Pred dvema letoma je branilec Jonathan Phillips, ki bo igral tudi tokrat, takole 52 sekund pred koncem tekme premagal Andreja Hočevarja in izenačil na 3:3. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Pred dvema letoma je branilec Jonathan Phillips, ki bo igral tudi tokrat, takole 52 sekund pred koncem tekme premagal Andreja Hočevarja in izenačil na 3:3. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Hokej v Stožicah
Začetek prvenstva v Stožicah je razprodan - na tribunah bo 9.800 gledalcev, kar bo rekorden obisk hokejske tekme v zgodovini slovenskega športa. Foto: MMC RTV SLO
Selektor Matjaž Kopitar in pomočnik Nik Zupančič
Slovenski strokovni štab opozarja na zadnje dobre izide Britancev, ki so jo lani pošteno zagodli Ukrajincem. Foto: MMC RTV SLO
Stephen James Murphy
30-letni Škot Stephen James Murphy ima letos za seboj najboljšo sezono v karieri, saj je v britanski elitni ligi na 59 tekmah ubranil 92,3 odstotka strelov in prejel le 1,92 gola na tekmo. Foto: EPA
Vratar Robert Kristan
Prvo tekmo prvenstva bo v vratih začel Robert Kristan, ki si bo nato preostale tekme razdelil z Andrejem Hočevarjem. Gašper Krošelj bo za zdaj kot tretji vratar na tribuni. Foto: MMC RTV SLO
Vročica narašča, risi nabrušeni

Izhodišče pred tekmo je jasno: "risi" so favoriti, medtem ko bo britansko moštvo skušalo ponoviti predstavo izpred dveh let, ko so Slovenci v Tivoliju na 2. tekmi takratnega prvenstva slavili šele v 62. minuti, ko je podaljšek odločil Žiga Jeglič (*4:3). Britanci so s tem kot edini uspeli odščipniti točko poznejšim zmagovalcem, uspeh proti gostitelju prvenstva pa so lani nadgradili z zmago nad Ukrajino, ki je na prvi tekmi doživela hladen tuš (3:5).

Razprodana prva in zadnja tekma
Uvodna tekma Slovenije z Veliko Britanijo je bila v soboto dopoldne razprodana, nekaj ur zatem so dokončo pošle tudi vstopnice za tekmo z Avstrijo.
Za ostale tekme je še nekaj prostih mest, vendar jih je iz dneva v dan manj. Po uradnih podatkih Eventima je ostalo nekaj manj kot 800 vstopnic za tekmo z Madžarsko, največ prostih mest pa je za tekmi z Ukrajino - 2.500 in Japonsko - 2.000.

"Kdor računa na lahko delo, živi v zmoti"
"Na medmrežju se da dobiti veliko informacij glede tekmecev v Stožicah. Velika Britanija ima zagotovo dobro ekipo. To lahko sklepamo že iz tega, da so lani hoteli organizirati prvenstvo, a smo ga dobili mi. Britanci bodo tako kot vsi zelo težak tekmec. Namučili so nas že predlani na turnirju v Tivoliju, lani so ugnali Ukrajince na njihovem ledu. Kdor bo pomislil, da nas čaka lahko delo, živi v zmoti," je pred prvo tekmo opozoril selektor Matjaž Kopitar.

Tavželj: S tempom streti nasprotnika
"V ekipi je nekaj Kanadčanov, pričakujem, da bodo igrali zelo trdo. Vsak turnir do zdaj so veliko igrali na telo, na tem temelji njihova igra. Nasprotnika si s tem hočejo podrediti, zelo dobri so v razdiranju igre,"
je vrline prvih nasprotnikov opisal branilec Andrej Tavželj, ki je nato izpostavil še prednosti Slovencev: "Izkoristiti moramo drsanje. Imamo štiri peterke, ki bodo naredile razliko. Dober tempo bo strl vsakega nasprotnika. Na drugi strani moramo ostati potrpežljivi. Še posebej če ne bo šlo po naših načrtih vse od prve sekunde, če se izkaže, da bomo v zadnjo tretjino odšli s tesnim izidom."
Selektor v Coventryju namesto v Ljubljani
Britanski prvi adut bo najboljši vratar lanskega SP-ja v Ukrajini Stephen Murphy, ki je z Belfast Giantsi tudi postal prvak elitne britanske lige. Ob njem je trdno jedro reprezentance - iz prvenstva 2010 jih je v postavi selektorja Tonyja Handa deset. V zadnjih dveh letih so moštvu dodali tri Kanadčane, ki igrajo na Otoku: branilca Coreyja Neilsona in napadalca Owena Fusseyja in Jeffa Hutchinsa. V napadu prvo violino igra naveza Robert Dowd in Craig Peackock, ki sta ključna moža Belfasta.
Zanimivo je, da so Britanci kot zadnji izmed šestih reprezentance prišli v Slovenijo, šele v soboto ob 16. uri in to celo brez selektorja Handa, ki ima obveznosti z zaključnim turnirjem druge britanske lige. Prvi trening je tako vodil pomočnik trenerja Doug Christiansen: "Lepo je popeljati fante na led. Gre za izjemen objekt in se že veselimo, da bomo igrali pred razprodano dvorano, pri čemer bomo igrali po najboljših močeh." Hand bo medtem vodil in igral finalno tekmo EPL-ja med njegovim Manchestrom in Sloughom v Coventrju.


Štiri tekme v SLO: tri zmage in zgodovinski remi
Kot omenjeno je Slovenija vselej bila tesne bitke z Britanci. Na šestih medsebojnih tekmah na svetovnih prvenstvih - vseh na "drugorazredni" ravni svetovnega hokeja - so "risi" zmagali trikrat. Vse zmage so dosegli na tivolskem ledu: leta 1998 še v skupini B s 5:3, leta 2007 s 4:0 in leta 2010 s 4:3 v podaljšku. Edino zmago so Britanci dosegli leta 1999 v Odenseju (2:1), v naslednjih dveh letih pa sta na SP-jih sledila remija s 3:3.
Številni slovenski navijači se še dobro spominjajo leta 2001. Po dramatični tekmi s 3:3 so Britanci v boju za preboj med elito lovili visoko razliko v golih proti Kazahstanu (11:2), kar jim je tudi uspelo. Slovenci so nato za zgodovinski uspeh potrebovali zmago z vsaj 12 goli razlike, ki so jo v nepozabni tekmi z Estonijo (16:0) tudi izbojevali.

Postava Slovenije:

1. napad:
Žiga Jeglič - Rok Tičar - Robert Sabolič
2. napad: David Rodman - Aleš Mušič - Marcel Rodman
3. napad: Andrej Hebar - Rok Pajić - Tomaž Razingar
4. napad: Žiga Pance - Boštjan Goličič - Matej Hočevar
13. napadalec: Erik Pance

1. branilski par: Mitja Robar - Blaž Gregorc
2. branilski par: Aleš Kranjc - Žiga Pavlin
3. branilski par: Andrej Tavželj - Sabahudin Kovačević
7. branilec: Damjan Dervarič

Vratar:
Robert Kristan/Andrej Hočevar

SP divizije I, skupina A:

1. KROG

Danes ob 13.00:
JAPONSKA - MADŽARSKA

Ob 16.30:

UKRAJINA - AVSTRIJA

Ob 20.00:

VELIKA BRITANIJA - SLOVENIJA

Vročica narašča, risi nabrušeni