Slovenci bodo tudi naslednje leto igrali na svetovnem prvenstvu drugega kakovostnega razreda. Škoda, kljub slabemu začetku in odsotnosti nekaterih nosilcev igre je bila vrnitev med elito dosegljiva. V sredini Sabahudin Kovačević, ki je bil izbran za igralca tekme pri Sloveniji. Foto: EPA
Slovenci bodo tudi naslednje leto igrali na svetovnem prvenstvu drugega kakovostnega razreda. Škoda, kljub slabemu začetku in odsotnosti nekaterih nosilcev igre je bila vrnitev med elito dosegljiva. V sredini Sabahudin Kovačević, ki je bil izbran za igralca tekme pri Sloveniji. Foto: EPA
Rok Tičar
Rok Tičar v dvoboju s Thomasom Larkinom. Tičar je zadel za 2:1. Foto: EPA
Gašper Krošelj
Vratar Gašper Krošelj je ustavil 30 strelov. Foto: EPA
Risi napadali, Italijani čakali in dobili glavno nagrado
Slovencem ni uspela vrnitev med elito
Kostner zadel v prazna vrata za zmago
Vsi štirje zadetki iz druge tretjine
Zadetka Ganderja in Podlipnika v prvi tretjini

Varovanci Karija Savolainena so bili blizu "podvigu", to je, da se po dveh porazih s tremi zaporednimi zmagami vrnejo med elito svetovnega hokeja. Proti Italiji so v zadnji tretjini pri izidu 3:3 napadali za zmago. Najbližje golu so bili v 53. minuti, ko je strel Sabahudina Kovačevića ustavila vratnica.

Minuto pred koncem so zaigrali na vse ali nič, brez vratarja, saj jim zmaga po podaljšku ali kazenskih strelih ne bi pomenila ničesar. Ni jim uspelo, njihovo usodo je zapečatil Diego Kostner, ki je dve sekundi pred sireno poslal plošček v prazna vrata. Razmerje strelov je bilo 34:33 za Slovenijo.

Gander zadel ob igralcu več
Slovenci so slabo začeli tekmo. Že po 47 sekundah je bil zaradi nedovoljenega zadrževanja nasprotnika izključen Boštjan Goličič, kar so azzurri znali izkoristiti. Manj kot minuto pozneje je namreč Markus Gander po podaji Diega Kostnerja z močnim strelom poslal plošček v levi zgornji kot vrat Gašperja Krošlja. Slovenci so v nadaljevanju poskušali najti pot do italijanskih vrat, a so jim zahodni sosedje to z izjemno agresivno igro, veliko drsanja uspešno preprečevali.

Podlipnik izenačil iz "mrtvega kota"
Riso so nato prišli do priložnosti ob igralcu manj, a je bil vratar Marco de Filippo na mestu ob poskusu Kovačevića. In ko je že dišalo po tem, da bo Italija odšla na prvi odmor z minimalno prednostjo, je Matic Podlipnik v samostojni akciji prodrl v italijansko tretjino, nato pa iz skorajda izgubljenega položaja, povsem z leve strani ustrelil proti vratom in presenetil de Filippa. Plošček se je v mrežo odbil od de Filippove rokavice in hrbta za 1:1. Po prvi tretjini je bilo razmerje strelov 11:9 za Italijo, ki je imela vsaj še dve lepi priložnosti za zadetek, tako da so jo risi kar dobro odnesli.

Tičar pod prečko za 2:1
Slovenci so drugo tretjino začeli povsem drugače. V 24. minuti je bil izključen Peter Hochkofler, risi pa so številčno prednost izkoristili že po 15 sekundah. Jan Urbas je na drugi vratnici lepo našel Roka Tičarja, ki je plošček ustavil z drsalko, nato pa ga mojstrsko poslal nad ramo de Filippa pod prečko za 2:1. Izjemen zadetek Tičarja. Zadetek je dal krila Slovencem, ki so nizali nevarne akcije pred italijanskimi vrati.

Dva gola Italije v štirih minutah
Na drugi strani je Italija v 30. minuti izenačila. Izključen je bil Jan Drozg, azzurri pa so le sekundo pred iztekom kazni izenačili. Plošček je na desni strani prišel do osamljenega Michaela Sullivana, ki ga je s silovitim strelom pospravil za hrbet nemočnega Krošlja. A to še ni bilo vse. V 34. minuti je Ivan Deluca prodrl pred Krošlja, ki je ubranil njegov strel, a je nato odbiti plošček s kakšnega metra v mrežo pospravil Alex Trivellato. Krošelj se je upravičeno jezil na soigralce, ki niso "počistili" pred njegovimi vrati.

Projektil Kovačevića zadel cilj za 3:3
A risi so še enkrat pokazali pravi značaj in izenačili še pred drugim odmorom. V 39. minuti je z modre črte silovito sprožil Sabahudin Kovačević in razparal mrežo de Filippa za 3:3. Razmerje strelov po dveh tretjinah je bilo 22:20 za Slovence.

Vratnica Kovačevića
V 43. minuti je Ken Ograjenšek zbezal plošček, na katerem je ležal de Filippo, čez črto, a so sodniki zadetek zaradi prekrška razveljavili. Slovenci so bili v tem delu občutno nevarnejši, vendar jim premoči ni uspelo kronati. V 53. minuti je Kovačević z modre črte zadel vratnico. Slovenski zadetek je visel v zraku, časa pa je bilo vse manj. Tri minute pred koncem je bil pri Italiji izključen Luca Felicetti. Slovenci so jalovo napadali.

Kostner zadel v prazna vrata
Risi so minuto pred koncem zaigrali na vse ali nič, to je brez vratarja, saj jim zmaga po podaljšku ali kazenskih strelih ne bi pomenila ničesar. Napadali so za zmago po rednem delu, a se jim ni izšlo. Nasprotno, dve sekundi pred koncem je za zmago Italije v prazna vrata zadel Diego Kostner.

V elito Velika Britanija in Italija, izpadla je Poljska
Izkazalo se je, da je ta zadetek, ki je bil posledica velikega tveganja Slovencev, Italijane popeljal med elito, saj je v večerni tekmi Velika Britanija po kazenskih strelih premagala Madžarsko s 3:2. Madžari so bili ob Kazahstanu, ki je v prvi tekmi dneva s 6:1 razbil Poljsko, na poti v elito, saj so še 15 sekund pred koncem vodili z 2:1. Nato pa je Robert Farmer izenačil in izsilil podaljšek. Britanci so kasneje dobili kazenske strele in osvojili prvo mesto v skupini. Drugi so zaradi zmage na medsebojni tekmi Italijani, medtem ko je Kazahstan z enakim točkovnim izkupičkom kot Italija potegnil najkrajši konec. Slovenci so osvojili peto mesto, izpadli so Poljaki.


SP DIVIZIJE I, skupina A, 5. krog:
SLOVENIJA - ITALIJA
3:4 (1:1, 2:2, 0:1)
2.460; Podlipnik 18., Tičar 24., Kovačević 39.; Gander 2., Sullivan 30., Trivellato 34., Kostner 60.

MADŽARSKA - VELIKA BRITANIJA
* 2:3 (1:0, 0:0, 1:2)
Bodo 4., Erdely 42.; Dowd 51., Farmer 60.
* - po kazenskih strelih

KAZAHSTAN - POLJSKA
6:1 (2:0 2:1, 2:0)
Starčenko 13., 25., 40., 60., Kučin 47., Akolzin 14.; Zapala 28.

Lestvica:                     * x      
VELIKA BRITANIJA         5  3 1 0 1 11 
ITALIJA                  5  3 0 0 2  9 
---------------------------------------
KAZAHSTAN                5  3 0 0 2  9 
MADŽARSKA                5  2 0 0 3  7 
SLOVENIJA                5  2 0 0 3  6 
POLJSKA                  5  1 0 0 4  3 
                                       
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih    
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih    
 
 
Risi napadali, Italijani čakali in dobili glavno nagrado
Slovencem ni uspela vrnitev med elito
Kostner zadel v prazna vrata za zmago
Vsi štirje zadetki iz druge tretjine
Zadetka Ganderja in Podlipnika v prvi tretjini