Nejc Berlisk je pohvalil veterane, ki so se po nekaj letih vrnili na led. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nejc Berlisk je pohvalil veterane, ki so se po nekaj letih vrnili na led. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miha Rebolj
Miha Rebolj bo prihodnji teden sporočil načrte za prihodnjo sezono. Foto: MMC RTV SLO
Jerry Kuhn
Jerry Kuhn se je privadil na življenje v Ljubljani, v Tivoliju bo branil tudi v prihodnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bojan Zajc
Bojan Zajc si bo ogledal tudi drugo polfinalno tekmo med Slavijo in Triglavom. V finalu ničesar ne želi prepustiti naključju. Foto: Marko Kovič
Olimpija v finalu državnega prvenstva

slovenskemu hokeju.

Predsednik Miha Rebolj je zbral številne nekdanje hokejiste, ki so obdržali članski hokej na Jesenicah nad gladino. Zmaji so prvo tekmo na Bledu dobili s 7:4, povratno pa s 7:3, a izid niti ni bil v ospredju.
"Olimpija je brez dvoma precej bolj kvalitetna ekipa. Imajo veliko težkih tekem Lige Ebel, mi smo trenirali enkrat na teden in odigrali osem tekem državnega prvenstva. Razlika se je seveda poznala. Ko je mlada ekipa izpadla v polfinalu Lige EBYSL, smo se odločili, da tudi ti mladi fantje nastopijo v polfinalu in začutijo derbi z Olimpijo. Nihče ni bil slabe volje, saj so veterani že s prebojem v polfinale izpolnili pričakovanja. Mi smo zmagali že oktobra, ko smo se odločili, da bomo nastopili v državnem prvenstvu," je pojasnil 35-letni branilec Rebolj.
Skozi celotno sezono je bilo veliko težav: "Celotno sezono smo improvizirali, na zadnji tekmi je bil trener Dejan Varl. To sezono smo si nabrali ogromno izkušenj. Težave smo imeli z zagotavljanjem ledene ploskve, okoli našega kluba so krožile številne zgodbe."
Odločitev o sezoni 2013/14 v prihodnjih dneh
Številni jeseniški navijači si seveda želijo hitro vrnitev v Ligo Ebel. Precej bolj realno je, da bodo železarji prihodnjo sezono zaigrali v razširjeni Ligi INL.
"Projekt je bil zastavljen z namenom, da se obdrži članski hokej na Jesenicah za vsako ceno. S tem namenom sem povabil k sodelovanju vse veterane, ki so res pravi borci. Zaslužijo si globoko spoštovanje. Odigrali smo državno prvenstvo, prišli do polfinala. Želeli smo si seveda prvega mesta, a je treba priznati, da so nasprotniki veliko boljši. Imamo odlično mlado ekipo, ki se je izkazala v Ligi EBYSL. Naslednji teden bom podal končno izjavo o tem, kaj se bo dogajalo z našim klubom v naslednji sezoni. Želja po kvalitetnem članskem hokeju je na Jesenicah zelo prisotna. Obisk na teh dveh tekmah je bil presenetljivo dober. Ljudje si želijo derbijev v teh težkih časih," je poudaril Rebolj.
Osnove slovenskega hokeja so krhke
"Slovenski hokej je v zadnjem letu dosegel neverjetne uspehe (vrnitev v elitno divizijo, uvrstitev na olimpijske igre, Anže Kopitar je dvignil Stanleyjev pokal). Osnove so žal zelo krhke. Če se bo tako nadaljevalo, bodo uspehi hitro minljivi in prehitro lahko pademo na realna tla," je sklenil Rebolj.
Berlisk: Vsem starejšim fantom bi dal kapo dol
Nejc Berlisk je veljal za enega največjih talentov slovenskega hokeja. Nekdanji trener Olimpije Hannu Järvenpää ga je večkrat pohvalil. Zdaj se je znašel na razpotju kariere. "Imamo veliko mladih talentov, ki se razvijajo. Upam, da pravi ljudje stopijo zraven. Vsem starejšim fantom bi dal kapo dol. Ni lahko priti na led in igrati z igralci, ki so vsak dan v pogonu. Vse skupaj je bilo zelo sproščeno, zanimivo in zabavno. Nobenemu ni bilo žal, da je oblekel dres in pomagal hokeju na Jesenicah," je povedal 23-letni branilec.
"Razlika v kvaliteti na obeh tekmah proti Olimpiji je bila prevelika. Naš cilj je bil, da bi svojo kožo prodali čim dražje. Na Bledu bi se tekma odvila tudi drugače, seveda pa je Olimpija zasluženo v finalu," je še dodal Berlisk.

Kuhn zadovoljen z izboljšano pogodbo

Glavna novica iz ljubljanskega tabora ta teden je, da je vratar Jerry Kuhn podaljšal pogodbo.
"Z zaročenko Amando se odlično počutiva v Ljubljani, imava že precej prijateljev. Ona se bo lahko posvetila pripravam na poroko, ki bo na vrsti naslednje poletje. Nisem hotel imeti negotovega poletja. Že pred odhodom domov sem želel imeti urejeno pogodbo za naslednjo sezono. Matjaž Sekelj me je povabil v Ljubljano lani, zdaj sva se usedla in pogovorila. Pogodba je boljša od prejšnje, zato sem se hitro odločil. Če ne bi bila boljša, bi počakal in se odločil po koncu poletja. Moj agent se je pogovarjal z nekaj moštvi, vendar nisem hotel čakati še nekaj mesecev," je dejal 27-letni čuvaj mreže, ki je v letošnji sezoni Lige Ebel zaustavil 92 odstotkov strelov na vrata.

Želi se preizkusiti v Ligi DEL

"Drugo leto se bom hitro znašel. Če se samo spomnim, kakšne težave sem imel ob prihodu v Ljubljano. To je bilo popolnoma novo okolje zame. Prav nič mi ni šlo od rok zunaj ledenih ploskev, saj sem prvič igral v Evropi. To je tudi vplivalo na moje predstave na začetku sezone. Liga Ebel je zelo zanimiva, veliko ekip je izenačenih. Moj veliki cilj je nemška Liga DEL. Zelo rad bi se preizkusil v tej ligi. Če ne bo prave ponudbe, bom ostal še kakšno sezono v Ligi Ebel," je načrte za prihodnost razkril Kuhn.
"V Ljubljani smo že od poletja. Tuji igralci se že veselimo odhoda domov, to bodo kot počitnice za nas. Od začetka sezone smo vedeli, da nas čaka še državno prvenstvo, in misli smo usmerili k tem tekmam. Jeseničani so se zares izkazali. Na prvi tekmi so bili boljši tekmec, posebej v prvi tretjini. Nikoli niso popuščali, tudi ob visokem zaostanku so še naprej poskušali," je še povedal Kuhn, ki bo poleti igral na svetovnem prvenstvu v dvoranskem hokeju.
Zajc: Take tekme so najtežje
Bojan Zajc je imel precej dela s pripravo na dve polfinalni tekmi, saj zeleno-beli niso odigrali prave tekme vse od 22. februarja, ko so izpadli iz Lige Ebel.
"Najtežje je igrati take tekme, saj smo bili izraziti favorit. Lahko samo zelo veliko izgubiš. Povratno tekmo smo odigrali bolj zavzeto in se prebili v finale. Čestitam ekipi Jesenic, ki se je dobro upirala. Nekateri fantje trenirajo enkrat ali dvakrat na teden. Tudi vzhodna tribuna je bila lepo polna. Tri tedne smo bili brez pravih tekem in priprava na tako srečanje je lahko nočna mora za trenerja. V preteklosti smo imeli že večkrat težave proti Mariboru, Slaviji in Triglavu. Jeseničani imajo še vedno peterko fantov, ki so lani še igrali v Ligi Ebel. Vsi so bili željni dokazovanja," je razmišljal strateg Olimpije, ki se je zapletel v daljši pogovor z Borisom Kunčičem. V devetdesetih letih sta imela na ledu številne boje.

Brez podcenjevanja v finalu

Finalna serija se bo začela v petek ali v nedeljo v dvorani Tivoli, odvisno od razpleta finala Lige INL, kjer igrata Playboy Slavija in Bregenzerwald, izid v zmagah je 1:1. Založani morajo odigrati še drugo polfinalno tekmo proti Triglavu, prvo v Kranju so dobili z 2:0.
"V finalu ne bo nobenega podcenjevanja. Favoriti smo na papirju, a to bo potrebno dokazati in nikakor ne bo lahko. Ogledal sem si že nekaj tekem Lige INL. Želim si, da Slavija zmaga v finalu že ta konec tedna. Vsi želimo, da se državno prvenstvo hitro konča," je poudaril Zajc.

A. G.

Olimpija v finalu državnega prvenstva