Jan Urbas je po prestani bolezni odigral prvo tekmo na SP-ju v Ostravi in zadel že s prvim strelom, ko je ob igralcu več preusmeril strel branilca Aleša Krajnca. Foto: EPA
Jan Urbas je po prestani bolezni odigral prvo tekmo na SP-ju v Ostravi in zadel že s prvim strelom, ko je ob igralcu več preusmeril strel branilca Aleša Krajnca. Foto: EPA

Videl sem res veliko hokeja, veliko sem ga tudi odigral in danes sem videl nekaj novega. Če ste to vprašali, potem ste tudi Vi to videli.

Selektor Matjaž Kopitar na vprašanje, ali bi komentiral sojenje.
Robert Kristan
Robertu Kristanu je 48 minut uspelo mrežo ohraniti nedotaknjeno. Izkazal se je z nekaterimi izjemnimi posredovanji. Foto: EPA
"Točk ni, in to vse šteje," ostaja vodilo slovenskih risov, ki jih pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja zdaj čaka troboj za obstanek z Norveško in Dansko, izpadel pa bo samo eden. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski hokejisti so bili 40 minut boljše moštvo od Slovaške, ki je na "domačem ledu" ob fanatični podpori tribun zaostajala z 0:1, nato so se vmešale ruske "zebre". Igra se je spremenila v stalno številčno premoč Slovakov, vse dokler ni bil spregledan očiten nalet v zgornji del telesa najboljšega slovenskega hokejista in dve sekundi zatem je razprodana Čez Arena slavila izenačenje.

"Če ste to vprašali, ste tudi to videli"
Odločilno sodniško posredovanje v tok tekme so videli in priznali tudi slovaški novinarji. Na dodatno vprašanje o sodnikih je selektor Kopitar podal vsem, tudi tujim medijem vseeno nekoliko daljši odgovor: "Videl sem res veliko hokeja, veliko sem ga tudi odigral in sem danes videl nekaj novega. Če ste to vprašali, potem ste tudi Vi to videli. Samo toliko."

Ker drugega gola ni bilo ...
V pogovoru s slovenskimi mediji je bil Kopitar zgovornejši, a vidno poparjen, vseeno pa realen: "Ponosen sem na fante, ki so res dali vse od sebe. Pri 1:0 bi morali izkoristiti eno od tistih priložnosti, zlasti v 2. tretjini. Če bi imeli 2:0, potem bi se veliko težje zgodilo, kar se je zgodilo. Saj sami veste, sam pa tega ne morem in tudi ne smem povedati niti komentirati."

In kako sta glavna ruska sodnika Olenin in Gofman obrazložila najspornejšo in prelomno izključitev Aleša Mušiča. "Rekla sta, da gre za zadrževanje igre, saj naj bi Aleš namerno premaknil vrata. Kar pa smo videli, kako je bilo v resnici," je še o vroči temi dodal selektor.

Kar se je zgodilo, se je zgodilo
Po tretjem porazu in še vedno nič osvojenih točkah v Ostravi je Kopitar končal s pogledom naprej: "Fantom sem v garderobi rekel, da se je pač moralo zgoditi, kar je, je. Nič objokovanja, moramo gledati naprej."

Muršak: "Zaslužili smo si zmago, bili smo boljši"
V mešani coni je bil Jan Muršak neposrednejši: "Zaslužili smo si zmago. Bili smo boljši! Sodniki so jih s kaznimi v tretji tretjini vrnili v igro. Ne vem, kaj naj rečem ... Polna dvorana Slovakov je vseskozi pritiskala nanje in so jim podlegli. Pač tako je včasih v športu. Točk ni, gremo naprej."

Strelec edinega slovenskega gola Jan Urbas, ki je po prestani bolezni prvič zaigral na SP-ju, je bil diplomatski. "Zmanjkalo nam je malo športne sreče. V zadnji tretjini nam je porezalo krila. Sodniki? Ne bi nič zdaj o njih rekel."

Brez težav za Urbasa kljub veliki minutaži
Urbas je s svojo vrnitvijo močno okrepil slovensko hokejsko vrsto, kar se je poznalo skozi celotno tekmo. "Nisem imel težav. Že na včerajšnjem treningu sem iz sebe dal, kar je še ostalo od bolezni. Dobro smo fizično pripravljeni, tako da smo lahko igrali tudi s samo tremi napadi in z veliko minutažo posameznikov." Motor slovenske reprezentance Anže Kopitar je tako preigral kar neverjetnih 25 minut in pol! Sam Urbas je preigral več kot 15 minut in pol.

Sledi dan odmora in priprave na Finsko
V sredo bo večina reprezentantov prostih, saj bo trening na izbiro oziroma za tista dva, ki sta bila na tribuni, in četrto petorko, ki je igrala manj kot tri minute in pol na tekmi. Zato se bodo pa na moštvenem sestanku začeli pripravljati na četrtega nasprotnika v Ostravi - Finsko.

Iz Ostrave

Videl sem res veliko hokeja, veliko sem ga tudi odigral in danes sem videl nekaj novega. Če ste to vprašali, potem ste tudi Vi to videli.

Selektor Matjaž Kopitar na vprašanje, ali bi komentiral sojenje.