Še pred koncem druge tretjine so na led začele padati kapice - Jevgenij Malkin je namreč dosegel hat-trick. Ruski ostrostrelec je tri zadetek zabil tudi sogostiteljici prvenstva Švedski. Foto: Reuters
Še pred koncem druge tretjine so na led začele padati kapice - Jevgenij Malkin je namreč dosegel hat-trick. Ruski ostrostrelec je tri zadetek zabil tudi sogostiteljici prvenstva Švedski. Foto: Reuters
Jevgenij Malkin
Na svetovnem prvenstvu blesti ruska enajstica, v Ligi NHL pa slovenska. Anže Kopitar je z Los Angelesom le še eno zmago oddaljen od velikega finala. Foto: Reuters
Miroslav Šatan
Miro Šatan se s soigralci veseli vodilnega gola. Foto: Reuters
Jakub Kovar
23-letni Jakub Kovar je po tretjem golu moral zapustiti vrata. Zamenjal ga je Jakub Stepanek. Foto: Reuters

Prvo ime tekme med Rusijo in gostiteljico ter hkrati branilko naslova Finsko je bil s tremi zadetki Jevgenij Malkin, ki je tako prav na vsaki tekmi prvenstva dosegel vsaj en zadetek. Blestel je tudi vratar Sergej Varlamov z 29 obrambami.

Malkin v štirih minutah zabil dva gola
Začetek tekme je bil po meri navijačev v dvorani, saj so gostitelji povedli v osmi minuti, ko je od daleč streljal Janne Niskala, plošček se je odbil od gostujočega branilca in pristal za hrbtom Semjona Varlamova. Rusi so ob koncu uvodne tretjine vajeti prevzeli v svoje roke, saj so v razmaku štirih minut zabili dva gola. Oba sta bila delo prvega zvezdnika prvenstva Jevgenija Malkina.

Po trku v ogrado Malkin zapustil igro
Malkin je v 27. minuti hitro prodiral v napadalno tretjino, a po prekršku Joonasa Jarvinena je nerodno priletel v ogrado, se poškodoval, zaradi česar je moral zapustiti igro. To Ruse ni zmedlo, palico prvega zvezdnika je hitro uspešno prevzel Aleksander Ovečkin, ki je v 30. minuti v samostojni akciji od daleč povišal na 3:1. Le nekaj minut kasneje se je Malkin vrnil iz garderobe in v 39. minuti s projektilom od daleč dosegel hat-trick. Izid po dveh tretjinah je bil 4:1 za Ruse, razmerje v strelih pa je bilo v korist Finske (18:16).

Izkoristili kar tri od štirih "power playev"
Rusi so tudi zadnjo tretjino odprli odlično. Denis Kokarev je bil po akciji Nikolaja Kuljomina spreten v gneči pred golom in je s svojim prvim golom na svetovnem prvenstvu povišal na 5:1. Pritisk "zbornaje komande" ni popustil, v 49. minuti je tretjo od štirih ruskih "power play" priložnosti izkoristil Sergej Širokov. Streljal je Jevgenij Birjukov, vratar Petri Vehanen ni najbolje posredoval, saj mu je plošček ušel med nogami, Širokov pa je le podstavil palico in brez težav zatresel mrežo.
Finci so lahko le ublažili poraz
Branilci naslova so spoznali, da z bojem za zlato medaljo tokrat ne bo nič, so pa uspeli štiri minute pred koncem zaostanek znižati. Od daleč je poskusil Širokov, Mikael Grandlund pa je plošček preusmeril v ruski gol.

Šatan presenetil Kovarja
V drugem polfinalu so Slovaki izločili po hokejskih dosežkih "večjo" sosedo Češko. Slovaki so povedli v 17. minuti, ko je Miroslav Šatan s strelom precej z leve strani, "napol" z mrtvega kota, presenetil češkega vratarja Jakuba Kovarja, ki bi "moral" ubraniti plošček, a mu je ta ušel pod levo drsalko v mrežo. Čehi so izenačili v 31. minuti. Po dobljenem "buliju" Tomasa Plekaneca se je plošček odbil do Michaela Frolika, ki je "s prve" za desno vratnico matiral Laca.

Šatan še drugič v polno
Slovaki so do drugega vodstva prišli v prvi minuti zadnjega dela. Strelec prvega gola Šatan je kljub igralcu manj Slovaške v protinapadu sam pridrsal pred Kovarja, ga "položil" na led, nato pa poslal plošček za desno vratnico v mrežo. Malo kasneje je sledil še tretji gol Slovakov. Libor Hudaček je z leve strani pridrsal pred Kovarja, ga obdrsal in zadel v polno. Čehi so do konca napadali (razmerje strelov 37:28), a se izid ni spremenil.

SP v hokeju, Helsinki, polfinale:
Finska - RUSIJA
2:6 (1:2, 0:2, 1:2)
Niskala 8., Granlund 57.; Malkin 16., 20., 39., Ovečkin 30., Kokarev 42., Širokov 49.
SLOVAŠKA - Češka
3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Šatan 16., 41., Hudaček 45.; Frolik 31.
Finale, Helsinki:
Nedelja ob 19.30
Za tretje mesto, Helsinki:
Nedelja ob 15.00