Jan Urbas je na tekmi z Južno Korejo dosegel dva gola in prispeval še podajo, zdaj pa bo skušal poživiti drugi napad. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Jan Urbas je na tekmi z Južno Korejo dosegel dva gola in prispeval še podajo, zdaj pa bo skušal poživiti drugi napad. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Risi po zmagi nad Južno Korejo
Slovenski hokejisti morajo še trikrat zmagoslavno dvigniti roke, da bi se lahko vrnili v elitno divizijo svetovnega hokeja. Naslednja prepreka je Madžarska, in to že ob 5.30 po slovenskem času. Foto: HZS

Fantje na drugi strani veliko razmišljajo o vseh porazih, ki so jih doživeli na teh prvenstvih proti nam. Vem, da se želijo maščevati, vendar pa imajo v podzavesti, da so vse te tekme izgubili. Psihološko je prednost na naši strani, vendar pa bomo morali na ledu dokazati, da smo boljša ekipa.

Branilec Tavželj o Madžarih in kompleksu Slovencev.
David Rodman (Slovenija)
David Rodman je eden izmed dolžnikov: v stari sestavi drugi in tretji napad na prvih dveh tekmah nista prispevala niti enega gola. Foto: HZS
Slovenski in madžarski hokejisti
Slovenski in madžarski hokejisti se poznajo do obisti, saj jih je večina že od malega igra drug proti drugemu, glavnino reprezentance pa sestavljajo hokejisti Sape Fehervar, ki tokrat prispeva "le" deset reprezentantov. Foto: Reuters
Slovenski hokejisti že ob 5.30 z Madžari

Nepričakovan poraz z Japonsko in mučenje z Južno Korejo ni razveselilo ne navijačev, še manj pa hokejiste, ki se zavedajo, da do konca svetovnega prvenstva 2014 v diviziji I, skupini A, štejejo le zmage. Če "risi" do konca po vrsti premagajo Madžarsko, Ukrajino in Avstrijo, vrnitev med svetovno elito ne bo vprašljiva, v nasprotnem primeru bo uresničitev cilja veliko težja in odvisna od medsebojnih izidov izredno izenačenega turnirja.

Sedem zmag risov z razliko v golih 43:9
A prva naloga je zmaga nad Madžarsko, za katero je Slovenija prava nočna mora. Sosedje so se na SP-jih doslej pomerili že sedemkrat in Slovenija je dobila prav vseh sedem tekem, in to s skupno razliko v golih 43:9! Zadnji trije pravi obračuni so potekali v Ljubljani in tako leta 2007 kot 2010 in 2012 je bilo 4:1 za Slovence. Pred štirimi leti so v prepolnih Stožicah zadeli zdaj manjkajoči Rok Tičar (2x), Blaž Gregorc in David Rodman. Se bo medsosedska zgodba ponovila še z osmim poglavjem na tekmi, ki se bo začela ob 12.30 po krajevnem oz. ob 5.30 po slovenskem času?

Dopoldne vsak po lastnih željah
Na prvi prosti dan v Gajongu so imeli igralci dopoldne prosto, popoldne pa so opravili trening. ”Vsak posameznik si je dopoldan organiziral tako, kot si je sam želel. Nekateri so šli zjutraj na kavo, po trgovinah in tudi na kosilo, saj imamo vse reprezentance v hotelu vsak dan isto hrano. Ena vrsta riža in testenin ter dve vrsti mesa …” je prosto dopoldne opisal David Rodman, ki bo po olimpijskih kvalifikacijah v Vojensu znova igral skupaj z Urbasom.

Urbas v drugi napad, Pance pa v prvega
Na popoldanskem treningu je selektor Matjaž Kopitar uvedel nekatere spremembe v napadih. Najučinkovitejši "ris" Jan Urbas se iz 1. napada seli v neučinkovitega drugega, v nasprotno smer pa se je preselil Žiga Pance. Zamenjava na levem krilnem položaju se je zgodila tudi med tretjim in četrtim napadom: Anže Kuralt je šel gor, Jaka Ankerst pa dol. Na treningu je bilo sicer največ pozornosti namenjeno igri z igralcem več, ki na prvih dveh tekmah nikakor ni stekla, saj so risi izkoristili le eno od kar 12 "powerplay" priložnosti.

Pripravo na Madžare je podal branilec Andrej Tavželj: ”Ni skrivnosti. Vemo, kdo stoji na drugi strani. Z nasprotniki se ne bomo obremenjevali, saj imamo dovolj težav s svojo igro. Z novimi in svežimi idejami sem prepričan, da bomo jutri prebili še en zid."

Madžari razočarali proti Ukrajini
Po dveh krogih imata Madžarska in Slovenija po tri točke, samo zmagovalec pa bo ohranil realne možnosti za preboj v elitno divizijo. Madžari so po strelskem šovu z Južno Korejo (7:4) razočarali na tekmi z Ukrajino, ki jih je nadstreljala s 15:40 in jih premagala z 0:3. Na prvi tekmi je v napadu blestela predvsem trojka Bartalis - J. Vaš - Hari, pri čemer je prvi dosegel hat-trik, druga dva pa po tri podaje. Med pripravami na SP sta se reprezentanci pred desetimi dnevi srečali v Budimpešti in Slovenija je s tremi goli v zadnji tretjini zmagala s 4:0.

Postava Slovenije: (gol+podaja)
Pance (0+0) - Mušič (1+1) - Muršak (0+1)
Urbas (2+1) - M. Rodman (0+0) - D. Rodman (0+0)
Kuralt (0+0) - Goličič (0+0) - Razingar (0+0)
Ankerst (0+0) - Leber (0+1) - Verlič (1+0)
Koren (0+0)

Robar (0+1) - Gregorc (0+0)
Pavlin (1+0) - Podlipnik (0+0)
Tavželj (0+0) - Štebih (0+0)
Tošič (0+0)

Gračnar (100 %)
Hočevar (86,67%)

3. krog, sreda ob 5.30:
SLOVENIJA - MADŽARSKA

Ob 9.00:

UKRAJINA - JAPONSKA

Ob 12.30:
AVSTRIJA - JUŽNA KOREJA

                                     
                                     
Lestvica:               * **          
AVSTRIJA           2  1 1 0 0  7:3  5
UKRAJINA           2  1 0 1 0  5:3  4
SLOVENIJA          2  1 0 0 1  5:2  3
MADŽARSKA          2  1 0 0 1  7:7  3
JAPONSKA           2  1 0 0 1  3:5  3
JUŽNA KOREJA       2  0 0 0 2  4:11 0
  * - zmaga po podaljšku (dve točki) 
 ** - poraz po podaljšku (ena točka) 
                                     

Fantje na drugi strani veliko razmišljajo o vseh porazih, ki so jih doživeli na teh prvenstvih proti nam. Vem, da se želijo maščevati, vendar pa imajo v podzavesti, da so vse te tekme izgubili. Psihološko je prednost na naši strani, vendar pa bomo morali na ledu dokazati, da smo boljša ekipa.

Branilec Tavželj o Madžarih in kompleksu Slovencev.
Slovenski hokejisti že ob 5.30 z Madžari