Jan Muršak je odločil zadnjo tekmo proti Ukrajini, ko je tudi dosegel prvi gol na turnirju. Predtem je zadnja dva zadetka dosegel proti Avstriji: zmagovitega med pripravami in nepozabnega v prazno mrežo v Sočiju. Foto: Aleš Fevžer
Jan Muršak je odločil zadnjo tekmo proti Ukrajini, ko je tudi dosegel prvi gol na turnirju. Predtem je zadnja dva zadetka dosegel proti Avstriji: zmagovitega med pripravami in nepozabnega v prazno mrežo v Sočiju. Foto: Aleš Fevžer
Tomaž Razingar s torto za 35. rojstni dan
Slovenski kapetan in eden najboljših risov v Gojangu Tomaž Razingar je dopolnil 35 let. Še na mnoga leta, kakšno tudi še v dresu risov! Foto: HZS

Z Avstrijci se poznamo, odigrali smo že ogromno medsebojnih tekem. Skrivnosti, kako igramo eni ali drugi, ni. Morali bomo na isti ravni odigrati vseh 60 minut. Ne 50 ali 40, temveč 60 minut. Treba bo paziti na izključitve.

Prvi center Aleš Mušič
Risi na treningu
Na drugi prosti dan na SP-ju je treniral le četrti napad in vsi trije vratarji, medtem ko je šla večina na izlet po Seulu. Foto: HZS

Igra ob igralcu več je ena izmed stvari, ki jo bomo morali popraviti proti Avstriji. To je naša šibka točka na turnirju. Vseeno nam je ta element igre uspelo popraviti z drugimi zadevami. V soboto je nov dan in imeli bomo čas, da popravimo tudi naš 'power-play'. Dejal bi, da nas za konec čaka finale.

Tretji center Boštjan Goličič
Thomas Hundertpfund in Mitja Robar
Avstrija živi in umre z neverjetno učinkovitim napadom Lebler - Koch - Hundertpfund, ki je strelsko razred zase v Gojangu. Foto: Reuters

Ob menjavah bom gledal, da bo vedno igral pravi napad proti njim. Da bi pa posebej snovali obrambno taktiko za ta napad, to ne pride v poštev. Zadetke namreč dosegajo iz nepredvidljivih situacij. Leblerju gre vse v gol, kar poskusi. Je pa treba vseeno priznati, da gre za kakovostnega igralca.

Selektor Matjaž Kopitar
Manny Viveiros
Avstrijska hokejska zveza je po porazu s Slovenijo v Sočiju temeljito prevetrila reprezentanco in jo močno pomladila, a zadržala trenerja Mannyja Viveirosa, zaradi katerega so številni nosilci igre zavrnili igranje na SP-ju v Južni Koreji. Foto: Reuters

Spomin na repasaž na olimpijskih igrah je še močno živ: sosedski derbi dveh 'avtsajderjev' v Sočiju je odločal o udeležencu četrtfinala. Tekma, ki je Slovenija ni smela izgubiti in je tudi ni ter ki se je v slovenski kolektivni športni spomin vtisnila s komentarjem Andreja Stareta: "Kakor vihar je krenil Jan Muršak in dosegel gol." Slovenija se je veselila zgodovinskega uspeha, Avstrija pa je doživela boleč poraz in pranje umazanega perila o ponočevanju.

Zmagovalcu vrnitev med elito
Zdaj soseda, ki se poznata do obisti in sta medsebojnih dvobojev že sita, igrata nov finale, ki ga ne smeta izgubiti. Računica je v izhodišču jasna: zmagovalec se vrača v elitno divizijo, poraženca pa čaka še eno leto življenja v drugem razredu svetovnega hokeja in predvsem samoizpraševanje, kaj je šlo narobe.

Kako Slovenija napreduje med elito?
- če Madžarska po rednem delu premaga Japonsko, potrebuje Slovenija za napredovanje samo še točko. Takšen scenarij bi prinesel napredovanje tako Slovencev kot Avstrijcev;
- če Japonska zmaga v podaljšku ali "loteriji", s čimer osvoji 2 točki, mora Slovenija po rednih 60 minutah premagati Avstrijo. V primeru zmage Slovenije v podaljšku/po loteriji bi v krogu treh reprezentanc z 11 točkami kratko potegnila ravno Slovenija;
- v drugih primerih (OT/SO poraz Japonske ali zmaga po 60 minutah) morajo "risi" na kakršen koli način premagati "orle" - po 60 minutah, v podaljšku ali kazenskih strelih;
- poraz pomeni še eno leto SP-ja divizije I, sk. A za Slovenijo.

Preveč obremenjeni z neučinkovitostjo
"Neverjetno, koliko je treba garati za vsako točko. Ogromno garanja, drsanja in želje, kar nadomesti, če lahko tako rečem, kakovost. Zelo sem zadovoljen," je selektor Matjaž Kopitar optimističen pred zadnjim, 5., krogom SP-ja divizije I skupine A. Slovenija mora skoraj v vsakem primeru na takšen ali drugačen način premagati Avstrijo, da se vrne med elito.

Slovenski hokejisti sprožijo veliko več strelov, a se zatika pri učinkovitosti, ki je le 9-odstotna. "Realizacija je naš problem, vendar pa tega nočem pretirano poudarjati, se je že preveč zasidralo v glavah igralcev. Še takrat, ko imamo čiste priložnosti, razmišljajo o tem, kar ni dobro. Tako da upam, da se bo jutri odprlo vsem, priložnosti bomo itak imeli dosti, mislim, da smo dovolj kakovosten nasprotnik, da lahko igramo normalno. To bomo tudi naredili," napoveduje 48-letni Hrušičan, ki vodi Slovenijo na četrtem svetovnem prvenstvu.

Gangam kot navdih za elito?
V petek so imeli hokejisti na turnirju v Gojangu prost dan. Večina "risov" je dopoldne izkoristila za krajši izlet v Seul, kjer so si med drugim ogledali tudi Gangnam, elitni predel korejske prestolnice, ki je zaslovel po svetu s pesmijo Gangnam Style. Trening so opravili edinole vsi trije vratarji in člani četrte peterke: branilec Tošič in napadalci Verlič, Leber, Koren in Ankerst.

Igra se za rojstnodnevno darilo
Po izletu in treningu so se vsi dobili na kosilu, kjer je kapetan reprezentance Tomaž Razingar prejel torto, saj 25. aprila praznuje 35. rojstni dan. ”Rojstni dan kot rojstni dan (smeh). Bolj kot to moram omeniti, da smo vsi osredotočeni na jutrišnjo tekmo, na kateri moramo zmagati,” je dejal slovenski kapetan, nato pa nadaljeval: ”V naši igri je še rezerva. Kakovostno moramo odigrati vseh 60 minut. Vsi štirje napadi smo dokazali, da to lahko naredimo. V soboto moramo to le še zložiti skupaj. Če bomo igrali, kot smo na Dunaju na pripravljalni tekmi, potem bomo po koncu obračuna veseli.”

VRATARJA: "Gračko" prinaša veliko prednost
Najboljši vratar turnirja je Luka Gračnar (96,2 %; 1,00 GAA), ki kljub 20 letom iz igre 5 na 5 še ni prejel gola, vse tri zadetke so mu Ukrajinci zabili ob številčni premoči. Letos v švedskem SHL-u izvrstni Berhard Starkbaum ob lahko prehodni obrambi ne blesti pretirano: 90,1 odstotka ubranjenih strelov in 2,69 prejetega gola na tekmo.

OBRAMBA: Disciplina na strani "orlov"
Avstrijci so sicer prejeli kar 11 golov, Slovenci pa le 5, a po drugi strani so severni sosedje tudi odgovornejši med branjenjem. Avstrija ima najmanj izključitev na turnirju - 42 minut, Slovenija 54 kazenskih minut. Rahla razlika je tudi pri ubijanju kazni: 15/18 Avstrija in 4/18 Slovenija.

NAPAD: Avstrijski trio razred zase
Ahilova peta Slovenije v Južni Koreji. Prvi strelec je Jan Urbas s tremi goli in podajo, še štiri točke je zbral le še Anže Kuralt (1+3). Na drugi strani imajo Avstrijci daleč najboljši napad SP-ja: trio Brian Lebler - Thomas Koch - Thomas Hundertpfund je skupno dosegel kar 10 golov in dodal k temu še 17 podaj. Za primerjavo: 27 točk je šest manj, kot so jih zbrali vsi Slovenci v Gojangu! Velika razlika je tudi pri učinkovitosti številčne premoči: avstrijsko moštvo se lahko pohvali s tretjinskim izkupičkom (8/24), slovensko pa je z najslabšim, z 8,7-odstotno uspešnostjo (2/23).

ZGODOVINA: "Risi" prevzeli pobudo
22 let rivalstva in 24 tekem: 10 zmag Slovenije in 10 zmag Avstrije s skupno razliko v golih 60:56. Med njimi je bilo pet obračunov na SP-jih:
- SP 2002 Göteborg: Slovenija - Avstrija 3:5
- SP 2003 Helskinki: Slovenija - Avstrija 2:6
- SP 2005 Innsbruck: Slovenija - Avstrija 6:2
- SP 2011 Bratislava: Slovenija - Avstrija 2:3
- SP 2012 Ljubljana: Slovenija - Avstrija 3:2

In še olimpijske kvalifikacije za OI 2010 v Hannovru: Slovenija - Avstrija 3:4 (v podaljšku) ter seveda dodatni dvoboj za četrtfinale olimpijskih iger 2014 v Sočiju: Slovenija - Avstrija 4:0.

Zakaj morajo "risi" zmagati?
Zaradi vrnitve v elitno divizijo, kar prinaša tako reprezentanci kot navijačem zanimiv SP 2015 v Pragi in Ostravi, kjer bo Slovenija lahko nastopila v olimpijski zasedbi. Neuspeh bi najverjetneje pomenil odhod selektorja Matjaža Kopitarja in močno povečal pritisk na vodstvo HZS-ja na čelu s sekretarjem Dejanom Kontrecem in predsednikom Matjažem Rakovcem, ki ga junija čaka skupščina in nov poskus Aljančičevih "fantov", da se vrnejo na izgubljene položaje. Pokvaril bi se vtis ob nepozabni olimpijski zgodbi, ki se je zgodila na neprimerljivo močnejšem turnirju. In ker ni slajšega za slovenski hokej kot premagati sosede iz Avstrije, kar s(m)o navdušenci nad hokejem že občutili pred dvema mesecema, ko so "risi" oskubili "orle" za kosilo.

SP DIVIZIJE I, SKUPINA A, Gojang, 5. krog

Sobota ob 5.30:
MADŽARSKA - JAPONSKA

Ob 9.00:
AVSTRIJA - SLOVENIJA

Ob 12.30:
JUŽNA KOREJA - UKRAJINA

                                      
Lestvica:               * **           
AVSTRIJA           4  2 2 0 0 19:11 10
JAPONSKA           4  3 0 0 1 10:9   9
--------------------------------------
SLOVENIJA          4  3 0 0 1 12:5   9
UKRAJINA           4  1 0 1 2 10:11  4
MADŽARSKA          4  1 0 1 2 11:14  4
JUŽNA KOREJA ***   4  0 0 0 4 10:22  0
                                      
                                      
  * - zmaga po podaljšku (dve točki)  
                                      
 ** - poraz po podaljšku (ena točka)  
                                      
*** - že izpadla            
                                      

Z Avstrijci se poznamo, odigrali smo že ogromno medsebojnih tekem. Skrivnosti, kako igramo eni ali drugi, ni. Morali bomo na isti ravni odigrati vseh 60 minut. Ne 50 ali 40, temveč 60 minut. Treba bo paziti na izključitve.

Prvi center Aleš Mušič

Igra ob igralcu več je ena izmed stvari, ki jo bomo morali popraviti proti Avstriji. To je naša šibka točka na turnirju. Vseeno nam je ta element igre uspelo popraviti z drugimi zadevami. V soboto je nov dan in imeli bomo čas, da popravimo tudi naš 'power-play'. Dejal bi, da nas za konec čaka finale.

Tretji center Boštjan Goličič

Ob menjavah bom gledal, da bo vedno igral pravi napad proti njim. Da bi pa posebej snovali obrambno taktiko za ta napad, to ne pride v poštev. Zadetke namreč dosegajo iz nepredvidljivih situacij. Leblerju gre vse v gol, kar poskusi. Je pa treba vseeno priznati, da gre za kakovostnega igralca.

Selektor Matjaž Kopitar