Ryan O’Reilly je odločil razburljiv obračun Kanade in Rusije. Foto: Reuters
Ryan O’Reilly je odločil razburljiv obračun Kanade in Rusije. Foto: Reuters
Patrick Kane je v 47. minuti dosegel odločilen zadetek za zmago ZDA nad Češko. Foto: Reuters
Švica se je prebila med štiri najboljša moštva in se bo borila za medalje, v polfinalu jo čaka Kanada. Foto: Reuters
Švicarji v drugi tretjini šokirali Fince
Hokejsko klasiko dobili Kanadčani
O'Reilly Kanado popeljal v polfinale

Sobotna polfinalna para sta Švica – Kanada in Švedska – ZDA.

Kanada je s 5:4 premagala olimpijske prvake Ruse. Ker po rednem delu ni bilo odločitve, sta reprezentanci igrali podaljšek. V peti minuti ga je odločil Ryan O'Reilly, ki je bil po briljantni podaji kapetana Connorja McDavida sam pred ruskim vratarjem Šestjorkinom in je moral plošček le preusmeriti v gol. Razmerje v strelih je bilo na koncu 41:30 v korist Kanade.

Kanadčani povedli v 5. minuti
Že ob razpletu predtekmovalne skupine, ko so Rusi izgubili s Švedsko in predtekmovanje končali na drugem mestu, je bilo jasno, da se obeta vrhunski hokejski spopad. Bistveno bolje so ga začeli Kanadčani. Vratar Darcy Kuemper je bil zanesljiv, učinkovit je bil tudi napad. Hitro je zadel Colton Parayko, minimalno prednost so Kanadčani obdržali do polovice tekme, takrat pa je, z igralcem več na ledu, vodstvo povišal Ryan Nugent-Hopkins.

Po 60 minutah 4:4
A ruski odgovor je bil hiter. Ilija Mihejev je zadel v polno le minuto pozneje, Kanadčani so se nato ubranili ruske številčne prednosti, a so tekmeci pred koncem druge tretjine vseeno izenačili, uspešen je bil Aleksander Barabanov. Zadnja tretjina je bila razburljiva. Ko so Kanadčani povedli – ob večkrat ne najbolj razpoloženem vratarju tekmecev Igorju Šestjorkinu sta zadela Kyle Turris (igralec Nashvilla je dosegel svoj prvi gol na SP-jih) in Pierre-Luc Dubois (odbiti plošček je pospravil v mrežo) –, so Rusi potrebovali malo časa za izenačenje. V prvem primeru štiri minute za gol Sergeja Andoronova, v drugem pa le dve minuti, ko je pet minut in pol pred koncem rednega dela za izenačenje in podaljšek po izjemni samostojni akciji in strelu z bekhendom (plošček je poslal nad levim ramenom Kuemperja) poskrbel Artjom Anisimov (osma točka na tem SP-ju, trije goli in pet podaj).

Kane dvakrat v polno ob zmagi nad Čehi
Zadnjo besedo so imeli Kanadčani. Srebrni z lanskega SP-ja so imeli sredi dodatnega dela igre na ledu igralca več, prednost pa je Ryan O'Reilly spremenil v zmagoviti zadetek. Kanada, ki je imela štiri "power playe" (Rusi le enega), bo v polfinalu igrala z zmagovalcem dvoboja Finska – Švica. V polfinale se je prebila tudi reprezentanca ZDA, ki je z dvema zadetkoma prvega zvezdnika Patricka Kana s 3:2 ugnala Češko.

Švicarji v štirih minutah dosegli tri gole
Na večerni tekmi je Švica s 3:2 ugnala Finsko. Po prvi tretjini je kazalo na uspeh Finske, zmagovalke predtekmovalne skupine B, ki je vodila z 1:0, razmerje v strelih je bilo 13:6. V drugi tretjini je Švica uprizorila pravi šov in z zadetki Enza Corvija, Joela Vermina in Gregoryja Hofmanna v štirih minutah šokirala tekmece. Finska je lahko v zadnji tretjini le ublažila poraz. Z igralcem več je po podaji Aha zadel Mikko Rantanen, kar je njegova enajsta točke (pet golov, šest podaj) letošnjega SP-ja.

Latvija namučila Švedsko
Švedska, najuspešnejša ekipa predtekmovanja, se je mučila z Latvijo in zmagala s 3:2. Blestel je latvijski vratar Elvis Merzlikins. V prvi tretjini ni bilo zadetkov, po drugi tretjini je bilo 1:1, v zadnji tretjini pa sta Viktor Arvidsson in Oliver Ekman-Larsson (z igralcem več) povišala na 3:1. Razmerje v strelih je bilo 34:24 v korist Švedske. Latvija je v izločilnih bojih SP-ja igrala prvič po letu 2009.


SP v hokeju, četrtfinale:
ZDA - Češka (2) 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)
4.846; Kane 11., 47., Atkinson 13.; Repik 25., Nečas 31.
Rusija - KANADA (3) 4:5 (0:1, 2:1, 2:2)
9.070; Mihejev 33., Barabanov 38., Andronov 49., Anisimov 55.; Parayko 5., Nugent-Hopkins 32., Turris 48., Dubois 53., O Reilly 65.

ŠVEDSKA - Latvija 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
12.490; Forsberg 27., Arvidsson 42., Ekman-Larsson 47.; Blugers 32., Balcers 51.
Finska - ŠVICA 2:3 (1:0, 0:3, 1:0)
5.634; Nutivaara 8., Rantanen 49.; Corvi 30., Vermin 33., Hofmann 34.

POLFINALE, sobota ob 15.15/19.15:
ŠVEDSKA - ZDA
KANADA - ŠVICA
Finale bo v nedeljo ob 20.15.

Švicarji v drugi tretjini šokirali Fince
Hokejsko klasiko dobili Kanadčani
O'Reilly Kanado popeljal v polfinale