dobili šest izmed zadnjih sedem tekem.
Bergström izkoristil "power play"
Na začetku je po hitrih podajah Anttija Puse in Marcusa Olssona pred vrata zadrsal Patrik Bergström in iz neposredne bližine zadel zunanji okvir madžarskih vrat. V 13. minuti je bil na kazenski klopi Adrian Toth, po akciji Andreja Tavžlja in Klemna Pretnarja pa je Patrick Bergström z bližine matiral vratarja Adama Munra.
Popoln preobrat v drugi tretjini
V drugi tretjini so Madžari zaigrali precej bolje. V 25. minuti je nekdanji igralec Olimpije Harlan Pratt podal do Martona Vasa, ki je z izjemnim strelom pod prečko izenačil. Železarji so povsem popustili. Po hitrem protinapadu tri minute zatem je Istvan Sofron matiral Fikrta. Zmedo gostiteljev je izkoristil še Andras Benk po pol ure igre. Železarji so imeli v nadaljevanju druge tretjine dvakrat priložnost, da dosežejo zadetek priključka z igralcem več, a si niso ustvarili resnejše priložnosti.
Sijajni Sofron potrdil zmago Sape
Jeseničani so v zadnji tretjini odločno krenili v lov na izenačenje. Andrej Tavželj je v 45. minuti z močnim strelom od daleč oplazil vratnico, ko so imeli gostje igralca manj na ledu. V 52. minuti je Fikrt ubranil nevaren strel Ladislava Sikorcina, ko so Madžari napadali z igralcem več. V 55. minuti se je Sofron sam znašel pred Fikrtom in učinkovito dokončno odločil zmagovalca. V zadnji minuti je Bergström omilil poraz po podaji Matevža Ermana.

Ž. Pance in Hotham zadela v Beljaku
Trener zmajev Hannu Järvenpää je v vrata postavil Jeana Philippa Lamoureuxa. Najprej ga je resneje preizkusil Tomaž Razingar, nato pa je bil nevaren še Marco Pewal. Za zeleno-bele sta si najlepši priložnosti priigrala John Hughes in Tomi Mustonen. Kazalo je, da se bo prvi del končal brez golov, a je kapetan Ljubljančanov Žiga Pance po podaji Petra Šachla spretno premagal vratarja Bernharda Starkbauma le pet sekund pred sireno.
Hotham zaustavil nalet Beljačanov
Ob izključitvi Damjana Dervariča v 25. minuti je z močnim strelom izenačil Gerhard Unterluggauer. Veselje v dvorani se še ni poleglo, ko je na najboljši možen način odgovoril branilec Scott Hotham. Gostitelji so nato malce bolj pritisnili, vseeno pa je imel na polovici tekme lepo priložnost še Aleš Mušič, na drugi strani je bil vratar Lamoureux na pravem mestu ob poskusih Kevina Mitchella in Razingarja.
Veliko izključitev, a brez zadetka
Zadnja tretjina ni več prinesla zadetkov, tako da so se težko prigarane, a zaslužene zmage veselili zeleno-beli. Beljačani so sicer močno pritiskali in skušali vsaj izenačiti. Toda gostje so zdržali vse domače nalete ob igralcu več, za eno izmed kazni so poskrbeli sami z nervozo in s preveč igralci na ledu. Olimpija na drugi strani svojih treh prednosti tudi ni izkoristila, prav tako pa je ostal neizkoriščen zadnji poskus domačih v zadnjih 50 sekundah, ko so vratarja Starkbauma zamenjali s šestim igralcem v polju.
Vse tekme so se začele z minuto molka. V letalski nesreči v Rusiji so umrli številni znani hokejisti, ki so pustili močan pečat tako na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah kot tudi v Ligi NHL.

1. krog:
BELJAK - TILIA OLIMPIJA
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
3.600; Unterluggauer 26.; Ž. Pance 20., Hotham 26.

ACRONI JESENICE - SAPA FEHERVAR
2:4 (1:0, 0:3, 1:1)
2.000; Bergström 13., 60.; Vas 25., Sofron 28., 54., Benk 30.

KAC CELOVEC - SALZBURG
6:2 (1:0, 4:1, 1:1)
Lammers 1., 28., Scofield 26., 40., Spurgeon 36., Pirmann 54.; Abid 31., Trattnig 60.

LINZ - MEDVEŠČAK
3:1 (2:0, 1:1, 0:1)

GRADEC - DUNAJ
2:4 (1:3, 0:0, 1:1)

ORLI ZNOJMO prosti

Lestvica:                            *         
KAC CELOVEC            1  1 0 0  +4  2
SAPA FEHERVAR          1  1 0 0  +2  2
DUNAJ                  1  1 0 0  +2  2
TILIA OLIMPIJA         1  1 0 0  +1  2
LINZ                   1  1 0 0  +1  2
MEDVEŠČAK              1  0 0 1  -1  0
VSV BELJAK             1  0 0 1  -1  0
ACRONI JESENICE        1  0 0 1  -2  0
GRADEC                 1  0 0 1  -2  0
SALZBURG               1  0 0 1  -4  0
ORLI ZNOJMO            -  - - -   -  -
                                      
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih  
    strelih prinaša eno točko