Marko Popovič je prepričan, da bo že naslednjo sezono precej bolj urejeno stanje v klubu. Lani so šele septembra lahko začeli delati, letos pa bodo že po koncu državnega prvenstva zavihali rokave. Foto: Telemach Olimpija
Marko Popovič je prepričan, da bo že naslednjo sezono precej bolj urejeno stanje v klubu. Lani so šele septembra lahko začeli delati, letos pa bodo že po koncu državnega prvenstva zavihali rokave. Foto: Telemach Olimpija
Fabian Dahlem
Fabian Dahlem se je dobro zavedal, da bo to njegova zadnja sezona v Tivoliju. Izkoristil je priložnost in prevzel Heilbronn, ki se bori za obstanek v drugi nemški ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Popovič: Odstop Dahlema je bil presenečenje za vse
Bojan Zajc: Igralci morajo dobiti svoje

Nekdanji hokejist in hokejski sodnik se zaveda, da zmaji ne smejo zapustiti razširjenega avstrijskega prvenstva, saj je malo verjetno, da jih bodo sprejeli nazaj. Popovič ima veliko izkušenj s financami, položaj kluba pa je zelo zapleten. Dolg je nastal med letoma 2008 in 2012. Ključen datum pri prisilni poravnavi je 2. september 2019, ko morajo zagotoviti nekaj več kot 600.000 evrov v enkratnem znesku.

Optimist je glede sanacije kluba, nikakor pa ne vidi konkurenčne Olimpije v naslednjih letih, saj so za tako tekmovanje potrebni visoki finančni vložki. Vložki pokroviteljev so res minimalni v primerjavi s tekmeci. Želi si, da bi Jesenice že naslednjo sezono igrale v Ligi Ebel.


Vas je presenetil odstop Fabiana Dahlema?
Odločilno je bilo, da je dobil ponudbo iz domovine, kjer ima zagotovljeno službo tudi za naprej. Mislim si svoje o njegovi potezi. Vse manj stvari me preseneča. Recimo, da je to še ena odločitev, ki sodi v to kategorijo.

V številnih pogovorih nam je večkrat zaupal, da ga pri Olimpiji prav nič ne more več presenetiti. Poudarjal je, da so njegovi kovčki vedno pripravljeni za odhod.
Njemu nikoli ni bilo treba imeti pripravljenih kovčkov, saj je imel zagotovljeno službo. Delal je zelo dobro, ekipa je pod njegovim vodstvom napredovala. To je bila njegova odločitev, nikakor ne moja. Imeli smo določene stike s trenerji po seriji porazov, a ni bilo dogovora. Če bi odpustili Dahlema, a bi nosili hude posledice, predvsem finančne. Za nas je zadeva z njim končana, v ponedeljek zjutraj smo se dobili z Bojanom Zajcem in Jožetom Kovačem. Strinjamo se o prihodnosti tega kluba. Zdaj lahko spremenimo nekaj stvari, ki jih do zdaj nismo mogli.

Decembra ste nam dejali, da se bo na začetku novega leta finančni položaj malce izboljšal. Kakšen je zdaj položaj?
Nič se ni poslabšalo. To sezono bomo finančno dobro končali. Ostali smo v dogovorih s pokrovitelji. Zelo me skrbi na dolgi rok. Težko bo narediti preskok na višjo raven Lige Ebel, torej na tisto, ki zanima gledalce v Ljubljani. Zelo težko je dobiti pokrovitelje.

Beljak je v Tivoliju doživel edini poraz v drugem delu, nato je zmlel vse tekmece in je že v končnici. Imeli ste lepo priložnost, da proti preostalim tekmecem nadgradite to zmago. Žal so klub zapustili vsi tujci v ključnem trenutku. Zelo dobro ste vedeli, da je 22. januar dan D za Olimpijo, saj v rednem delu sezone realno gledano nimate možnosti za končnico.
Mi smo na realnih tleh in nismo želeli ponoviti napak iz preteklosti. Nočemo iti čez svoje zmožnosti, saj za to nimamo sredstev. Raje smo izpustili kakšnega tujca in s tem privarčevali sredstva za te igralce, ki se vseskozi borijo za naš klub. Na večini tekem smo bili zelo blizu zmage. Vsekakor nam nekaj manjka. Marsikaterega tujca bi zlahka zadržali, vendar nato na koncu sezone ne bi imeli čistih računov.

Septembra začenjate Ligo Ebel s številnimi tujci. Ko se začenja odločilni del sezone sredi januarja, pa imate zelo okrnjeno moštvo. To se zdaj ponavlja že kar nekaj sezon. Bi bilo bolj smiselno začeti le s slovenskimi igralci in nato dodati okrepitve za odločilne tekme?
Lahko bi se šli tudi tako zgodbo. V rednem delu bi z mladimi igralci izgubili vse tekme, potem pa bi kupili nekaj tujcev. Igralci, ki jih lahko januarja pripeljemo za dva ali tri mesece, nikakor niso poceni. Prvo leto so v Ljubljano prihajali tujci za astronomske vsote. Prvo sezono so naredili velik izid in se prebili v finale, nato pa je šlo vse navzdol. Dolg pri nas ni nastal v zadnjih letih, ampak med letoma 2008 in 2012! V Tivoliju so bile eno ali dve sezoni tribune lepo polne, končni rezultat v blagajni je bil pa 3,2 milijona evrov minusa. Od začetka sezone moraš imeti stabilno ekipo, lahko pa januarja pripelješ kakšno okrepitev.

V kvalifikacijski skupini je Beljak razred zase, vse preostale ekipe igrajo slabo ali pa celo katastrofalno. KAC je na drugem mestu, pa je trenutno verjetno v največji krizi v bogati zgodovini kluba.
Če bi gledali finančni vložek, vodstvo Celovčanov ni ravno navdušeno tudi ob minimalni zmagi v Ljubljani. Težko je predvideti, kaj bi bilo. Treba je gledati na sanacijo kluba. V tem trenutku ne bi mogli zagotoviti plač za vse tujce. Pomembno je, da kakšno sezono še zdržimo, ne gremo čez svoje meje in s tem saniramo klub. Brez dolgov bomo lažje delali.

21. februarja se konča Liga Ebel za vas, nato pa bo na sporedu zelo dolg premor do začetka bojev za naslov državnega prvaka. Lani so naslov osvojile Jesenice, tudi letos bo boj ogorčen.
Lani so igralci prekinili treninge zaradi finančnih težav kluba. Na koncu so vsi spoznali, da je bil to avtogol. To se letos ne bo zgodilo. En mesec premora ne koristi naši ekipi. Hitro izgubiš formo, nikakor ne pričakujem lahkega finala.

Bili ste tudi na sestanku Lige Ebel, kjer se je govorilo o mogoči širitvi Lige Ebel.
Obstaja možnost, da bi se Liga Ebel že v naslednji sezoni širila. Vsaka ekipa bi morala plačati 100.000 evrov pristojbine in seveda vodstvo lige stremi k širitvi. Prijavilo se je sedem ekip (tri italijanska, dve madžarski, Kapfenberg in SIJ Acroni Jesenice). Nas bi seveda najbolj veselilo, da bi znova imeli večni derbi v Ligi Ebel.

Popovič: Odstop Dahlema je bil presenečenje za vse
Bojan Zajc: Igralci morajo dobiti svoje