Žiga Jeglič je načel britansko mrežo, na koncu pa bil izbran za najboljšega igralca v slovenski vrsti. Foto: BoBo
Žiga Jeglič je načel britansko mrežo, na koncu pa bil izbran za najboljšega igralca v slovenski vrsti. Foto: BoBo
Slovenija - Velika Britanija
Tomaž Razingar in Rok Pajić sta lepo sodelovala pri odločilnem zadetku. Foto: BoBo
Slovenija - Velika Britanija
David Rodman se je najbolje znašel pred vrati v 13. minuti. Foto: BoBo
Risi uspešno začeli prvenstvo
Risi vendarle ugnali Britance

"Raza" je srečanje odločil štiri minute pred koncem. Lepo je samega najizkušenejšega hokejista v slovenski vrsti na desni našel Rok Pajić, Razingar pa je z močnim in natančnim strelom ob prvi vratnici zadel za prve tri točke risov. Zadnji dve minuti so imeli Britanci igralca več. Izključen je bil prav Razingar, a je slovenska obramba zdržala. Za najboljšega igralca pri gostiteljih prvenstva je bil izbran Žiga Jeglič, pri Veliki Britaniji pa vratar Stephen Murphy. V ponedeljek Slovenijo čaka obračun z Japonsko.

Risi so dobro začeli tekmo in v četrti minuti povedli. Britanci so kmalu našli odgovor, a prvo tretjino so varovanci Matjaža Kopitarja dobili z 2:1. Predvsem v drugi tretjini so bili hokejisti Velike Britanije izjemno nevarni, nekajkrat se je zelo izkazal Robert Kristan. V drugi polovici tekme je igralcem težave povzročala tudi ledena ploskev, na kateri so se naredile številne luže.

Udarni napad načel britansko mrežo
Slovenci so pričakovano že na začetku prevzeli pobudo. Po sicer nekoliko previdnem začetku pa so risi prek prvega napada povedli. Napako je napravil izkušeni britanski branilec Corey Neilson, ki je izgubil plošček. Robert Sabolič je podal Jegliču, ki je z natančnim strelom premagal Murphyja. Ko je udarna trojica naslednjič prišla na led, so znova nevarno zapretili. Blizu zadetka je bil tokrat Rok Tičar.

Tri minute po vodilnem zadetku Slovenije je Veliki Britaniji uspelo izenačiti. Odlično se je v srednji tretjini znašel Robert Dowd, ki je spretno zaustavil ploščico, nato podal Colinu Shieldsu, ta pa je ob Žigi Pavlinu presenetil Kristana. V deseti minuti so Slovenci imeli 16 sekund igralca več na ledu, a jim ni uspelo izkoristiti premoči na ledu.

David Rodman povišal na 2:1
Po izključitvi Matthewa Myersa je nespretno ploščico na tribuno izbil David Phillips in Slovenija je imela zatem kar 56 sekund dva igralca več na ledeni ploskvi, vendar je britanska obramba zdržala. Po prihodu Myersa s klopi za kaznovane pa so risi le izkoristili "power play". Izza vrat je zadrsal David Rodman. V gneči pred vrati so nekajkrat poskusili brata Rodman in Aleš Mušič, Davidu pa je nato le uspelo spraviti ploščico v britansko mrežo.
Velika Britanija je odlično odprla drugo tretjino. Nekoliko zaspano slovensko obrambo sta z dvojno podajo izigrala člana udarne napadalne naveze Shields in Craig Peacock, ki mu je uspelo premagati Kristana. Po izenačujočem zadetku se je igra razživela. Britanci so prek Marka Garsida zapretili celo z igralcem več, na nasprotni strani pa je Blaž Gregorc zadel okvir vrat.

Gol Britancev upravičeno razveljavljen
Britanci so tudi tretjo tretjino odlično začeli in že po osmih sekundah je Dowd zatresel mrežo, vendar je sodniška trojka upravičeno zadetek razveljavila, saj je Myers stal v vratarjevem prostoru.

Nato so risi le prevzeli pobudo. Nevarno je v četrti minuti po podaji Jegliča zapretil Tičar, nato je dobro streljal tudi Gregorc, a se je obakrat izkazal Murphy. Nekajkrat so slovenska vrata nevarno ogrozili tudi Britanci, a je bil Kristan na mestu.

Prvenstvo sta odprli Japonska in Madžarska, ki je bila boljša s 5:1. Avstrijci so s 5:4 odpravili Ukrajino.

SP divizije I, skupina A:

1. KROG:
VELIKA BRITANIJA - SLOVENIJA
2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
9.800; Shields 7., Peacock 22.; Jeglič 4., D. Rodman 13., Razingar 57.

JAPONSKA - MADŽARSKA
1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Janadori 57.; Magosi 6., Horvath 10., Sofron 34., Pozsgai 40., Mihaly 56.

UKRAJINA - AVSTRIJA
4:5 (1:1, 2:4, 1:0)
Timčenko 14., 35., 48., Pobjedonoscev 33.; Geier 3., Raffl 21., Kirisits 22., Welser 23., Koch 30.

Risi uspešno začeli prvenstvo
Risi vendarle ugnali Britance