Za Švede je to 46. medalja na SP-jih in deseta zlata. Foto: Reuters
Za Švede je to 46. medalja na SP-jih in deseta zlata. Foto: Reuters
Henrik Lundqvist in Matt Duchene
Henrik Lundqvist je zbral 42 obramb v rednem delu in podaljšku, pri kazenskih strelih pa je bil nepremagljiv. Foto: Reuters
Ryan O'Reilly in Henrik Lundqvist
Ryan O'Reilly je ob prednosti igralca več matiral Lundqvista. Foto: Reuters
Victor Hedman, Joel Lundqvist in Marcus Kruger
Victor Hedman je tik pred koncem druge tretjine poskrbel za vodstvo Švedov. Foto: Reuters
Izjemni vratar Lundqvist zagotovil naslov Švedom
Švedi po kazenskih strelih do naslova prvaka

V Lanxess Areni v Kölnu se je tekma po rednem delu in tudi po 20-minutnem podaljšku končala z 1:1. Oliver Ekman Larsson in Nicklas Backström sta zadela s kazenskega strela, Kanadčani pa niso niti enkrat ukanili sijajnega Lundqvista in tako niso tretjič zapored postali svetovni prvaki.
Po velikem razočaranju v končnici Lige NHL je legendarni vratar New York Rangersov (v konferenčnem polfinalu je bila boljša Ottawa s 4:2 v zmagah) prišel v Köln in prikazal imenitne predstave. V finalu je zbral kar 42 obramb.

Taktični boj v uvodnih 40 minutah
Zadnje dejanje svetovnega prvenstva je postreglo s taktičnim bojem. Dolgo je kazalo, da v finalu sploh ne bo nobenega zadetka. Tako Calvin Picard pri branilcih naslova kot Lundqvist sta bila dobro razpoložena. Kanadčani so imeli v prvih dveh tretjinah pobudo in več strelov na gol (22:18). Švedi so imeli tudi nekaj sreče, ko so bili Kanadčani enkrat blizu zadetka, pa je plošček ustavila vratnica.

Švedi so imeli v prvem delu tudi dvakrat igralca več, toda Kanadčani so se obakrat ubranili. Ob koncu druge tretjine so imeli "power play", ko je bil izključen Bäckstrom zaradi udarca s palico, vendar so doživeli hladno prho.

Nenavaden gol Hedmana ob igralcu manj
Proti vratom je sprožil branilec Victor Hedman, plošček pa je 21 sekund pred koncem tretjine med nogama vratarju Pickardu skotalil v mrežo. Pogled so mu zakrivali dva njegova soigralca in tudi kapetan Joel Lundqvist, ki je skušal preusmeriti plošček.

O'Reilly izenačil ob "power playu"
Zadetek Švedov je pomenil kanadski napad v zadnji tretjini. Ko je bil na kazenski klopi Elias Lindholm, je Ryan O'Reilly iz bližine poslal plošček od čelade Lundqvista v mrežo za 1:1.

Ekipi sta bili do konca rednega dela izenačeni (streli 33:30), obe pa sta imeli še po eno priložnost ob številčni prednosti. Švedi so dve minuti pred koncem naredili veliko napako in imeli na ledeni ploskvi preveč igralcev, vendar Kanada tega ni izkoristila.

V podaljšku mreži mirovali
Podaljšek je tudi minil v znamenju previdnejše igre, čeprav sta si obe ekipi pripravili nekaj lepih priložnosti, najbližje je bil Nate MacKinnon. Kanada se je znova ubranila ob igralcu manj, zadetka pa nato tudi po dodatnih 20 minutah ni bilo.

Backström in Ekman-Larsson natančna
Odločili so kazenski streli. Pri Kanadi so bili neuspešni vsi štirje izvajalci, vratar Lundqvist je tri poskuse ubranil, pri Švedski pa sta zadela dva. Najprej Nicklas Backström, v tretji seriji pa še Oliver Ekman-Larsson. Ko je nato najprej za Kanado O'Reilly zadel vratnico, kot četrti pa zgrešil Mitch Marner (Lundqvist je njegov strel obranil), se je švedsko slavje lahko začelo.

Rusi niso še enkrat dovolili preobrata
Hokejisti Rusije so osvojili bronasto medaljo, v malem finalu so s 5:3 premagali Finsko. Rusi so začeli sijajno. Z dvema zadetkoma Nikite Guseva (eden je bil dosežen z igralcem manj), enim Vladimirja Tkačova in golom Bogdana Kiseleviča so v 29. minuti vodili s 4:0. Namesto Joonasa Korpisala, ki je dvoboj začel, je med vratnici stopil Harri Sateri in Finci so se začeli vračati. Po golih Mikke Rantanena, Mikke Lehtonena in Veli-Mattija Savinainena pa so bili v 46. minuti le še pri zaostanku 3:4.

Še preden so Finci tvegali vse in iz vrat potegnili vratarja že več kot tri minute pred koncem, so Rusi dosegli peti gol. Lanskim srebrnim Fincem ni več uspelo zadeti in morali so se sprijazniti s četrtim mestom.

Rusija je pod vodstvom selektorja Olega Znaroka osvojila štiri medalje na zadnjih petih SP-jih. Leta 2014 je zmagala, leta 2015 je bila srebrna, zdaj pa dvakrat zaporedoma bronasta. Finci so ostali brez medalje, potem ko so v letih 2014 in 2016 izgubili veliki finale.

Finale, Köln:
Kanada - ŠVEDSKA
* 1:2 (0:0, 0:1, 1:0)
17.363; O'Reilly 42.; Hedman 40.
Obrambe: Pickard 40; Lundqvist 42.
* - po kazenskih strelih

Kazenski streli (0:2):
Nylander (Pickard brani)
MacKinnon (Lundqvist brani)
Backström 0:1
Point (Lundqvist brani)
Ekman Larsson 0:2
O'Reilly (vratnica)
Landeskog (mimo vrat)
Marner (Lundqvist brani)




Za tretje mesto:
RUSIJA - Finska
5:3 (1:0, 3:1, 1:2)
Gusev 7., 28., Tkačov 22., Kiselevič 29., Kučerov 49.; Rantanen 40., Lehtonen 42., Savinainen 46.


Polfinale:
KANADA - Rusija
4:2 (0:0, 0:2, 4:0)
Scheifele 41., Mackinnon 56., O'Reilly 57., Couturier 59.; Kuznecov 33., Gusev 35.

ŠVEDSKA
- Finska
4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Edler 2., Klingberg 25., Nylander 35., Nordström 54.; Kemppainen 5.

Izjemni vratar Lundqvist zagotovil naslov Švedom
Švedi po kazenskih strelih do naslova prvaka