Andrej Hebar (desno) je potegnil meter čez modro črto, nato pa s polvisokim strelom ugnal Matta Ezzyja. Foto: EPA
Andrej Hebar (desno) je potegnil meter čez modro črto, nato pa s polvisokim strelom ugnal Matta Ezzyja. Foto: EPA
Mitja Šivic
Dvakratni strelec Mitja Šivic je bil izbran za igralca tekme v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
Avstralci zgolj za ogrevanje

Slovenija se je veselila že po 35 sekundah igre, ko je Andrej Hebar Matta Ezzyja premagal s strelom iz zapestja, kakšen meter od modre črte. Risi so v nadaljevanju vseskozi oblegali avstralska vrata, a drugi gol je padel 'šele' 10 minut kasneje. Takrat je Aleš Mušič prodrl po desni strani, nato pa podal v sredino, kjer je plošček v mrežo potisnil Mitja Šivic. Slovenci so tretjič premoč kronali v 17. minuti - s projektilom z desne strani je zadel Sabahudin Kovačevič.

Šah-mat Hočevarja in Raze
Tudi v drugi tretjini se je - pričakovano - nadaljevala ofenziva proti avstralskim vratom. V manj kot minuti sta Ezzyja matirala Matej Hočevar in Tomaž Razingar. V 29. minuti je svoj drugi gol v avstralsko mrežo pospravil Šivic, potem ko mu je k vratnici podal Kovačevič. Za razred slabši kenguruji praktično niso imeli resne priložnosti.

Razmerje strelov - 46:6
V zadnjem delu so se varovanci Johna Harringtona zadovoljili z visokim vodstvom, tako da se avstralska mreža ob lahkotnejšem pristopu risov ni zatresla. Končno razmerje strelov: 46:6. V nedeljo (19.00) se bo Slovenija pomerila z Litvo, ki je s 5:1 klonila proti Kazahstanu.

Izjavi po tekmi

John Harrington:
"Nikoli ne smeš zapraviti preveč priložnosti za gol, vendar pa nisem zaskrbljen. Zdaj že čakam na tekmo z Litvo. Nedvomno so precej boljše moštvo, danes zvečer si jih bomo ogledali na delu. Mislim, da se tudi fantje tega zavedajo, da sta Avstralija in Litva popolnoma različna tekmeca. Zadovoljen sem bil s številnimi igralci, Kovačevičem, Milovanovičem, Šivic se je izkazal ... Fantom čestitam za to zmago. A nedeljska tekma bo povsem drugačna."

Tomaž Razingar, kapetan Slovenije: "Bili smo veliko boljši, dosegli smo kakšen zadetek premalo. Ampak jutri (v nedeljo) bo to pozabljeno. Litva bo močnejši nasprotnik. Treba bo igrati veliko bolje, tokrat smo igrali, kolikor je bilo potrebno. Je pa izredno težko, ko si boljši na ledu kot je - ker to ni led, to je bazen. Želeli smo še doseči zadetke. Nismo jih dosegli več, a ni nobene tragike. Bili smo boljši v vseh pogledih, za njih je bil uspeh že, če so prišli čez polovico igrišča."

SKUPINA A, Vilna, 1. krog

SLOVENIJA - AVSTRALIJA
6:0 (3:0, 3:0, 0:0)
Hebar 1. (35. sekunda), Šivic 12., 29., Kovačevič 17., Hočevar 26., Razingar 27.

HRVAŠKA - JAPONSKA
1:7 (1:1, 0:4, 0:2)
Svigir 5.; Sato 13., 52., Iimura 22., Saito 34., 46., Suzuki 36., Obara 40.

LITVA - KAZAHSTAN
1:5 (0:2, 0:1, 1:2)
Kumeliauskas 47.; Jakovenko 3., Rimarev 4., Solarev 26., Savčenko 54., Koreškov 55.

Lestvica:                              
JAPONSKA       1  1  0  0  7:1  3 točke
SLOVENIJA      1  1  0  0  6:0  3      
KAZAHSTAN      1  1  0  0  5:1  3      
LITVA          1  0  0  1  1:5  0      
HRVAŠKA        1  0  0  1  1:7  0      
AVSTRALIJA     1  0  0  1  0:6  0      


A. V.

Avstralci zgolj za ogrevanje