Aleš Mušič je povišal na 3:1 v drugi tretjini. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Aleš Mušič je povišal na 3:1 v drugi tretjini. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Rok Tičar
Rok Tičar je unovčil lepo podajo Žige Jegliča v drugi tretjini. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Anže Kuralt
Anže Kuralt se je izkazal z izjemnim zadetkom pol minute pred koncem uvodne tretjine. Foto: EPA
Risi brez težav ugnali Južno Korejo
Visoka zmaga risov nad Korejci

Slovenija ima zdaj devet točk in v petek proti Avstriji odloča o prvem mestu, ki zanesljivo vodi na svetovno prvenstvo elitne divizije leta 2017.
Kim šokiral rise v 40. sekundi
Srečanje pred 2.500 gledalci v Spodek Areni se ni začelo po načrtih risov. Že v 40. sekundi je Kisung Kim iz bližine potisnil plošček v prazno mrežo ob zmedeni slovenski obrambi. Gašper Krošelj je bil nemočen.

Izjemen zadetek Kuralta za preobrat
V 9. minuti so Slovenci izenačili ob prednosti igralca več. Na kazenski klopi je sedel Hjonho Oh, Sabahudin Kovačević je z modre črte podal pred vrata, kjer je palico spretno podstavil Robert Sabolič. Dvakrat so se nato risi ubranili z igralcem manj, ko sta bila izključena Žiga Pance in Andrej Hebar. 29 sekund pred koncem prve tretjine je Anže Kuralt pobegnil po levi strani, se otresel dveh branilcev in z izjemnim strelom pod prečko matiral Matta Daltona.
Premoč Slovenije v drugi tretjini
V 27. minuti je razigrani Kuralt izza vrat lepo zaposlil Aleša Mušiča, ki je z bližine brez težav povišal na 3:1. Slovenci so prevzeli pobudo in v 35. minuti je Žiga Jeglič našel Roka Tičarja, ki je z močnim strelom zatresel mrežo. V drugi tretjini so bili izbranci Nika Zupančiča precej boljši tekmec (streli na vrata 9:5).
Pretnar potrdil gladko zmago
Slovenci se v zadnji tretjini niso več toliko naprezali, predvsem so nadzorovali igro, branili prednost in pomembne tri točke, zelo blizu še kakšnemu zadetku pa je bil v 49. minuti Žiga Pance po prodoru in lepi kombinaciji z Jegličem, a ni ujel zadnje podaje. Končni izid je postavil Klemen Pretnar v 52. minuti po lepi akciji Andreja Hebarja. Branilec je z natančnim strelom pod prečko ukanil nemočnega Daltona. Razmerje v strelih na vrata je bilo 26:26.

Korejci že izpolnili cilj
Južna Koreja je bila v svetovnem hokeju dolgo v senci azijske tekmice Japonske, letos pa jo je ujela in presegla. Premagala jo je tudi v medsebojnem obračunu, prvi cilj pred SP-jem - obstanek - pa so si Korejci tudi že zagotovili.

Sabolič: Po porazu proti Poljski me je bilo kar malo sram
"Vsak ima kdaj slab dan, mi smo ga imeli včeraj. A fantom sem rekel, da je to tako - kot otrok, ki pade, ko se žene za žogo. Otrok se pobere, ker ga žene naprej žoga, nas pa želja po eliti. Če smo to hoteli doseči, smo morali danes zmagati in fantje so to izpolnili. Začetek je bil slab, tako kot proti Poljski, smo pa hitro reagirali in dosegli dva zadetka že v prvi tretjini. Potem smo se še malo pogovorili, fantje so se sprostili in igra je stekla," je pojasnil selektor Nik Zupančič.

"Včerajšnji poraz smo takoj pozabili. Bilo me je kar malo sram, a smo si rekli, da moramo pozabiti. In smo. Igrali smo drugače, tako, kot smo se zmenili. Seveda so bile še napake, a je bila igra bistveno boljša. Igrali smo tako, kot znamo, vemo, da smo najboljša ekipa na tem turnirju. Samo ne smemo misliti na tekmece, razmišljati moramo samo o svoji igri. Začetek je bil slab, a smo se pobrali, kar ni enostavno, tako da bi pohvalil fante," je dodal Sabolič.

V petek z Avstrijci za prvo mesto
V četrtek je na SP-ju prost dan, v petek pa bodo na sporedu tekme zadnjega kroga. Slovenci se bodo ob 16.30 pomerili z Avstrijci. Poljaki so po Slovencih premagali tudi Avstrijce (1:0), tako da rise med elito vodi že zmaga v podaljšku ali kazenskih strelih proti severnim sosedom.

4. krog:
SLOVENIJA - JUŽNA KOREJA
5:1 (2:1, 2:0, 1:0)
2.500; Sabolič 9., Kuralt 20., Mušič 27., Tičar 35., Pretnar 52.; K. Kim 1.

JAPONSKA - ITALIJA
1:3 (1:1, 0:2, 0:0)
Kudži 9.; Kostner 14., Bernard 28., Ramoser 38.

POLJSKA - AVSTRIJA
1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Pasiut 13.

Lestvica:  
Lestvica:                           
SLOVENIJA        4  3 0 0 1  16:7  9
AVSTRIJA         4  2 1 0 1  10:6  8
JUŽNA KOREJA     4  2 0 1 1  10:9  7
ITALIJA          4  2 0 0 2   9:9  6
POLJSKA          4  2 0 0 2   7:8  6
JAPONSKA         4  0 0 0 4   3:16 0

Risi brez težav ugnali Južno Korejo
Visoka zmaga risov nad Korejci