Mesec dni priprav in osredotočenost v napadu za čim več streli, a nato je ponesrečen štart marsikaj razblinil, tudi pri selektorju Matjažu Kopitarju. Foto: www.alesfevzer.com
Mesec dni priprav in osredotočenost v napadu za čim več streli, a nato je ponesrečen štart marsikaj razblinil, tudi pri selektorju Matjažu Kopitarju. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija - Belorusija
Na koncu so Slovenci tudi takole oblegali beloruska vrata, a se Kevin Lalande ni dal premagati še tretjič in risi so prvo od sedmih tekem končali brez točk. Foto: Reuters

Prva tretjina je bila kar izenačena, Slovenija je imela samostojni prodor, a ga ni izkoristila. V drugem delu smo prevladovali, a nato so nas dobro stisnili in so nas prisilili, da smo dali vse od sebe v obrambi, pri tem nas je nekajkrat rešil tudi Kevin Lalande. Priznati je treba, da smo se pošteno namučili za zmago.

Selektor Belorusije Dave Lewis
Anže Kopitar - Oleg Jevenko
Belorusi so na tekmi prevladovali tudi fizično, takole je mladi Oleg Jevenko uspel zbiti tudi največjega med Slovenci, Anžeta Kopitarja. Foto: EPA

vari ob uvodnem porazu v Ostravi.

Ne razočaranje, temveč jeza je odsevala iz oči selektorja hokejske reprezentance, ki je po porazu Slovenije z Belorusijo (2:4) odkrito spregovoril, tudi o lastni napaki.

"Ne moreš biti samo del tega"
"Res je. Po 1. tretjini sem bil res jezen, besen. Vse delo, ki smo ga opravljali na treningih, na celotnih enomesečnih pripravah, se je porušilo,"
je ostro zarezal Kopitar starejši in še poglobil kritiko: "Enostavno se na takšnem nivoju ne da zmagovati tekem z dvema napadoma. Čakati, da bo nekdo drug rešil tekmo ali da boš samo del tega, to se ne da."

Četverica na koncu igrala le za vzorec
Veliko razkrije krajšanje klopi v zadnji tretjini, ko branilca Miha Štebih in Andrej Tavželj sploh nista več igrala, Miha Verlič je odigral eno samo izmeno, veteran Marcel Rodman dve, za dve minuti igralnega časa je nabral sicer strelec drugega gola Žiga Pance.

Slab začetek, še slabše nadaljevanje
"Začetek tekme je bil slab, čeprav beloruski selektor Dave Lewis pravi drugače. Druga tretjina je bila še slabša. Tretja tretjina je bila boljša in bi si lahko tudi zaslužili izenačenje. Ampak če hočeš izenačiti, moraš streljati na gol. Če tega ne bi delali ves čas priprav. Zdaj smo tam, kjer smo," je zaokrožil oceno zadnjih 20 minut, ko je Slovenija prevladovala (streli 12:4), bila izredno blizu izenačenja, a na koncu se je končalo z golom v izpraznjena vrata.

"Treba je biti lačen gola. Pogovarjamo se o tem, vseh šest pripravljalnih tekem smo govorili, da dajemo premalo golov. Trenirali smo, da je šlo vse proti golu. In še kar naprej iščemo prazne gole," se je selektor dotaknil še prevelikega oklevanja s streli, na koncu je bilo sicer razmerje 26:23 za Belorusijo.

Bolezen Urbasa pokvarila prvotni načrt
Na pripravo na prvo tekmo od sedmih tekem turnirja je močno vplivala nenadna bolezen Jana Urbasa, krilnega napadalca 2. napada, ki bi moral igrati skupaj z Anžetom Kopitarja in Janom Muršakom. Selektor Kopitar se je odločil, da bo Miha Verlič zamenjal Urbasa in tako je po sezoni, polni poškodb, v kateri je za klub odigral vsega 28 tekem, namesto na tribuni začel ob boku najboljših dveh slovenskih hokejistov. A tveganje, da se bo najboljša rezerva dvignila na višji nivo, se ni obneslo.

"Zagotovo je vplivalo. Urbas je bil v 2. napadu in nisem hotel vsega porušiti zaradi enega igralca. Žal prvih šest napadalcev ne more igrati kot teh šest igralcev, ki jih imamo," je Kopitar dal vedeti, kakšen kakovosten prepad vlada med prvo in drugo šesterico slovenskih napadalcev, pri čemer je še bolj do izraza prišla odsotnost poškodovanega Davida Rodmana.

Ne moreš igrati s tremi napadi več kot tretjino
Bi se morala rotacija in mešanje napadalnih trojk začeti prej? "Zaradi fizične moči nisem mogel prej menjati. Mi smo na koncu zadnjo tretjino igrali na tri napade, a to se ne da dolgo. Tudi Rusija je prvo tekmo igrala s tremi napadi in je imela odlično tretjino, nato pa so tudi oni imeli težave. Hokeja na takšnem nivoju ne moreš igrati samo s tremi napadi," je obrazložil Kopitar, da si prej ni mogel privoščiti krajše klopi.

Pri tem je treba izpostaviti pomemben vpliv kapetana Tomaža Razingarja k ustvarjanju pritiska v 3. tretjini. Svojo vlogo je odigral tudi 4. napad Ograjenšek-Mušič-Goličič, ki je v zadnji tretjini preigral pet minut oz. več kot v prvih dveh skupaj.

Od konca tekme z Belorusijo do začetka druge tekme z branilcem naslova Rusijo je le 17 ur (nedelja ob 12.15). Vroče glave se morajo hitro ohladiti, telesa pa regenerirati. Bistveno bo pozabiti Belorusijo in se soočiti s prvim favoritom svetovnega prvenstva 2015.

Kakšne bodo spremembe za Rusijo?
"Bom zamenjal, zagotovo, marsikaj bom zamenjal,"
je napovedal selektor Slovenije. Najbrž bo v vratih začel Luka Gračnar, s tribune bi lahko prišel branilec Žiga Pavlin, pri napadalcih bo bolj podobno postavi iz zadnje tretjine proti Belorusiji, ki vliva številnim slovenskim navijačem upanje na boljše dni v Ostravi.

Prva tretjina je bila kar izenačena, Slovenija je imela samostojni prodor, a ga ni izkoristila. V drugem delu smo prevladovali, a nato so nas dobro stisnili in so nas prisilili, da smo dali vse od sebe v obrambi, pri tem nas je nekajkrat rešil tudi Kevin Lalande. Priznati je treba, da smo se pošteno namučili za zmago.

Selektor Belorusije Dave Lewis