Pittsburgh je leta 2008 klonil pred Detroitom, za kar se jim je maščeval v letošnjem dramatičnem finalu. Foto: Reuters
Pittsburgh je leta 2008 klonil pred Detroitom, za kar se jim je maščeval v letošnjem dramatičnem finalu. Foto: Reuters
Sidney Crosby
Sidney Crosby je 'zlati deček' Lige NHL, ki z dosežki vztrajno potrjuje kanadske slavospeve, edino pri posameznih priznanjih se pred njim vedno znajde kakšen Rus. Foto: EPA
Aleksander Ovečkin (Washington Capitals)
Fenomenalni 'car Aleksander' skrbi za razburjenje na in ob ledenih ploskvah in je karakterno povsem nasprotna oseba kot mirni in zadržani Crosby. Foto: Reuters
Jevgenij Malkin
'Geno' iz sibirskega Magnitogorska deluje po načelu, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Kopitarjevim Kraljem severnoameriški mediji napovedujejo uvrstitev od 6. do 13. mesta Zahodne konference; večinom jih še ne vidijo v končnici. Foto: EPA
Dany Heatley (Ottawa)
Dany Heatley je poskrbel za prestopno sago tokratnega hokejskega poletja. Na koncu je izsilil menjavo med Ottawo in San Josejem. Foto: Reuters

Ko postaneš najmlajši zmagoviti kapetan v zgodovini najstarejše športne lovorike v Severni Ameriki, ti preostane le nekaj - uspeh moraš čim prej ponoviti. Sidney Crosby (22 let) in najboljši igralec pretekle končnice ter velikega finala Jevgenij Malkin (23 let) sta temelj, na katerem želi Pittsburgh zgraditi novo dinastijo.

Pensi najnevarnejši v končnici
Pingvini so v drugem zaporednem finalu z Detroitom le zlomili vladarje zadnjega desetletja in štartajo v sezono kot prvi favoriti končnice, medtem ko so predsedniški pokal za najboljše moštvo rednega dela pripravljeni prepustiti številnim izzivalcem. Ključ do ponovitve uspeha bo nov branilski mozaik, ki mora nadomestiti učinek Roba Scuderija (LAK) in Halla Gilla (MTL). Odlični igralci v senci supezvezdnikov, Marc-Andre Fleury, Jordan Staal in Sergej Gončar, bodo zagotovo prispevali svoj delež k novim zmagam "pensov".

Car Aleksander in razboriti Letalci
Kot prvi se je v vrsto izzivalcev postavil Washington oz. bolje rečeno Aleksander Ovečkin, ki želi osebnim dosežkom dodati tudi najpomembnejšega - šampionski prstan. Bolj obrambno ozaveščene (Mike Green?) in okrepljene Capitalse (Mike Knuble, Brendan Morrison) številni vidijo celo na vrhu Vzhodne konference. S tem se ne strinjajo v Bostonu, ki je sicer ostal brez Phila Kassela. Bridek izpad v končnici je bila izredna učna ura za Kosmatince, ki imajo temeljito popolnjeno moštvo, v katerem prva violina pripada podcenjenemu Marcu Savardu. V podobnem položaju je tudi "pretepaška" Philadelphia, ki je strah vzbujajočemu moštvu pod vodstvom Mika Richardsa in Simona Gagneja dodala veterana Chrisa Prongerja, veliko breme nujnega uspeha Letalcev bo ležalo na ramenih vratarja Raya Emeryja.

Favorizirani "vhodni" četverici lahko štrene zmeša nevarna Carolina s Camom Wardom in Ericom Staalom, medtem ko sta povsem prenovljeni Montreal in Toronto največji uganki nove sezone. Najbolj hokejsko obsedeni mesti na svetu zagotovo čaka nova viharna sezona.

Heatley za preobrazbo Morskih psov
Na Zahodu nič novega - San Joseju dobro kaže pri ubranitvi predsedniškega pokala, medtem ko tudi menjava za Danyja Heatleyja ne vliva veliko upanja v dolgo končnico. Bo moštvo Joeja Thorntona, Patricka Marleauja, Dana Boyla in Jevgenija Nabokova pod vodstvom novega kapetana Roba Blaka le našlo recept za prenos forme iz rednega dela v končnico? Detroit zaradi omejitev pri plačah ni mogel zadržati vsega moštva, a za Hosso in preostale ima v izjemnem sistemu pripravljene ustrezne menjave. Šampionsko ogrodje (Pavel Dacjuk, Henrik Zetterberg, Johan Franzen, Chris Osgood) izpred dveh let zagotavlja novo že 19. sodelovanje v končnici, kar je najdaljši niz v severnoameriških profesionalnih ligah.

Chicago gre na vse ali nič
Glasna in opazna v Zahodni konferenci sta še Vancouver in predvsem Chicago. Canucksi trdno verjamejo v koncept gradnje moštva okoli vratarja Roberta Luonga, pridobili so globino (Mikael Samuelsson, Christian Ehrhoff) in zadržali dvojčka Sedin. Blackhawksi so poleti tvegali vse in podpisali dolgoletno pogodbo z Marianom Hosso, ki upa, da gre v tretje res rado in bo želeni Stanleyjev pokal osvojil s Chicagom. V vetrovnem mestu bo drugo poletje zmanjkalo denarja za vse nadarjene mladce (podpisati bodo morali kapetana Jonathana Toewsa in razboritega Patricka Kaneja), ki zdaj sestavljajo moštvo. Zato je letošnja sezona tako rekoč edina priložnost, da se konča že 48-letno obdobje brez naslova.

Kralji v rokah slovenskega asa
Oči slovenskih ljubiteljev najmočnejše hokejske lige na svetu bodo pozorno spremljale igra Los Angelesa, kjer čaka Anžeta Kopitarja izredna odgovornost. Sezono mora odigrati na ravni elitnega prvega centra, ki za svoje delo prejema tudi zajetno plačilo (v prihodnjih sedmih letih v povprečju 6,8 mio. dolarjev bruto). Prihoda Ryana Smytha in Scuderija sta nakazala, da je prenove Kraljev konec in da se mora šestletno obdobje brez končnice končati.

Neposredna tekmeca Anaheim in Dallas
Usoda Kraljev in Kopija, od katerega navijači pričakujejo vsaj 80 točk (35 golov + 45 podaj), bo najbolj odvisna od neposrednih obračunov z divizijskimi tekmeci. San Jose je previsoka ovira, prekaljeni Aneheim in zdravi Dallas pa ostra in neugodna konkurenca za eno izmed prvih osmih mest na Zahodu, ki vodijo v "play-off". Bankrotirani Phoenix, ki je slej ko prej obsojen na novo preselitev, bo bolj ali manj nemočni opazovalec. Ugodnejši razpored, boljša priprava in pričakovana nadgradnja naj bi eno najbolj talentiranih moštev v ligi pripeljali do prvega cilja - končnice.

Chicago in Detroit v Evropi
Redna sezona se bo začela z obračunom med Bostonom in Washingtonom, tretji evropski uvod bo pripadel Chicagu in Floridi v Helsinkih ter Detroitu in St. Louisu v Stockholmu. Kingsi začnejo leto z domačo tekmo proti Kojotom, medtem ko bodo prvaki prstane zasluženo dobili pred tekmo z NY Rangersi. Zares se bo v Ligi NHL začelo šele 14. aprila prihodnje leto.

Vrhunec sezone olimpijske igre v Vancouvru
Zimsko klasiko na prostem za prvi dan leta 2010 bosta na slovitem Fenway parku odigrala Boston in Philadephia. Od 15. februarja do 1. marca bo olimpijski premor zaradi iger v Vancouvru, zaradi NHL-a in lastnikov klubov pa se kaj lahko zgodi, da bodo to za nekaj časa celo zadnje igre, na katerih bodo sodelovali najboljši hokejisti. No, najatraktivnejši igralec na svetu in MVP lanskega rednega dela Ovečkin je že zatrdil, da bo v Sočiju 2014 nastopil kljub morebitnemu suspenzu.