Aleš Kranjc je v 8. minuti zadel z izjemnim strelom pod prečko. Foto: RTV SLO
Aleš Kranjc je v 8. minuti zadel z izjemnim strelom pod prečko. Foto: RTV SLO
Anže Kopitar
Anže Kopitar se je odlično znašel pred finskimi vrati. Foto: RTV SLO
Anže Kopitar
Po izenačenju Fincev je Kopitar v 2. tretjini izkoristil podajo Razingarja in zadel za 3:2. Foto: RTV SLO
Tomi Kallio
Tomi Kallio je dvakrat ukanil Kristana in bil najzaslužnejši za težko priborjeno zmago. Foto: EPA
Anže Kopitar
Anže Kopitar je bil izbran za najboljšega igralca v slovenskem taboru. Foto: RTV SLO
Latvija ustavila Čehe.
Čeh Martin Erat poskuša premagati domačega vratarja Sergejsa Naumovsa. Foto: EPA

Varovanci selektorja Františka Vybornyja se niso ustrašili olimpijskih podprvakov. Finci so v prvih minutah silovito pritisnili, imeli so trikrat igralca več, a so se Slovenci obranili. Blestel je vratar Robert Kristan. Ko so imeli Finci v 8. minuti dva igralca manj, je Aleš Kranjc zadel s silovitim strelom od daleč.

Razpoloženi Kopitar povišal na 2:0
Finci so bili šokirani in nekaj minut niso več našli prave igre. Anže Kopitar se je ob igralcu več (izključen je bil Jarkko Ruutu) na ledu v 15. minuti odlično znašel in s strelom od desne vratnice še v drugo ukanil vratarja Fredrika Norreno. Finci so znižali ob številčni premoči v 18. minuti. Po podaji Petterija Nummelina je bil na pravem mestu Tomi Kallio.

Finci v 2. tretjini dvakrat izenačili
Na začetku drugega dela so Slovenci znova igrali z igralcem manj in Antti Miettinen je v 26. minuti z bližine po podaji Jussija Jokinena izenačil. Ko je že vse kazalo, da bodo Skandinavci spremenili potek srečanja, je Kopitar izkoristil podajo Tomaža Razingarja in znova poskrbel za vodstvo Slovenije.

Finci spet niso izkorsitili števične premoči 5-3, strel Villeja Peltonena je končal v vratnici, Tomi Ruttu pa je streljal tik ob golu, na drugi strani pa bi z nekaj več spretnosti osamljenega Dejana Kontreca, ki mu je za las ušla podaja prek polovice igrišča, spet bilo vroče pred vrati Norrene. Po številnih izključitvah na slovenski strani so Finci v 38. minuti izenačili. Po strelu Mikka Lehtonena je ploščku smer spremenil Sean Bergenheim. V slovenskih vratih je še naprej blestel Kristan, ki je ubranil veliko nevarnih poskusov, saj je bilo razmerje strelov po drugi tretjini kar 34:11 za Fince.

V zadnjih 20 minutah je risom zmanjkalo moči
Na začetku zadnje tretjine so imeli varovanci trenerja Erkkeja Westerlunda znova prednost dveh igralcev več. Robert Ciglenečki se je vrnil na led, potem pa je Kallio prvič na tekmi poskrbel za vodstvo Fincev. Slovencem so počasi začele pojenjati moči, Finci so silovito oblegali vrata Kristana in Mikko Lehtonen je v 54. minuti le potrdil veliko premoč in zasluženo zmago Fincev, ki so se pošteno namučili.

Slovenska reprezentanca lahko po najboljši predstavi na svetovnih prvenstvih optimistično čaka nadaljevanje prvenstva. V nedeljo se bodo risi pomerili s Češko, v torek pa z Latvijo.

"Vse je odvisno od vratarja. V prvih petih minutah nismo dobili gola. Če bi Finci pobegnili na dva, tri gole, bi bilo za nas zelo težko. Fantje so se borili, imeli smo tudi malo sreče. Čeprav smo vodili, sem rekel fantom, naj ne gledajo na izid. Dobro je, da so se navadili na takšen ritem. Nekaj prekrškov je bilo mogoče nepotrebnih, ampak tak je kriterij sojenja. Vsaka tekma bo za nas pomenila napredovanje. Nismo si mogli misliti, da bomo s Finci po dveh tretjinah še zraven, to so najboljši drsalci v Evropi. Vsa čast fantom," je bil poln hvale na račun svojih varovancev slovenski selektor František Vyborny.

"Ko smo na začetku zdržali pritisk, je šlo vse samo gor. Dosegli smo dva zadetka, mogoče tudi sami še nismo dojeli, da vodimo 2:0 proti Fincem. Potem pa smo naredili nekaj napak in nepotrebnih izključitev in tako izkušena ekipa, kot je Finska, to izkoristi. Mogoče se nam je tukaj malo zalomilo. Ampak če gremo na vsako tekmo tako kot danes, nimamo kaj izgubiti," je dejal najboljši slovenski posameznik na uvodni tekmi SP-ja Anže Kopitar.

Latvijci odščipnili točko Čehom
V preostalih tekmah je gostiteljica Latvija presenetljivo remizirala z branilci naslova Čehi. Za gola sta že v prvi tretjini poskrbela Aleksejs Širokovs in David Vyborny, sicer sin slovenskega selektorja Františka Vybornyja. Čehi so imeli izrazito premoč, saj je bilo razmerje strelov kar 32:12. ZDA in Kanada sta kljub težavam le opravili z Norvežani (3:1) oziroma Danci (3:5).

SKUPINA A
FINSKA - SLOVENIJA 5:3 (1:2, 2:1, 2:0)
Kallio 18., 42., Miettinen 26., Bergenheim 38., Lehtonen 54.; Kranjc 8., Kopitar 15., 28.

Streli: 49:16
Obrambe: 13:44
Izključitve: 18 min; 30 min
Najboljša igralca: Kallio; Kopitar

LATVIJA - ČEŠKA 1:1 (1:1, 0:0, 0:0)
Sirokovs 7.; Vyborny 20.

SKUPINA D
ZDA - NORVEŠKA 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Brown 22., 46., 56.; Jakobsen 14.

DANSKA - KANADA 3:5 (0:3, 3:0, 0:2)
Nielsen F. 28., Nielsen J. 31., Staal 38.; Boyes 6. Crosby 8., 44., Williams 14., Richards 54.