Slovenska reprezentanca na čelu z vratarjem Robertom Kristanom je imela tokrat preveč trenutkov nezbranosti, ki jih je nasprotnik s pridom izkoristil. Foto: Reuters
Slovenska reprezentanca na čelu z vratarjem Robertom Kristanom je imela tokrat preveč trenutkov nezbranosti, ki jih je nasprotnik s pridom izkoristil. Foto: Reuters
Slovenski hokejisti
Tomaž Razingar je že v olimpijskih kvalifikacijah v Vojensu Belorusom s kazenskega strela zabil ključni zadetek za končno zmago, tudi tokrat pa načel njihovo mrežo. Na žalost se tokrat obračun ni končal s slovensko zmago. Foto: Reuters
Aleksander Kitarov
Aleksander Kitarov je bil v odlični formi in bil eden ključnih za zmago Belorusije. Foto: Reuters
Žiga Pavlin in Aleksej Ugarov
Žiga Pavlin tokrat ni imel svojega dne. Med drugm je v drugi tretjini dobil udarec s palico po obrazu, ki je ostal nekaznovan, Pavlin je lahko nadaljeval tekmo. Foto: Reuters
Aleksej Ugarov in Marcel Rodman
Aleksej Ugarov in Marcel Rodman sta bila dva izmed kar sedmih strelcev prve nedeljske tekme v Stockholmu. Foto: Reuters
Reto Suri
Reto Suri je takole Miku Smithu zabil odločilni gol. Foto: EPA
Ilja Kovalčuk
Ilja Kovalčuk je Nemcem zabil tri gole. Foto: EPA
Risi izgubili tudi proti Belorusiji

Risi nikakor niso razočarali in so po zaostanku pred zadnjo tretjino z 1:2 prek Marcela Rodmana in Roberta Saboliča kar dvakrat izenačili izid, a so imeli beloruski hokejisti vedno znova pripravljen odgovor. Nazadnje v 56. minuti prek Alekseja Ugarova. Slovenci so svoje tekmece tokrat nadstreljali s kar 30:17 in tudi prvi povedli prek Tomaža Razingarja, a v drugi tretjini dovolili preobrat.

Kristan: Bili smo boljši nasprotnik
"Dali smo en gol premalo. Po naših napakah so se Belorusom ponudile tiste priložnosti, ki so jih izkoristili. Raven igre je nekoliko padla, bila so prevelika nihanja, storili smo preveč napak. To nas je na koncu drago stalo. Nič, treba je pozitivno gledati naprej, saj imamo do konca še nekaj tekem," je bil za Val 202 razočaran Blaž Gregorc, Robert Kristan pa je dodal:

"Vsi se zavedamo, da je naslednja izmena, ko zadeneš gol, zelo pomembna. Izkoristili so našo neodločnost v obrambni tretjini. Na koncu smo storili štiri napake, oni so dali štiri gole. Če damo oceno čez vso tekmo, smo bili boljši nasprotnik. Več smo drsali, medtem ko so Belorusi čakali na napake in naša 'darila', ki so jih izkoristili in zmagali. Rusi so zelo močni pred golom, zelo so agresivni. Dan počitka bo po dveh težkih tekmah zdaj prišel zelo prav. Upam, da bomo proti Danski sestavili dobrih 60 minut in da nam na koncu uspe zmagati."

Sladko maščevanje Belorusov za Vojens
To je bil že peti poraz Slovenije na SP-jih proti Belorusom, ki so se tako sladko maščevali Sloveniji za poraz v olimpijskih kvalifikacijah v Vojensu. Risi so po dveh obračunih s primerljivima nasprotnikoma še brez točk v skupini v Stockholmu, resnih priložnosti za nabiranje točk pa je vse manj. Belorusi imajo kot gostitelji SP-ja prihodnje leto obstanek namreč zagotovljen, iz elitne divizije pa izpadeta najslabše uvrščeni reprezentanci s skupne lestvice.

Prva tretjina: Dober začetek, slab konec
Slovenci so v primerjavi s sobotno tekmo današnjo prvo tretjino dobro začeli, a slabo končali. Risi so z enako peterko (Robar-Gregorc ter Sabolič-Jeglič-Tičar) že po 17 sekundah po izključitvi Aleksandra Kitarova prišli do "power-playa", a ostali brez prave priložnosti. K sreči je dobro delovala tudi slovenska igra z igralcem manj, ki je tudi v petem poskusu v Stockholmu brez večjih težav preživela beloruski nalet. V sedmi minuti je bil izključen branilec Andrej Tavželj. Končno je formo našel tudi slovenski drugi napad (v šesti minuti je bil nevaren David Rodman, tri minute pozneje po podaji Davida še Marcel Rodman), a je za slovenski vrhunec prve tretjine poskrbel tretji napad. Strel Roka Pajiča v 14. minuti po podaji Gašperja Kopitarja so Belorusi blokirali, Pajič se je dokopal nazaj do ploščka, prodrl proti beloruskemu vratarju Vitaliju Belinskemu, ga preigral in podal pred gol, kjer kapetanu Tomažu Razingarju ni bilo težko potisniti ploščka v prazno mrežo. Belorusi so izenačili "iz nič" štiri minute pozneje, ko je neugoden strel branilca Ilje Kaznadeija po podaji Kitarova nekoliko oplazil Žigo Pavlina in spolzel med nogama Kristanu. "Lix" je že na sobotni tekmi z Norvežani dva gola prejel med nogama. Sicer so Belorusi proti slovenskim vratom sprožili petkrat, Slovenci pa osemkrat.

Igralec manj "streznil" Slovence, a izenačenja ni bilo
Belorusi so znali izkoristiti nekoliko preveč napadalen pristop Slovenije na začetku druge tretjine in po raztrganem začetku celo povedli. Dmitrij Maleško je v 30. minuti dobil dvoboj ob ogradi s Tavžljem, podal do Kitarova, ki je z natančnim strelom matiral Kristana. Slovenci so razen novega prebliska tretjega napada v 27. minuti, ko je Kopitar podal pred gol, Razingar pa je v svojem drugem poskusu le nastreljal Belinskega, znova prišli do izraza šele po igri z igralcem manj. V 34. minuti je bil izključen Aleš Kranjc. Hitro je po ukradenem ploščku zapretil Žiga Pance, nekaj sekund pozneje pa še Aleš Mušič. Igra z igralcem manj je očitno "streznila" Slovence, ki so znova zagospodarili na ledu, nevarno je pred odmorom zapretil še Sabahudin Kovačević.

Risi začeli zadevati, (žal) pa tudi Belorusi
Razgret začetek zadnje tretjine, ko je izenačenje Sloveniji na 2:2 že v 42. minuti iz gneče pred beloruskim golom sanjsko prinesel Marcel Rodman po podaji Davida Rodmana. Po izključitvi Mitje Robarja je le dve minuti pozneje Slovenija prejela prvi gol na prvenstvu z igralcem manj. Zadel je Andrej Filičkin. Poskusil je Andrej Stas, Filičkin pa je odbitek "pospravil" v slovensko mrežo. Slovenija je znova stopnjevala pritisk in izenačila na 3:3 prek Saboliča, ki je kot prvi na prvenstvu v slovenski reprezentanci po podaji Žige Jegliča izkoristil igro z igralcem več. Izključen je bil Kaznadei. Nov trenutek nezbranosti v slovenski reprezentanci je v 56. minuti izkoristil še Ugarov in postavil končni izid. Slovencem zaključnega pritiska ni uspelo kronati z zadetkom.

V torek ob 16.15 z Dansko
Varovanci Matjaža Kopitarja bodo po dnevu počitka v torek ob 16.15 igrali z Dansko, ki je s 3:2 izgubila z Norveško. Danci bodo bržkone zadnja realna priložnost, da risi osvojijo kakšno točko.

Švicarji vzeli mero še Kanadčanom
Švicarji so po zmagi nad Švedsko porazili še Kanadčane, in sicer s 3:2 po kazenskih strelih. Nino Niederreiter je v 54. minuti izenačil na 2:2, nato pa je sledil podaljšek, v katerem ni bilo golov. Odločitev je tako padla šele v osmi seriji kazenskih strelov, ko je Reto Suri zadel, na drugi strani pa je Martin Gerber ubranil poskus Matta Duchena. Prav Suri in Duchene sta bila edina strelca za svoji reprezentanci v prejšnjih serijah. Razmerje strelov je bilo 29:21 za Švico.

Rusija je s tremi goli Ilije Kovalčuka ugnala Nemčijo s 4:1. Nemci so proti nasprotnim vratom sprožili strel več kot Rusi (27:26).

SP elitne divizije 2013

SKUPINA STOCKHOLM

SLOVENIJA - BELORUSIJA
3:4 (1:1, 0:1, 2:2)
Razingar 14., M. Rodman 42., Sabolič 55.; Kaznadei 18., Kitarov 30., Filičkin 44., Ugarov 56.

ŠVICA - KANADA
*3:2 (1:0, 0:1, 1:1, 0:0, 1:0)
Hollenstein 14., Niederreiter 54.; Ladd 35., Read 48.
* - po kazenskih strelih


NORVEŠKA - DANSKA
3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Trygg 2., Bastiansen 38., Thoresen 58.; Lassen 46., Ma. Boedker 50.

Lestvica:         T  Z ZK PK P     To
NORVEŠKA          2  2  0  0 0  +3 6 
ŠVICA             2  1  1  0 0  +2 5 
KANADA            2  1  0  1 0  +1 4 
ČEŠKA             2  1  0  0 1  +1 3 
BELORUSIJA        2  1  0  0 1  -1 3 
ŠVEDSKA           2  1  0  0 1   0 3 
DANSKA            2  0  0  0 2  -3 0 
SLOVENIJA         2  0  0  0 2  -3 0 
ZK-zmaga po kaz. strelih in podaljšku
PK-poraz po kaz. strelih in podaljšku

SKUPINA HELSINKI

FRANCIJA
- AVSTRIJA
3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Fleury 4., Da Costa 5., Desrosiers 38.; Vanek 48.

NEMČIJA - RUSIJA
1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Tripp 46.; Kovalčuk 24., 31., 59., Kokarev 60.

LATVIJA - ZDA
1:4 (0:0, 1:2, 0:2)
Kulda 22.; Stapleton 23., Moss 25., Butler 51., Hunwick 53.

Lestvica:         T  Z ZK PK P     To
RUSIJA            2  2  0  0 0  +9 6 
ZDA               2  2  0  0 0  +5 6 
FINSKA            2  1  1  0 0  +3 5 
SLOVAŠKA          2  1  0  0 1  +2 3 
FRANCIJA          2  1  0  0 1  -2 3 
NEMČIJA           2  0  0  1 1  -4 1 
AVSTRIJA          2  0  0  0 2  -4 0 
LATVIJA           2  0  0  0 2  -9 0 
ZK-zmaga po kaz. strelih in podaljšku
PK-poraz po kaz. strelih in podaljšku











																						

			
			
Risi izgubili tudi proti Belorusiji