Slovenska vrata bo tokrat branil mladi Luka Gračnar, potem ko je v nedeljo Andrej Hočevar iz 15 japonskih strelov v okvir vrat prejel dva gola. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Slovenska vrata bo tokrat branil mladi Luka Gračnar, potem ko je v nedeljo Andrej Hočevar iz 15 japonskih strelov v okvir vrat prejel dva gola. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Jan Muršak
21. aprila 2010 je Jan Muršak dvakrat zatresel mrežo Južne Koreje. Takšen prispevek prvega slovenskega aduta bi bil več kot dobrodošel tudi v Gojangu. Foto: Aleš Fevžer
Rok Tičar, Jan Urbas in Žiga Jeglič
Južna Koreja se vzpenja v mednarodnem hokeju in je trenutno najvišje v svoji zgodovini, kar pa še ni dovolj, da bi ji IIHF in MOK podelila neposredno mesto za gostitelja na prihodnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Prostora za napako na SP-ju divizije I, skupine A ni več, zdaj slovenske hokejiste nazaj med svetovno elito vodijo samo še same zmage. Za začetek četo Matjaža Kopitarja v Gojangu čaka dvoboj z gostiteljico turnirja, ki je po slogu igre nekakšna kopija v nedeljo usodne Japonske. V nedeljo so Južni Korejci za uvod izgubili z Madžarsko s 4:7, pri čemer so na začetku zadnje tretjine zaostajali z 1:6.

Prenosu tekme iz Gojanga lahko prisluhnete na posebnem športnem kanalu Vala 202.

Glavna nevarnost trije Kanadčani
Južna Koreja v sklopu priprav na olimpijske igre 2018 vse več vlaga v hokej, saj se mora povzpeti na lestvici IIHF med 20 najboljših, da si s tem sploh zagotovi udeležbo na domačih igrah. Mednarodna zveza si namreč ne želi dvoštevilčnih porazov gostiteljev. Lani so z zmago v Budimpešti preprečili Madžarom preboj med elito, hkrati pa so obstali v drugem razredu in zasedli 21. mesto, kar je najvišja uvrstitev Južne Koreje na SP-jih.

V sklopu teh prizadevanj so se Korejci že okrepili s tremi naturaliziranimi Kanadčani. Prvi je branilec Bryan Young (najboljši igralec tekme z Madžarsko), druga dva pa sta napadalca Michael Swift (grob nalet in izključitev s prve tekme) in Brock Radunske (2 gola proti Madžarom).

Dve srečanji in gol razlika 18:5 za Slovenijo
Slovenija je doslej z Južno Korejo odigrala le dve tekmi, obe na svetovnih prvenstvih divizije I in obakrat so risi po visoki zmagi napredovali v elitno divizijo. Leta 2004 je bilo v Gdansku kar 10:2 za Slovenijo, pred natanko štirimi leti v Ljubljani v Tivoliju pa so Slovenci z zmago z 8:3 že potrdili zmago na turnirju. Štiri gole izmed osmih so dosegli tudi udeleženci tokratnega prvenstva: Jan Muršak dva, David Rodman in Tomaž Razingar po enega.

Risi neučinkoviti, Korejci slabi v obrambi
Slovenci so proti Japoncem iz 27 strelov v okvir vrat zadeli le enkrat (branilec Žiga Pavlin) in zapravili vseh šest "power-playjev", pri čemer so imeli skupno kar 10:26 igre z igralcem več. Na drugi strani si je v zaključnih minutah prvi center Aleš Mušič privoščil nepotrebno izključitev, kar je pripeljalo do usodnega gola branilca Denisa Akimota. Korejci so proti Madžarski izkoristili dve od sedmih številčnih prednosti, a obenem tudi prejeli kar tri gole ob svojih šestih izključitvah, ob tem pa je imel slab dan tudi vratar Sung Dže Park.

V drugem krogu bo priložnost v slovenskih vratih dobil Luka Gračnar, obetajo pa se tudi spremembe v sestavi peterk, zlasti pa ob igri z igralcem več.

Avstrija do zmage v zadnji tretjini
Japonska je dobro začela tekmo z Avstrijo in povedla prek Takura Jamašita ter dobila prvo tretjino. Avstrija je izenačila prek Stefana Geierja, tekma pa se je prelomila v 38. minuti, ko japonski kapetan Go Tanaka ni izkoristil kazenskega strela. Po obrambi Bernharda Starkbauma so Japoncem pošle moči, Avstrijci so povsem prevzeli pobudo in s tremi goli v zadnji tretjini prišli do druge zmage na turnirju. Zmagoviti gol je dosegel Thomas Hundertpfund, čemur je hitro sledil še PP-gol Maria Altmanna, Brian Lebler je v prazno mrežo le postavil piko na i.

AVSTRIJA - JAPONSKA
4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
S. Geier 26., Hundertpfund 45., Altmann 48., Lebler 59.; Jamašita 6.


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu