Stanleyjev pokal gre četrtič v zgodovini v Pittsburgh. Foto: Reuters
Stanleyjev pokal gre četrtič v zgodovini v Pittsburgh. Foto: Reuters
MVP končnice je Sidney Crosby. Foto: Reuters
Pittsburgh četrtič prvak Lige NHL - Crosby MVP

Pingvini so povedli z golom Briana Dumoulina z igralcem več v 9. minuti in držali prednost do 26. minute, ko je izenačil Logan Couture.
Le minuto in 16 sekund pozneje je zmagoviti gol zabil Kris Letang po podaji Sidneyja Crosbyja. Končni izid je minuto in dve sekundi pred koncem z zadetkom v prazno mrežo postavil Patric Hornqvist.

Za najkoristnejšega igralca končnice je bil izbran Sidney Crosby. "Razmišljam, kako težko je bilo priti do te točke, in zdaj bom užival v vsaki sekundi uspeha," je povedal Crosby.

Tri dni pred tem so Pingvini zamudili priložnost, da postanejo prvo moštvo po 56 letih, ki bi Pittsbrughu prineslo lovoriko pred svojimi gledalci. Delo so dokončali na gostovanju tako kot leta 1991 proti Minnesoti, leta 1992 proti Chicagu in leta 2009 proti Detroitu.

"Težko je zmagovati leto za letom," je povedal lastnik moštva Mario Lemieux, ki je Pittsburgh popeljal do naslovov v letih 1991 in 1992. "Po skromnem začetku je osvojitev tega pokala izjemen dosežek. Upam, da jih bodo zdaj osvojili še nekaj," je dodal Lemieux.

Pingvini so bili decembra pri dnu razpredelnice. Preobrat je prinesel novi trener Mike Sullivan, ki je Pingvine popeljal do drugega mesta v diviziji. V končnici so nato izločili New York Rangerse, najboljše moštvo rednega dela Washington in Tampo Bay, potem ko so zaostajali z 2:3 v zmagah.

Pittsburgh je imel v velikem finalu proti San Joseju pobudo praktično ves čas. Čeprav je San Jose v zadnji tretjini nujno potreboval zadetek, je v 19 minutah zadnje tretjine na gol Matta Murrayja sprožil le en strel. Novinec v vratih Pittsbugha je na koncu zbral 18 obramb, na drugi strani Martin Jones 24.

Šesta tekma:

San Jose - PITTSBURGH 2:4
1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Couture 27.; Dumoulin 9., Letang 28., Hornqvist 59.


Obrambe: Jones 24; Murray 18.

Pittsburgh četrtič prvak Lige NHL - Crosby MVP