Takole so se vodilnega zadetka Roka Tičarja razveselili slovenski hokejisti. Foto: BoBo
Takole so se vodilnega zadetka Roka Tičarja razveselili slovenski hokejisti. Foto: BoBo
Hokejisti Slovenije
Mladi madžarski vratar Bence Balizs je imel veliko dela. Foto: BoBo
Slovenski hokejisti
V prvi tretjini je za nekaj trenutkov tudi zavrela kri. Foto: Reuters
Slovenci suvereno premagali Madžare
Japonci presenetili Avstrijce

Varovanci Matjaža Kopitarja so bili bistveno boljši tekmec, za kar pa je v veliki meri zaslužna tudi nedisciplinirana igra Madžarov, ki so si na tekmi nabrali kar 36 (26+10) kazenskih minut, "risi" pa so tudi večkrat igrali z dvema igralcema več. Z golom in podajo je blestel branilce Blaž Gregorc. Z zmago so se Slovenci zavihteli na vrh lestvice, potem ko so Avstrijce po kazenskih strelih presenetili Japonci.


Že v 3. minuti zatresli madžarsko mrežo
Slovenci so tekmo začeli fantastično! Madžare so pritisnili na njihovo polovico, v 3. minuti pa so že povedli. Plošček je lepo krožil okoli gostujoče obrambe, Blaž Gregorc ga je podaljšal do Roberta Saboliča, njegov strel pa je ušel Benceju Baliszu v mrežo. Madžari so se panično branili, v obrambi pa so storili tudi vrsto napak, zaradi česar so si v prvi polovici prve tretjine prislužili kar tri izključitve. V 8. minuti so Slovenci znova močneje napadli, potem ko so imeli terensko premoč (4:3), proti vratom mladega Benceja Balizsa so sprožili Žiga Jeglič, Rok Pajić in Gregorc, a je ostalo pri minimalnem vodstvu. Prvi 'power play' se je Madžarom ponudil v 10. minuti, ko je bil zaradi oviranja nasprotnika izključen Aleš Mušič. Takrat so gostje tudi prvič resneje zapretili vratarju Robertu Kristanu, ki pa je s pomočjo dobre obrambe vse napade zlahka odbil.

V končnici prve tretjine so bili nevarnejši Madžari, večkrat so sprožili proti Kristanovim vratom, slovenski vratar je slabo minuto pred koncem z zadnjimi močmi ubranil strel Martona Vasa.

Madžari popolnoma razglašeni
Drugo tretjino so Slovenci začeli z igralcem več, v dveh minutah terenske premoči pa jim ni uspelo premagati Balizsa. Še najresneje je zapretil David Rodman. Takoj zatem je bil izključen še Jeglič, v 26. minuti je Ištvan Sofron neovirano oddrsal proti slovenskim vratom, a mu je veselje preprečil Kristan. Gostje so nato storili hudo napako v obrambi, izključena sta bila Balasz Ladanyi in Viktor Tokaji, v igri 5:3 pa so "risi" hitro zadeli za dvojno vodstvo. Z modre črte je silovito sprožil Gregorc in plošček poslal za hrbet pokritega Balizsa, ki je krenil v drugo smer. Na 3:0 je povišal David Rodman. Ta je po strelu Sabahudina Kovačeviča plošček v zraku preusmeril v mrežo.

Mušičev strel malenkost prešibek
Po tretjem zadetku je madžarski trener Kevin Primeau zahteval minuto odmora, po kateri so njegovi varovanci zaigrali nekoliko bolje, a Kristanovih vrat niso resneje ogrozili. Je bil pa zato uspešnejši na drugi strani Aleš Mušič, ki je po podaji Tomaža Razingarja na drugo vratnico že premagal Balizsa, a se je plošček nato ustavil na golovi črti. Po pregledu posnetka je glavni sodnik zadetek razveljavil.

Marton Vaš zadel častni gol
V zadnji tretjini so Slovenci le še potrdili veličastno zmago. Madžari so igrali zelo nedisciplinirano, kazenske minute so nabirali kot za stavo, na začetku tretje tretjine so Slovenci dalj časa igrali z dvema igralcema več, a tega niso znali izkoristiti. V 45. minuti je Jeglič z leve strani nastreljal gostujočega vratarja, tri minute pozneje pa je v polno zadel Rok Tičar. Na desni strani sta ga zaposlila Mitja Robar in Gregorc, nekdanji napadalec Jesenic pa je brez težav plošček pospravil v mrežo. Častni zadetek je za Madžare s strelom iz zapestja dosegel Marton Vaš.

3. krog
SLOVENIJA
- MADŽARSKA
4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Tičar 3., 48., Gregorc 27., Rodman 28.; M. Vaš 51.

UKRAJINA - VELIKA BRITANIJA
3:4 (1:0, 2:3, 0:0) - po podaljšku
Pobjedonoscev 14., 36., Klimentjev 36.; Dowd 24., 33., 62., Myers 31.

AVSTRIJA - JAPONSKA
3:4 (1:0, 1:2, 1:1) - po kazenskih strelih
Altmann 12., Ulmer 30., Trattnig 48.; Kudži 26., 37., 49.

Lestvica:
SLOVENIJA 3 3 0 0 0 11:5 9
AVSTRIJA 3 2 0 1 0 15:11 7
MADŽARSKA 3 2 0 0 1 9:6 6
VELIKA BRITANIJA 3 0 1 0 2 9:13 2
JAPONSKA 3 0 1 0 2 7:12 2
UKRAJINA 3 0 0 1 2 8:12 1
Slovenci suvereno premagali Madžare
Japonci presenetili Avstrijce