Slovenija si želi pred domačimi navijači spet priboriti mesto med elitnimi reprezentancami sveta. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija si želi pred domačimi navijači spet priboriti mesto med elitnimi reprezentancami sveta. Foto: MMC RTV SLO
Kapetan Tomaž Razingar
Kapetan Tomaž Razingar je kot prvi izmed hokejistov Slovenije preizkusil led v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO
Pogled na ledeno ploskev v Stožicah
Pogled iz prve vrste zgornjega rdečega nivoja dvorane Stožice na ledeno ploskev. Pogled na led je najbolj oviran za goloma, kjer se ne vidi bližnjega vratarjevega prostora. Foto: MMC RTV SLO
Risi prvič trenirali v Stožicah

Kljub bojazni, da začasna ledena ploskev v večnamenski dvorani ne bo tako dobra kot tiste v običajnih ledenih dvoranah, so igralci pohvalili stoženski led.

Kapetan: Nad pričakovanji
"Led je bil dober, nad vsemi pričakovanji. Vemo, da ko avgusta zadrsaš na novo ledeno ploskev, je ta slaba. Danes je bila bistveno boljša. Zelo so se potrudili, ko so ga pripravljali in upam, da bo samo še boljši. Bili smo prvi, ki smo ga preizkusili, pozneje bo postal veliko bolj kompakten," je o "vroči" temi zadnjih dni dejal kapetan Tomaž Razingar.

Primerjava stoženskega ledu z jeseniškim, tivolskim ...
"Zagotovo ni "šipa", a je boljši, kot sem pričakoval. Enkrat smo tak led že okusili v Litvi, na tamkajšnjem prvenstvu, ko je bil led ravno tako narejen v košarkarski dvorani. Glede na okoliščine je bil zelo dober," je ocenil izkušeni branilec Andrej Tavželj, ki je nato skušal opisati drsalno izkušnjo tudi za rekreativne hokejiste in drsalce.
"Led je mehkejši, vdiraš se, plošček je veliko več v zraku kot po navadi. Več in večje luknje se delajo v podlagi. Tudi sam plošček je počasnejši, veliko snega se nabira ob "bandi". Ko je treba dvignit "puck", pride do situacije, ki je nisi ravno vajen. To zadnje je po moje, ena največjih razlik."

Porodne težave prvega ledu
Sama priprava ledu v dvorani Stožice je zadnje dni dvigala precej prahu, saj so izvajalci ugotovili, da je vklopljeno talno gretje (voda v ceveh v betonski podlagi je imela 45 °C), za katerega pa dvoranski delavci večinoma sploh niso vedeli. Težava je odpravljena, gretje je izkopljeno, sam led pa je že debel 7 cm, kot je tudi predpis IIHF-a.

Okoli igrišča potekajo zadnja dela (zaščita inštalacij, preproge, varnostne mreže ...), in ko bodo ta opravljena, bodo montažne tribune še za pet do šest vrst potisnili proti igrišču. Tako bo po oceni prirediteljev dvorana za hokejske tekme v naslednjem tednu sprejela slabih 10 tisoč obiskovalcev. Celoten strošek začasnega ledu za potrebe prvenstva, ki bo trajalo vse do sobote 21. aprila, je 150 tisoč evrov. Celoten strošek prvenstva, ki ga ima HZS že pokritega, pa znaša milijon evrov.

Še dva dni do pravega začetka
V petek bodo v Ljubljano prispele tudi prve reprezentance, na turnirju druge kakovostne skupine svetovnega hokeja ob Sloveniji sodelujejo še Avstrija, Madžarska, Ukrajina, Japonska in Velika Britanija. Prvi tekmec slovenske reprezentance, ki si seveda želi spet v elitno skupino svetovnega hokeja, bo v nedeljo ob 20. uri Velika Britanija. Pričakovati je, da bodo Stožice polne, na tekmi se bo lahko zbralo skoraj 10 tisoč gledalcev, kar bo največ za kakšno hokejsko tekmo v Sloveniji.





Risi prvič trenirali v Stožicah