Sabahudin Kovačević je načel mrežo Hrvatov na začetku druge tretjine. Foto: www.alesfevzer.com
Sabahudin Kovačević je načel mrežo Hrvatov na začetku druge tretjine. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Urbas
Jan Urbas je dosegel četrti zadetek za Slovenijo. Foto: BoBo

Hrvati, ki jih čaka svetovno prvenstvo skupine C na Nizozemskem, so si za edinega nasprotnika v pripravah zaželeli Slovenijo in četrtfinalisti zadnjih olimpijskih iger v Sočiju so po daljšem obdobju znova zadrsali po ledeni ploskvi v Domu športov.
Stoječe ovacije za Kristana
V uvodni tretjini sta mreži mirovali, izkazala sta se Mark Dekanich in Robert Kristan,ki ga je 3.500 gledalcev toplo pozdravilo. Največ dela je imel ob nevarnem strelu z desne strani z modre črte branilca Geoffa Waugha.
Odlična igra z igralcem več
Ob prednosti igralca več so Slovenci povedli, v 22. minuti je z močnim strelom od daleč zadel Sabahudin Kovačević. Tri minute zatem je po protinapadu izenačil Ryan Kinasewich. "Power play" so risi odigrali sijajno, saj sta tudi Rok Leber v 30. minuti in Marcel Rodman v 38. minuti kaznovala preveč izključitev pri Hrvatih. Selektor Matjaž Kopitar je po pol ure igre zamenjal vratarja, priložnost je dobil še Gašper Krošelj.
Na 1:4 je v 54. minuti po samostojni akciji povišal Jan Urbas. Dominic Kanaet je dve minuti zatem znižal, končni izid pa je postavil Luka Bašič. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 22:40.
Kovačević: Kakovost na naši strani
"Hrvati se dalj časa pripravljajo, so tik pred svojim prvenstvom, mi smo priprave šele začeli. Vedeli smo, da nas bodo Hrvati s spremenjeno postavo in z velikim številom tujcev poskušali prisiliti v napake, toda kakovost je bila na naši strani, to je bilo odločilno. Odigrali smo toliko, da smo tekmo mirno pripeljali do konca. Danes vsak zna drsati, zato moraš vsako tekmo igrati stoodstotno, če želiš zmagati. Igrali smo z nekaj novinci, kar pa ni bila težava, to je bilo dobrodošlo, da te igralci spoznajo naš sistem. Vsekakor pa se je kdo tudi dokazal pred selektorjem," je pojasnil Kovačević.
V petek z Japonci na Jesenicah
Slovenija bo odigrala še pet prijateljskih tekem, že v petek ob 19.00 v Podmežaklo prihajajo Japonci. Tekmovanje v Ostravi bo potekalo od 1. do 17. maja.

Prijateljska tekma, Zagreb:
HRVAŠKA - SLOVENIJA
2:5 (0:0, 1:3, 1:2)
3.500; Kinasewich 25., Kanaet 56.; Kovačević 22., Leber 30., M. Rodman 38., Urbas 54., Bašič 59.

Postava Slovenije:
Kristan, Krošelj; Robar, Gregorc, Urbas, Tičar, Jeglič; Štebih, Kovačević, Verlič, Leber, Bašič; Kranjc, Pretnar, Pance, M. Rodman, Razingar; Repe, Vidmar, Čimžar, Ankerst.



Petek ob 19.00, Jesenice:

SLOVENIJA - JAPONSKA

Nedelja, 12. aprila, Budimpešta:

MADŽARSKA - SLOVENIJA

Sreda, 15. aprila, ob 19.00, Jesenice:

SLOVENIJA - JAPONSKA

Nedelja, 19. aprila, Ljubljana:
SLOVENIJA - AVSTRIJA

Sreda, 29. aprila, Berlin:

NEMČIJA - SLOVENIJA