Na turnirju štirih reprezentanc, ki se borijo za olimpijsko vozovnico, je vsak poraz usoden, popravnega izpita pa ni. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Na turnirju štirih reprezentanc, ki se borijo za olimpijsko vozovnico, je vsak poraz usoden, popravnega izpita pa ni. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Tomasz Malasinski
Tomasz Malasinski je takole dosegel enega izmed svojih treh golov pred štirimi meseci, ko so risi prikazali najbrž najslabšo predstavo na svetovnih prvenstvnih v zadnjih 15 letih. Kljub razmerju strelov 33:26 je bila zmaga Poljske s 4:1 več kot zaslužena. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Slovenija
Spomladi je Poljake matiral le Žiga Jeglič, ki bo skupaj s standardnima soigralcema Rokom Tičarjem in Robertom Saboličem glavno napadalno orožje Slovenije, kar potrjuje izjemen izkupiček trojice v prvem tednu KHL-a. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Danski hokejisti
Danska je sestavila najmočnejšo reprezentanco v svoji zgodovini z 8 NHL-ovci, tremi KHL-ovci, petimi "Švedi" ... Cilj je prva uvrstitev na olimpijske igre, a del odgovora bo znan že zvečer, ko igrajo z gostitelji Belorusi. Foto: EPA
Risi vlogo favoritov puščajo Belorusom in Dancem

Slovenska hokejska reprezentanca z Janom Muršakom in Anžetom Kopitarjem ter kot udeleženka in presenečenje Sočija 2014 je nesporni favorit, a nazadnje so se risi opekli s Poljaki, tako da podcenjevanja in taktiziranja ter hranjenja moči za Dansko in Belorusijo ne more biti.

Oba poraza Slovenci doživeli na poljskem ledu
Poljska kot 20. rangirana hokejska država je na papirju postavljena na dno kvalifikacijske skupine D, a četa Jacka Plachte optimizem gradi ravno na zadnjem soočenju. 26. aprila letos je v Katovicah Tomasz Malasinski uprizoril šov in s tremi goli skorajda sam porazil Slovenijo (4:1).

Robert Kristan v vratih ni imel svojega dne, jalovi napadi pa tudi ob številčni prednosti niso obrodili sadov. Zgodovina je sicer na strani slovenskih hokejistov, ki so na osmih prvenstvenih soočenjih slavili kar šestkrat, Poljaki pa so obe zmagi dosegli na domačem ledu v Katovicah (SP-ja 2000 in 2016).

Nihče ni v Minsk prišel na izlet
"V Minsk nismo prišli na izlet. Elitnim nasprotnikom se želimo postaviti po robu. Takšne tekme kot v Katovicah se ne zgodijo pogosto, a tudi tokrat želim pomagati moštvu,"
je pred uvodno tekmo turnirja v Minsk Areni poudaril in se spomnil Malasinski.

Prvi zvezdnik slovenske ekipe Anže Kopitar je pred kvalifikacijami menil, da tekmeci niso pomembni, pomembna je Slovenija: "Vemo, da smo dovolj kakovostni, moramo pa igrati na sto odstotkih, kar bo manj, najbrž ne bo dovolj. Želja je velika, imamo že izkušnje, tja gremo z visoko dvignjenimi glavami."

JTS že ogret na delovno temperaturo
Kopitar je prvi zvezdnik predolimpijskega turnirja, ob novem kapetanu Los Angelesa pa selektor Nik Zupančič računa na veliki prispevek petih napadalcev, ki zaokrožujejo potencialni udarni trojki. Novi reprezentančni kapetan Jan Muršak je po hudi poškodbi v tekmovalnem ritmu in strelsko ogret (gol in podaja/3 tekmah za CSKA). Jan Urbas je medtem celotne uvodne priprave podredil Minsku.

Oči bodo uprte v uigrani napad JTS, ki zdaj v celoti igra v KHL-u, a razbit na tri konce sveta (Slovaška, Ural in ruski Daljni vzhod), v Minsku pa se bo vroča trojica znova združila. Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič so sanjsko štartali v KHL in skupno na 10 tekmah zbrali 6 golov in 4 podaje, Tiki s štirimi goli celo vodi med strelci v najmočnejši evropski ligi.

Velika odgovornost igralcev brez klubov
Več neznank glede forme je v obrambi, kjer dva ključna branilca Sabahudin Kovačević in Luka Vidmar sploh nimata še pogodbe, od preostalih pa je v elitni ligi obstal samo Blaž Gregorc (Hradec Kralove/Češka). Kljub lanski sezoni za pozabo bo niti med obrambo in napadom vlekel Mitja Robar (KAC). A največje breme bo kot običajno na vratarjih, pri čemer očitno prva dva čuvaja mreže Robert Kristan in Gašper Krošelj prav tako še nimata delodajalca za novo sezono.

Vratar Radziszewski aprila rise spravljal v obup
Vsaj na papirju je poljska zasedba vseeno pošteno šibkejša: kar 15 od 23 reprezentantov igra doma na Poljskem, od tega pet pri prvaku Comarch Cracovii, ki je pretekle tedne debitirala v hokejski ligi prvakov in dodobra napolnila domačo dvorano, nato pa skoraj presenetila Sparto v Pragi (4:5). Ob Malasinskem bosta na gol najbojl prežala Mikolaj Lopuski in novi član Orlov Znojma Patryk Wronka. Za obrambo pa bo ključ do podviga držal vratar Rafal Radziszewski.


Kvalifikacije za OI 2018:

Skupina D, Minsk:

Četrtek ob 14.00:
SLOVENIJA - POLJSKA

Ob 18.00:

DANSKA - BELORUSIJA


Petek ob 14.00:
SLOVENIJA - DANSKA

Ob 18.00:

BELORUSIJA - POLJSKA


Nedelja ob 12.00:
POLJSKA - DANSKA

Ob 16.00:

BELORUSIJA - SLOVENIJA

V Pjongčang 2018 vodi samo prvo mesto.

Selektor Nik Zupančič pred tekmo s Poljsko:

Risi vlogo favoritov puščajo Belorusom in Dancem