Prvo ime prve finalne tekme državnega prvenstva v hokeju je bil Ken Ograjenšek. 22-letni Celjan je zadel že v 3. minuti, nato še v zadnji minuti 1. tretjine, za hat-trik je zadel v 53. minuti, končni izid pa je postavil v 57. minuti. Foto: Marko Kovič
Prvo ime prve finalne tekme državnega prvenstva v hokeju je bil Ken Ograjenšek. 22-letni Celjan je zadel že v 3. minuti, nato še v zadnji minuti 1. tretjine, za hat-trik je zadel v 53. minuti, končni izid pa je postavil v 57. minuti. Foto: Marko Kovič

Motivacija je bila na visoki ravni, saj gre še vedno za finale državnega prvenstva. Hkrati so bile na drugi strani Jesenice, kar še vedno predstavlja derbi.

Prva zvezda tekme Ken Ograjenšek
Jeseničani so nabrušeno pričakovali večne tekmece, pri čemer jim je na pomoč prišlo tudi skoraj dva tisoč privržencev jeseniškega hokeja. Foto: Drago Cvetanovič
Pascal Morency
Na obujenem večnem derbiju se je tudi zaiskrilo: v 50. minuti je Pascal Morency napadel domačega vratarja Jureta Pavliča, pri čemer sta oba izmenjala nekaj udarcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Visoka zmaga zmajev v Podmežakli

Presenetljivo izenačen dvoboj amaterskega moštva in edinega profesionalnega hokejskega kluba v državi je opomnil Slovenijo, da se potrebuje čisto pravi klub na Jesenicah. Team Jesenice iz Lige INL so se dokaj enakovredno kosale s Telemachom Olimpijo iz Lige Ebel, pri čemer je rdeče na cedilu pustila učinkovitost, z malce sreče bi sredi tekme znižali na 2:3.
Za mirno povratno tekmo je poskrbel štirikratni strelec Ograjenšek, ki je prinesel zeleno-belim nedosegljivo prednost štirih golov za četrtkovo drugo finalno tekmo v Tivoliju. Končno razmerje v strelih je bilo močno v korist zmajev (25:52).

Hitro vodstvo zelenih, jalova pobuda rdečih
Zaradi velikega števila obiskovalcev, ki so si želeli ogledati prvo finalno tekmo državnega prvenstva, je bil začetek srečanja v Podmežakli prestavljen za 10 minut, medtem pa so odprli za gledalce tudi drugo blagajno in tribuno s stojišči, ki se je odprla prvič po septembrskem EuroBasketu 2013.
Tekma se je začela s hladno prho za navijače rdečih, saj je Olimpija povedla že v 3. minuti. 20-letni branilec Jesenic Nejc Kozar je v obrambni tretjini izgubil plošček, dve leti starejši nasprotnik Ken Ograjenšek pa je to kaznoval z natančnim diagonalnim strelom in premagal Jureta Pavliča za 0:1.

Že po 20 minutah 0:3 za Olimpijo
Ob bučni podpori s tribun navdahnjeni Jeseničani so bili nevarnejši, a so zapravili igro z igralcem več, v 9. minuti je Peter Bizalj po dobljenem dvoboju ena na ena zgrešil vrata.

Kazen je prišla v 14. minuti, ko je Anže Ropret po samostojnem prodoru podvojil prednost Ljubljančanov. Pobuda je prešla v gostujoče roke in v zadnji minuti je branilec Žiga Grahut z modre črte najprej zadel prečko, v nadaljevanju akcije je Žiga Pešut izza gola našel samega Ograjenška, ki je postavil izid prve tretjine: 0:3 za Telemach Olimpijo.

Sefič dvignil Podmežaklo na noge
Že po pol minute druge tretjine je Aleš Remar zadel prečko. Ljubljančani so nato nekaj minut spravili krožili po napadalni tretjini, večkrat se je izkazal Pavlič. Na polovici tekme je bil trud železarjev končno nagrajen z golom. Pri gostih je bil izključen Gregor Koblar, "power-play" pa je po samostojni akciji unovčil David Sefič in matiral Aleša Silo. Ob zadetku za 1:3 so tribune Podmežakle eksplodirale kot ob dobrih starih časih. Dobri dve minuti zatem je imel samostojen prodor Sašo Rajsar, ki pa ni bil dovolj natančen. Okvir vrat je na drugi strani zaustavil strel Koblarja. Ob številnih izključitvah zeleno-belih (skupaj kar 14 kazenskih minut, Jesenice samo 6 PIM) je pobuda znova prešla na stran gostiteljev, ki so zadnjo tretjino začeli ob številčni premoči.

Ograjenšek razblinil upe Jeseničanov
V zadnji tretjini je bila Olimpija precej boljša. V 50. minuti se je nekoliko bolj zaiskrilo, ko je Pascal Morency napadel domačega vratarja, oba akterja sta si skočila v lase, vendar so ju hitro dali narazen. Vse upe na dramatično končnico je v 54. minuti razblinil prvi igralec tekme Ken Ograjenšek, ki je dokončal hat-trick po podaji Aleša Mušiča izza gola. Vroči Ograjenšek je najuspešnejši večer v članski karieri sklenil v 57. minuti, ko je zadel za končnih 1:5 v korist Olimpije. Poraz bi lahko ob koncu omilila Sefič in Dolinšek, a nista bila dovolj natančna. Jeseničanom so ob koncu pošle moči.

Po dveh letih obujen spomin na "marčno norost"
Od zadnjega derbija sta minili skoraj dve leti, natančneje 728 dni. Kalvarija Jeseničanov je takrat doživela vrhunec, klub je propadel, a so ob izdatni pomoči HZS-ja na amaterskih temeljih ustanovili klub Team Jesenice. Olimpija je uresničila cilj - že na prvi tekmi je prišla do prednosti, ki je v četrtek doma v Tivoliju ne bi smela zapraviti. Olimpija je naslov državnega prvaka osvojila v zadnjih dveh letih, predtem so bili štiri leta zapored prvaki Jeseničani.


IZJAVI PO TEKMI

Miha Brus, Team Jesenice: "Pričakovali in upali smo, da bomo iztržili ugodnejši rezultat. Vendar pa se je na koncu videlo, da je Olimpija celotno sezono nastopala v kakovostnejšem tekmovanju. Preden smo se mi privadili na njih, so imeli hokejisti Olimpije že tri gole prednosti. Ob takem zaostanku pa je bilo težko igrati."

Ken Ograjenšek, Telemach Olimpija: "Zavedali smo se, da je kakovost na naši strani. Med tekmo je šlo vse po načrtih, saj je bilo še kako pomembno, da smo hitro prišli do vodstva treh zadetkov. Zavedali smo se namreč, da dalj časa, kot bi imele Jesenice manjši zaostanek, bolj bi bile nevarne. Motivacija je bila na visoki ravni, saj gre še vedno za finale državnega prvenstva. Hkrati so bile na drugi strani Jesenice, kar še vedno predstavlja derbi."

FINALE, prva tekma:
TEAM JESENICE - TELEMACH OLIMPIJA
1:5 (0:3, 1:0, 0:2)
2.000; Sefič 30.; Ograjenšek 3., 20., 54., Ropret 14.


Povratna tekma, četrtek ob 19.15:
TELEMACH OLIMPIJA - TEAM JESENICE

Motivacija je bila na visoki ravni, saj gre še vedno za finale državnega prvenstva. Hkrati so bile na drugi strani Jesenice, kar še vedno predstavlja derbi.

Prva zvezda tekme Ken Ograjenšek
Visoka zmaga zmajev v Podmežakli