Aleš Mušič je po samostojnem prodoru zvito ukanil japonskega vratarja. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Mušič je po samostojnem prodoru zvito ukanil japonskega vratarja. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hočevar
Andrej Hočevar je zaustavil 24 od 25 strelov. Foto: EPA
Marcel Rodman in Andrej Hebar
Marcel Rodman in Andrej Hebar sta bila režiserja prvega zadetka Slovenije. Foto: EPA
Težka zmaga proti Japoncem
Gol Andreja Hebarja
Gol Aleša Mušiča

O potniku v elitno divizijo svetovnega hokeja bo tako odločal petkov obračun proti Kazahstanu, ki se bo začel ob 15.30.

Med junaki tudi vratar Hočevar
Slovenci so tokrat pokazali povsem drugačen obraz kot dan prej proti Hrvaški. Borbeni risi so povedli v 6. minuti prek Andreja Hebarja, ki mu je mojstrsko podal Marcel Rodman. V 24. minuti je ob številčni premoči izenačil Aaron Keller, minuto pozneje pa je z igralcem manj v samostojnem prodoru srečanje odločil Aleš Mušič. Japonci so v zadnji tretjini pritisnili, a je bil Andrej Hočevar (24 obramb) vselej na mestu. Razmerje v strelih na gol je bilo 25:15 v korist "samurajev".

Mojstrska poteza Marcela Rodmana
Risi so že ob uvodu pokazali, da blede predstave proti Hrvaški ne bodo ponovili. S hitrim drsanjem in borbenostjo so Japonce na začetku stisnili v njihovo obrambno tretjino. Nagrada je prišla v 6. minuti. Plošček je "ukradel" Marcel Rodman in v slogu NHL-zvezdnika za hrbtom podal Hebarju, ki mu ni bilo težko premagati vratarja Masahita Haruno. V nadaljevanju so Azijci vzpostavili ravnotežje na ledu. Še posebej nevarni so bili v igri z igralcem več, vendar je vratar Hočevar svoje delo opravil z odliko. Razmerje v strelih na gol je bilo 6:5.

Japonci izenačili v igri pet proti trem
Spodbuden je bil tudi začetek druge tretjine, a kaj, ko sta si Žiga Svete in Jakob Milovanovič v razmiku 15 sekund prislužila po dve minuti kazni. Japonci so številčno prednost pet proti trem izkoristili že po 14 sekundah. Strelec je bil kanadski Japonec Keller. Japonska je imela po zadetku še igralca več in nevarno ogrožala Hočevarja, takrat pa je na led stopil Mušič. Napadalec Olimpije je prišel do izgubljenega ploščka, v samostojnem prodoru predrsal dve tretjini igrišča in zvito ukanil Haruno. Nadaljevanje je minilo v izenačeni igri. Slovenija je imela predvsem težave v igri z igralcem več, ko ji nikakor ni uspelo organizirati "hišice" pred japonskimi vrati. Streli na gol 6:10.

Japonski pritisk, na koncu pa smola Slovencev
V zadnji tretjini so Japonci silovito pritisnili proti slovenskim vratom. Še posebej kritično je bilo ob izključitvah Jurija Goličiča in Hebarja med 45. in 50. minuto, ko je Hočevar imel tudi nekaj sreče. Slabi dve minuti pred koncem so Japonci iz igre potegnili vratarja. Risi so (čudežno) dvakrat za las zgrešili prazna vrata, Haruna pa se je vrnil na gol po izključitvi Takahita Suzukija 55 sekund pred koncem srečanja. Tekma je bila odločena, Azijcem pa ni pomagala niti poteza iz obupa, ko je Haruna 13 sekund pred koncem spet zapustil led. Streli na gol 3:10.

Izjave po tekmi

John Harrington, slovenski selektor:
"V Nemčiji smo na kvalifikacijah za OI z njimi izgubili, ker nismo verjeli vase, nismo verjeli, da lahko zmagamo. Danes smo verjeli v zmago. Malo smo se mogoče res umaknili v obrambo, a odigrali smo pametno in zmagali. Imeli smo nekaj preveč kazni, ko se nismo dovolj gibali, oni pa so se. V takšnih primerih posežeš po kaznih, vsaj tako so videli sodniki. Raje bi videl, da bi imeli manj kazni, toda takšne stvari se dogajajo. Zdaj bomo imeli malo bolj sproščen urnik, fantje si bodo jutri malo odpočili, a popoldne imamo že trening in začnemo priprave na Kazahstan."

Aleš Mušič: "Sam sem šel v protinapad in uspešno končal, tak izid pa je ostal tudi do konca tekme. Poskušali smo ustaviti japonske napade v srednji tretjini in jih ustavljati že v njihovi tretjini. Zelo dobro smo se borili od začetka do konca. Na koncu so igrali tudi minuto in pol brez vratarja, a smo se ubranili in zasluženo zmagali. Veseli smo, da smo dosegli četrto zmago zapored, a nič še ni doseženega, z mislimi pa smo že na tekmi s Kazahstanom."

Tomaž Razingar: "Igrali smo najbolje na tem prvenstvu. Vsi od prvega do zadnjega smo več drsali, bili agresivni, mogoče smo se na koncu preveč pomaknili v obrambo. Na srečo smo danes zdržali. Ni kaj reči, imamo štiri zmage in 12 točk, marsikdo v Sloveniji nam tega ni privoščil. Dokazali smo, da tudi z mlajšo in ne tako izkušeno ekipo ter z velikim srcem lahko nadomestiš kakovost."

Mark Mahon, japonski selektor: "Dobro smo se borili, to je bila naša najboljša tekma na prvenstvu in kot trener si več ne bi mogel želeti. V obrambi nismo imeli sreče, a igrali smo dobro, in če bi imeli nekaj več sreče v napadu, bi bil izid lahko izenačen ali pa bi mogoče tudi zmagali. Razočarani smo, sem smo prišli z drugačnimi cilji. A če ti v napadu ne gre, je težko računati na zmago."

4. krog:
SLOVENIJA
- JAPONSKA 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Hebar 6., Mušič 25.; Keller 24.

KAZAHSTAN - AVSTRALIJA 13:2 (5:0, 2:0, 6:2)

LITVA - HRVAŠKA
7:2 (2:1, 1:0, 4:1)

 
Lestvica:                           
KAZAHSTAN      4  4 0 0 27:5 12 točk
SLOVENIJA      4  4 0 0 20:5 12     
JAPONSKA       4  2 0 2 16:7  6     
LITVA          4  2 0 2 19:18 6     
HRVAŠKA        4  0 0 4  6:24 0     
AVSTRALIJA     4  0 0 4  6:35 0     


R. K.

Težka zmaga proti Japoncem
Gol Andreja Hebarja
Gol Aleša Mušiča