Sabahudin Kovačević je sodeloval pri obeh zadetkih Slovenije v zadnji tretjini. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Sabahudin Kovačević je sodeloval pri obeh zadetkih Slovenije v zadnji tretjini. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Frederic Cloutier
Slovenci so trikrat premagali Frederica Cloutierja. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Risi na koncu le strli Italijane

V slovenskih vratih je bil Gašper Krošelj.Risi so silovito pritisnili in hitro je bilo vroče pred italijanskimi vrati. Znova je zapretil kapetan Jan Urbas in le stežka je Frederic Cloutier ohranil mrežo nedotaknjeno. To mu ni uspelo v 14. minuti. Slovenija je imela igralca več na ledu in po dobri minuti številčne premoči jo je tudi izkoristila. Ko so risi postavili formacijo, je Jurij Repe s strelom z modre črte po tleh med nogama presenetil Cloutierja, ki sta mu pogled zastirala Michael Angelo Zanatta in Marco Insam. Slovenija bi lahko prednost tudi povečala, razmerje v strelih je bilo 14:6.

V drugi tretjini so slovenski hokejisti sprožili celo 16 strelov, deset več od Italijanov, ki pa so izenačili. V 27. minuti je Giulio Scandella izkoristil napako Žige Pešuta, nato je bil prehiter za Repeta in med nogama matiral Krošlja. To je bil prvi strel na slovenska vrata v tej tretjini. Risi so po izenačenju še naprej napadali, a neuspešno. Roku Tičarju, ki je poskusil z bekhendom, pa je veselje ob koncu 38. minute preprečil okvir vrat.

Za vodstvo je Slovenija znova izkoristila številčno premoč. Tommaso Traversa je bil na klopi dobrih 30 sekund, ko se je italijanska mreža v 45. minuti drugič zatresla, prvič pa je bil uspešen prvi napad Slovenije. Rok Tičar je podal Sabahudinu Kovačeviću, ki je z modre črte silovito sprožil, plošček pa se je od Žige Jegliča odbil za hrbet sicer razpoloženega Cloutierja.

Končni izid je pol minute pred koncem ob novem "power-playu" s strelom v prazno mrežo postavil Sabahudin Kovačević.
Izjavi po tekmi

Nik Zupančič, selektor Slovenije: "Zelo dobro smo se pripravili na njihovo igro, včeraj smo si pogledali tekmo Italija - Poljska. To se je poznalo, začeli smo podjetno in preprečevali njihove izhode. Nismo pa bili tako učinkoviti, a se nismo predali po prejetem zadetku. V zadnji tretjini smo nato po "power-playu" tekmo pripeljali do konca. Načrt je bil, da osvojimo maksimalno število točk v prvih dveh dneh, to smo dosegli. Mislim, da bo Italija še marsikomu zagrenila življenje."

Žiga Jeglič: "Začeli smo zelo agresivno in napadali že v njihovi tretjini, kar vzame nekaj moči. Edina slaba stran je bila pred koncem prve tretjine, sicer pa smo tekmo zanesljivo pripeljali do konca. Imeli smo veliko priložnosti že v prvi in drugi tretjini, a se oni zelo dobro branijo. Smo pa to obrambo prebili in zelo vesel sem, da smo zmagali. Glavno pa je, da zdaj ne zaspimo, na naslednji tekmi moramo začeti od začetka."

SKUPINA A, 2. krog:
SLOVENIJA - ITALIJA
3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Repe 14., Jeglič 45., Kovačević 60.; Scandella 27.




POLJSKA - JUŽNA KOREJA
1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Pasiut 49.; Swift 22., 25., 51., K.-S. Wook 59.

AVSTRIJA - JAPONSKA
3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
N. Petrik 3.; Lebler 44., Herburger 51.; Takahaši 18.


1. krog:
JAPONSKA - SLOVENIJA
1:7 (0:1, 0:4, 1:2)

ITALIJA - POLJSKA
3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

JUŽNA KOREJA - AVSTRIJA
2:3 (1:0, 1:0, 0:2) - po kazenskih strelih

Lestvica:                            
SLOVENIJA        2  2 0 0 0  10:2  6 
AVSTRIJA         2  1 1 0 0   6:3  5 
JUŽNA KOREJA     2  1 0 1 0   6:4  4 
ITALIJA          2  1 0 0 1   4:4  3 
POLJSKA          2  0 0 0 2   2:7  0 
JAPONSKA         2  0 0 0 2   2:10 0 

Risi na koncu le strli Italijane