Blaž Gregorc je bil natančen z modre črte ob
Blaž Gregorc je bil natančen z modre črte ob "power playu" v predzadnji minuti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ivo Ruthemann
Ivo Ruthemann je ukanil Kristana po pol ure igre. Foto: EPA
Robert Kristan
Robert Kristan se je izkazal s številnimi obrambami. Preprečil je zmago Švice že po rednem delu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Risi z 2:1 izgubili proti Švici

Švica se je že na začetku pokazala kot trdna in močna ekipa. Najlepši priložnosti je imel Christen, Rubin pa je v 9. minuti streljal mimo praznih vrat. Slovenija je v prvem delu imela le eno priložnost, ko je takoj na začetku Mitja Šivic meril mimo vrat. Nato so gostje prevzeli pobudo in vratar Robert Kristan se je moral ob nekaj nevarnih strelih izkazati. Manj dela je imel na drugi strani Martin Gerber, pa čeprav so imeli Slovenci v prvem delu trikrat številčno prednost.

Rüthemann natančen z bližine
Na začetku druge tretjine so risi zaigrali bolje. Švicarji so sicer zadeli vratnico, na drugi strani pa se je v 25. minuti Aleš Mušič sam znašel pred vratarjem Gerberjem, a je bil zadnji uspešnejši. Mušiču se je sredi tekme ponudila še ena priložnost, ko je prišel do ploščka pred vrati, tudi takrat pa je bil zmagovalec švicarski vratar.
Minuto pozneje je Švica povedla, odbiti plošček je iz bližine za hrbet Kristana spravil Ivo Rüthemann. Slovenski vratar je imel do konca drugega dela precej več dela kot švicarski, saj so gostje stopnjevali pritisk, Slovenci pa so imeli še dve številčni prednosti, ki pa sta tako kot prve tri ostali neizkoriščeni, na drugi strani pa niti Švicarji kljub pritiskom niso premagali Kristana ob "power playu". Razmerje v strelih v drugi tretjini je bilo 9:15.
Gregorc izsilil podaljšek
Slovenija je ob začetku zadnjega dela zdržala ob dveh zaporednih izključitvah, nekajkrat je spet dobro posredoval Kristan. Podobno kot v prvih dveh tretjinah so Švicarji spet prevzemali pobudo, najlepši priložnosti sta si ustvarila Severin Blindenbacher in Martin Plüss, povsem brez priložnosti pa ni bila niti Slovenija. Eric Pance je v 51. minuti meril za las prek vrat. Edo Terglav je v 53. krenil v hiter protinapad, a je Gerber plošček ustavil. Švica je še enkrat silovito pritisnila ob prednosti igralca več, drugega gola pa ni dosegla. Minuto in 41 sekund pred koncem je ob igri z igralcem več s strelom z modre črte izenačil Blaž Gregorc.
Pri kazenskih strelih natančen le E. Pance
V podaljšku je imela vsaka stran po enkrat igralca več na ledu, a prednosti ni nobena izkoristila, odločali pa so kazenski streli. Za Slovenijo je bil natančen le Eric Pance, v peti seriji pa je odločil Sprunger.

Švicarji so že od leta 1998 stalni člani elitne divizije, takrat so zasedli četrto mesto, leta 2010 pa so bili v Nemčiji peti. Na olimpijskih igrah v Torinu so ugnali Čehe s 3:2 in Kanado z 2:0.

V četrtek proti Norveški
Risi bodo na turnirju Euro Challenge od četrtka do sobote gostili močne reprezentance Norveške, Rusije II in Francije. "Vikingi" in "galski petelini" so veliko bolj stalni člani elitne divizije kot Slovenci, medtem ko ruska druga izbrana vrsta predstavlja poligon za igralce, ki naj bi popolnili morebitne luknje v prvem moštvu, hkrati pa so to hokejisti, ki so izbrani zaradi dobre forme v najmočnejši evropski ligi - Ligi KHL.

Mladi upi izgubili z Nemci
Slovenska mlada hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu divizije I v Garmisch-Partenkirchnu doživela prvi poraz. V tretjem krogu jo je s 5:2 premagala Nemčija.

Mladi Slovenci so se večji del tekme dobro upirali favoriziranim tekmecem. Že takoj na začetku so izkoristili igralca več na ledu in povedli, zadel je Gal Koren, nato pa so se ob koncu tretjine vrnili v igro, potem ko je Nemčija povedla z 2:1. Za izenačenje je poskrbel Tadej Čimžar. Po drugi tretjini brez golov je bil zmagovalec odločen v zadnji, ko so deset minut pred koncem domači povedli, minuto in pol pred koncem pa je bilo na semaforju 4:2. V zadnji minuti so Slovenci iz vrat potegnili Luko Gračnarja, a je Nemčija tik pred iztekom tekme dosegla še peti gol.

Slovenija bo po dnevu premora v petek igrala z Norveško.

Prijateljska tekma, Ljubljana:
SLOVENIJA - ŠVICA
* 1:2 (0:0, 0:1, 1:0)
1.000; Gregorc 59.; Ruthemann 31.
* - po kazenskih strelih

Turnir Euro Challenge, četrtek ob 15.30:
RUSIJA II - FRANCIJA
Ob 19.15:
SLOVENIJA - NORVEŠKA

Petek ob 15.30:

FRANCIJA - NORVEŠKA
Ob 19.15:
SLOVENIJA - RUSIJA II

Sobota ob 12.00:

NORVEŠKA - RUSIJA II
Ob 16.00:
SLOVENIJA - FRANCIJA

SP DIVIZIJE I (U-20), Garmisch-Partenkirchen, 3. krog:
SLOVENIJA - NEMČIJA
2:5 (2:2, 0:0, 0:3)
Koren 2., Čimžar 19.; Noebels 16., 60., Latta 17., Gelke 50., Keil 59.

Risi z 2:1 izgubili proti Švici