Jean Philippe Lamoureux je zunaj ledenih ploskev zelo umirjen, med tekmo pa se hitro razjezi. Madžari so se zavedali tega in Američan je izgubil živce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jean Philippe Lamoureux je zunaj ledenih ploskev zelo umirjen, med tekmo pa se hitro razjezi. Madžari so se zavedali tega in Američan je izgubil živce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Sekelj
Matjaž Sekelj je bil še najmanj potrt zaradi poraza. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Pance
Žiga Pance po tekmi ni mogel normalno obremeniti noge. Veliko vprašanje je, ali bo še lahko zaigral v tej seriji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič
Aleš Mušič je saniral poškodbo rebra in znova prevzel vlogo kapetana. Foto: Marko Kovič
Kevin Primeau
Kevin Primeau je preporodil ekipo Sape, ki je v prejšnjih štirih sezonah Lige Ebel dobila le eno tekmo v končnici. V nedeljo so se Madžari veselili prve zmage doma. Foto: MMC RTV SLO

Precej bolj boleč je izpad vratarja Jeana Philippa Lamoureuxa, poškodovala sta se Žiga Pance in Scott Hotham.
Zmaji so "črno nedeljo" doživeli pred štirimi leti v Salzburgu, ko so v enem dnevu izgubili dve tekmi finala (eno za zeleno mizo). Tokrat sicer ni šlo za tako pomembno tekmo, a vseeno smo po srečanju na Madžarskem opazili same zaskrbljene obraze. Posledice dogodkov na prvi tekmi četrtfinala so lahko zares hude, saj je zdaj Sapa velik favorit in vsaka zmaga Ljubljančanov bi bila lep uspeh.
Odločilni trenutek nedeljskega srečanja se je zgodil po 39 minutah in devetih sekundah igre. Arpad Mihaly je z močnim strelom povišal na 4:2, v gneči pred vrati je prišlo do prerivanja in vratar Lamoureux je popolnoma izgubil živce. Najprej se je prerival z igralci Sape, potem pa še s sodnikom. Prejel je pet minut in disciplinsko kazen igre, kar pomeni, da bo moral počivati najmanj še v torek, disciplinska komisija pa mu lahko naloži še kakšno tekmo več kazni. Neverjetna neumnost Američana, ki je izgubil nadzor že 4. decembra v Beljaku, ko so zmaji izgubili s 6:1. Matija Pintarič je bil kaznovan s prepovedjo igranja na šestih tekmah, potem ko je zapustil vrata pri kazenskih strelih prejšnji torek v Salzburgu.
V vratih je zadnjih 21 minut stal Matic Boh, ki nima nobenih izkušenj iz Lige Ebel. 20-letni čuvaj mreže je blestel na sobotni tekmi finala Slohokej lige med mlado ekipo Olimpije in Partizanom v Tivoliju. Ubranil je vseh 39 strelov Beograjčanov in bil najbolj zaslužen za zmago z 1:0, kar pomeni, da je serija izenačena na 1:1. Boh bi moral že danes braniti na tretji tekmi v Beogradu, a ga bo zdaj zamenjal Pintarič. Prav neverjeten položaj za Olimpijo in velika črna pika za Lamoureuxa, ki je z eno tekmo popolnoma pokvaril vtis iz rednega dela. Trener vratarjev Andrej Hebar starejši bo zdaj skušal pripraviti mlade vratarje; rezervni čuvaj mreže bo verjetno Blaž Zore, ki je januarja dopolnil 19 let!
Plačali so zares visoko ceno
Na klopi je bil v nedeljo direktor kluba Matjaž Sekelj, ki bo tudi v torek v Tivoliju vodil zeleno-bele. Hannu Järvenpää je dobil dve tekmi kazni, tekmo pa si je ogledal s tribune. "Zgodila se nam je najhujša mogoča stvar. Tekmo smo začeli dobro, po naši napaki v lastni tretjini je Sapa povedla in nas do konca tretjine zelo stisnila. V drugi tretjini smo se vrnili, čeprav smo imeli številne kazni. Težko je komentirati potezo vratarja Lamoureuxa, saj sva s trenerjem Järvenpääjem že pred tekmo povedala, da bi lahko prišlo do provokacij. Nikakor ne bi smel tako "ven pasti". Od tistega trenetuka naprej je bila tekma praktično izgubljena, saj bi težko ujeli tekmece ob številnih izključitvah," je v zelo umirjenem slogu razlagal Sekelj, ki je bil trener Olimpije nazadnje decembra 2009, ko je začasno nadomestil Dannyja Gelinasa, nato pa je prišel Järvenpää.
Še precej bolj zaskrbljen je Sekelj nad poškodbama Žige Panceta (koleno) in Hothama (zvit gleženj). Oba sta zelo šepala in veliko vprašanje je, kdaj bosta lahko znova zaigrala. "Na začetku zadnje tretjine smo imeli na ledu le tri igralce, ni nam uspelo zdržati, hitro je padel zadetek za 5:2. Izgubili smo le eno tekmo, plačali pa smo izjemno visoko ceno. Verjetno smo izgubili Žigo Panceta in Scotta Hothama, ki sta oba poškodovana. V končnici si ne smeš privoščiti dveh disciplinskih kazni, ostali smo sredi druge tretjine le z enim centrom, nato smo rotirali le sedem napadalcev, kar je bil za vse velik napor. V vratih bo zdaj Matic Boh, ekipa mu bo morala zelo pomagati. Treba bo igrati še precej bolj zbrano v obrambi. Vsi se zavedamo, da se vse začne in konča pri vratarju," je še dodal Sekelj. Vse misli je usmeril k torkovi tekmi pod Rožnikom: "Z njimi smo v rednem delu trikrat izgubili doma. V Tivoliju moramo mi narekovati ritem igre skozi celotno srečanje. Preprečiti bo treba njihove protinapade. V napadalni tretjini smo bili proti njim doma večino časa, a smo naredili napake in prejeli poceni zadetke."
Mušič se je uspešno vrnil
Edina svetla točka je vrnitev Aleša Mušiča. "Počutim se zelo dobro, ne čutim več bolečine pri naletih. Lahko rečemo, da je poškodba sanirana. V prvi tretjini je bilo težko, malce sem bil izgubljen. Šele v drugi tretjini sem dobil občutek za to hitro igro. Naredili smo preveč napak, obremenjevali smo se s sodniki in imeli na koncu zelo kratko klop. V drugi tretjini smo bili boljši, lahko bi izenačili na 3:3. Sledila je napaka vratarja, ki je dobil kazen igre. V golu je bil nato mladi Boh, ki se je trudil, a takrat je bila tekma že odločena. Pri 5:2 ni imel možnosti, saj je bil to močan in natančen strel. Ostali smo brez prvih dveh vratarjev, zato bo treba igrati precej bolje v obrambi. Prepričan sem v našo zmago v torek," je poudaril odlični napadalec, ki je v letošnji sezoni odigral nekaj izjemnih tekem, potem pa je 15. januarja moral na počitek zaradi počenega rebra.
Pance odšepal do avtobusa
Zelo potrt je bil Žiga Pance: "Plačali smo zelo visoko ceno, a - ne glede na vse - serija še ni končana. Sapa mora zmagati še trikrat, mi pa se ne bomo kar tako predali, v Tivoliju imamo lepe možnosti, da jih premagamo. V drugi tretjini smo bili v naletu, imeli smo veliko priložnosti za izenačenje na 3:3. Kdor ga ne da, ga dobi. Ključen je bil zadetek za 4:2," je pojasnil nekdanji kapetan, ki ne more normalno obremeniti noge: "Poškodoval sem se ob ogradi. Obrnilo mi je koleno, treba bo slikati koleno v Ljubljani."
Izjemna priložnost za Boha
V torek bodo vse oči usmerjene v mladega Boha, ki velja za velikega talenta. Verjetno si niti v sanjah ni mislil, da bo dobil priložnost na tako pomembnih tekmah. Prav v končnici se naredijo veliki igralci, rojevajo se zvezdniki, in to je lahko priložnost kariere za Boha. "Po prekršku Jeana Philippa Lamoureuxa sem dobil priložnost. Bilo je zelo težko, saj smo imeli takrat igralca manj, na ledu pa le tri igralce. Kmalu smo dobili nov zadetek. Zelo opazna je razlika v hitrosti med ligama Slohokej in Ebel. Mislim, da se lahko prilagodim in dobro branim na naslednjih tekmah. Naslednjo tekmo bomo igrali doma, pričakujem veliko podporo s tribun, zato mi bo lažje. V naslednje tekme grem optimistično. Mislim, da mi bo lažje kot na prvi tekmi," je pojasnil mladi čuvaj mreže.
Zastarela dvorana ni v ponos klubu
V Szekesfehervarju, ki leži 65 km jugozahodno od Budimešte, so domači navijači pripravili izjemno vzdušje. V dvorani Gaborja Ocskaya, ki je na nivoju kakšnega nižjeligaša iz nekdanje jugoslovanske lige, se je nagnetlo 3.500 gledalcev. Odprto drsališče so leta 1991 prekrili s streho. Sedišče sprejme le 1.000 gledalcev, 2.500 pa jih stoji tik od ledeni ploskvi. Vse skupaj se odvija na zelo na ozkem prostoru, zato je pritisk na gostujočo ekipo velik. Dvorana zares ni na nivoju Lige Ebel, potrebna bi bila temeljite prenove. Delovni pogoji so obupni. Mirno lahko zapišemo, da se je čas ustavil pred mnogimi leti, kar je vidno tudi v vseh spremljevalnih objektih. Bližnji gostinski lokal in stranišča spominjajo na šestdeseta ali sedemdeseta leta prejšnjega stoletja.
Po visoki zmagi so Madžari slavili še dolgo v noč, zadovoljen pa je bil tudi trener Kevin Primeau: "Zelo pomembno je, da smo začeli končnico z zmago. To je bil zelo uspešen večer za nas, dobro smo se pripravili na to tekmo. Zdaj je veliko stvari na naši strani in ne smemo popuščati."
V torek prav vsi dejavniki govorijo proti Olimpiji. Če bi zmaji uspeli dobiti to serijo, bi bil to pravi čudež, že vsaka zmaga v tako težkih okoliščinah pa bo velik uspeh. Sapa je letos dobila vse tri tekme v Tivoliju (2:5, 3:4 in 3:5), prav na vseh tekmah je bila v podrejenem položaju, a je izkoristila vsako priložnost in zadela iz protinapadov. Tokrat bodo Madžari favoriti in morda je prav to priložnost za zdesetkano ekipo zeleno-belih.

Iz Szekesfehervarja