Sabahudin Kovačević je v 28. minuti prvi poslal plošček v gol Japoncev. Foto: Reuters
Sabahudin Kovačević je v 28. minuti prvi poslal plošček v gol Japoncev. Foto: Reuters
"Risi" brez težav prek Japoncev

V sredo hokejiste čaka še gostovanje pri Madžarih v Budimpešti, v soboto ob 13.00 pa bodo odigrali prvo tekmo na prvenstvu prav proti Japoncem.

Selektor Nik Zupančič je imel tokrat v primerjavi s tekmama s Hrvati na razpolago nekaj več igralcev, saj so se ekipi pridružili še sveži državni prvaki iz Olimpije. Med vratarji je tokrat dobil prosto Robert Kristan, tekmo je začel Gašper Krošelj, drugi vratar je bil Andrej Hočevar.

Japonci, sicer že stari znanci in pogosti tekmeci Slovenije, so bili nekoliko trši oreh kot Hrvaška. A ritem je bil podoben. Večinoma je igra potekala pred vrati japonskega vratarja, medtem ko Krošelj ni imel veliko dela. A terenska premoč se vsaj v prvem delu še ni prevesila tudi v rezultatsko prednost. Najlepše priložnosti je imel kapetan Jan Urbas, nevarni pa so bili še Žiga Jeglič, Ken Ograjenšek in Jurij Repe ob številčnih prednostih. Te je imela Slovenija v prvem delu tri, Japonska eno, nobena ekipa pa je ni izkoristila.

Nadaljevanje je postreglo tudi z zadetki. Slovenci so stopnjevali pritisk, bili nevarni ob igralcu več (Jeglič) in igralcu manj (Žiga Pance) in le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo Japonci klonili. Potem ko je imel Žiga Pešut v eni akciji tri priložnosti, a mu je vratar vse strele ubranil, je v polno v 28. minuti prvi zadel Sabahudin Kovačević, ki ga je z lepo in natančno podajo pred gol zaposlil Rok Tičar. Prvi napad pa je nato izdelal tudi akcijo za povišanje vodstva na 2:0, po kombinaciji podaj pa je bil strelec Andrej Hebar.

Premoč Slovenije v zadnji tretjini se je končala še z dvema zadetkoma. Na 3:0 je povišal Urbas, potem ko je po podaji Blaža Gregorca plošček silovito usmeril pod prečko. Po nekaj neizkoriščenih številčnih prednostih pa je za gol, svojega prvega v članski vrsti, še v tem elementu igre poskrbel mladi Nik Simšič. Japonci so imeli v izdihljajih tekme dva igralca več in lepi priložnosti za častni gol, a je Krošelj ostal zbran.

Po tekmi je selektor Zupančič še nekoliko skrčil seznam. Zaradi dveh udarcev v glavo v zadnjem mesecu dni na SP zaradi zdravstvenih razlogov ne bo potoval Andrej Tavželj, prav tako pa se je zahvalil strelcu zadnjega gola Simšiču. Bo pa do zadnjega čakal še na Miho Štebiha in Roberta Saboliča, ki imata še klubske obveznosti. Te se lahko zavlečejo tudi v začetek prvenstva.

"Vse razen slabega začetka prvih pet minut je bilo stopnjevanje. Stvari, ki smo se jih dogovorili, smo začeli bolje delati, imeli smo prevlado na igrišču. Vsi parametri kažejo, da smo bili veliko boljši, in to smo kronali še z zadetki. Vse je šlo v pravo smer, fantje so vse vzeli zelo resno," je tekmo ocenil Zupančič.
Jesenice:
SLOVENIJA - JAPONSKA
4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
500; Kovačević 28., Hebar 32., Urbas 45., Simšič 56.

"Risi" brez težav prek Japoncev