Slovenski hokejisti so v Sočiju prvič nastopili na olimpijskih igrah in se uvrstili v četrtfinale. Foto: EPA
Slovenski hokejisti so v Sočiju prvič nastopili na olimpijskih igrah in se uvrstili v četrtfinale. Foto: EPA

Osmerica potnikov za olimpijske igre bo znana po majskem svetovnem prvenstvu na Češkem, in sicer na podlagi lestvice IIHF-ja. Preostale tri ekipe si bodo morale mesto v Pjeončangu pridobiti prek kvalifikacijskih turnirjev.

Kvalifikacije se bodo začele v sezoni 2015/16, potekale pa bodo v treh stopnjah. Začele bodo najslabše uvrščene ekipe, tiste med 9. in 17. mestom lestvice IIHF pa bodo igrale šele na tretji stopnji septembra 2016.

Če bo Slovenija ostala na približno enakih mestih, kot je na lestvici zdaj (pred SP-jem v Pragi in Ostravi je 14.), jo čaka nastop na enem izmed treh turnirjev zadnje stopnje, s katerih bodo le zmage vodile na OI. Nekaj podobnega je Slovencem uspelo na poti v Soči 2014, ko so slavili na zadnjem kvalifikacijskem turnirju na Danskem.

Olimpijski turnir v Pjeongčangu bo od 9. do 25. februarja 2018. Pri moških bo format enak kot na zadnjih dveh izvedbah v Vancouvru in Sočiju: nastopilo bo 12 ekip v treh skupinah. Po predtekmovanju se bodo štiri ekipe (prve tri v skupinah in najboljša drugouvrščena) neposredno uvrstile v četrtfinale, preostalih osem pa se bo potegovalo za še štiri mesta v izločilnih bojih.