Jan Urbas je prejšnjo soboto na Jesenicah povišal na 3:0 proti Japonski. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Urbas je prejšnjo soboto na Jesenicah povišal na 3:0 proti Japonski. Foto: www.alesfevzer.com
Zupančič: Morda bosta odločilni že uvodni tekmi
Jeglič: Najvišja ovira bo verjetno znova Avstrija

Prejšnjo soboto v Podmežakli so bili Japonci prepričljivo poraženi (4:0). Igralci niso bili ravno navdušeni nad ledom, se pa zavedajo, da bodo razmere za obe ekipi enake. Japonce bo treba nadigrati, se odzvati na njihov način igre.

Japonci za našo reprezentanco seveda niso neznanka. Do zdaj so odigrali 14 medsebojnih srečanj, prvo leta 1997 v Talinu na svetovnem prvenstvu skupine C, kjer je slovenska reprezentanca slavila s 4:1. Zadnja tri medsebojna srečanja so bila prijateljska in vsa odigrana na Jesenicah. Medtem ko so risi zadeli 12-krat (po štirikrat na tekmo), je Japoncem to uspelo le enkrat. Japonci so dobili tri tekme, zadnjo na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Južni Koreji pred dvema letoma (2:1).

Trije mladi hokejisti - Žiga Pešut, Gregor Koblar in Ken Ograjenšek - so prepričani, da ledena površina ne bo vplivala na igro Slovenije, ki bo morala pokazati vse tisto, kar zna, in vprašanja o zmagovalcu ne bo.

Vloga kapetana ni breme, ampak odgovornost
Kapetan Jan Urbas morda ni najglasnejši v garderobi, ima pa vse sposobnosti dobrega vodje, predvsem pa zaupanje soigralcev. "Seveda je to velika čast. To ni breme, je pa neka odgovornost. V garderobi je še nekaj fantov, ki mi pri teh stvareh pomagajo, tako da ni težav," je o novi vlogi kapetana razmišljal Urbas.

"Z Japonci smo dobro odigrali, tako da se nas tudi malo bojijo. V soboto moramo odigrati 110-odstotno, potem pa bomo videli, kaj bo," je dodal Urbas.

Cilj risov je prvo mesto
IIHF je odločila, da v nižjo raven tekmovanja ne more izpasti gostitelj prvenstva elitne divizije. Za leto 2017 sta gostitelja v eliti dva, Francija in Nemčija. Če bo kateri izmed njiju zadnji v predtekmovalni skupini, bo iz Poljske napredoval le zmagovalec.

"Naš cilj je prvo mesto, na drugo sploh ne gledamo. Vsako tekmo bomo morali oddelati 110-odstotno in če bomo odigrali igro, ki jo lahko igramo, ne bo težav," je poudaril Urbas.

Skupina A, Katovice, Spodek Arena,
1. krog, sobota ob 13.00:
JAPONSKA - SLOVENIJA
Ob 16.30:
ITALIJA - POLJSKA
Ob 20.00:
JUŽNA KOREJA - AVSTRIJA
2. krog, nedelja ob 13.00:
SLOVENIJA - ITALIJA
Ob 16.30:
POLJSKA - JUŽNA KOREJA
Ob 20.00:
AVSTRIJA - JAPONSKA

3. krog, torek ob 13.00:
JUŽNA KOREJA - JAPONSKA
Ob 16.30:
AVSTRIJA - ITALIJA
Ob 20.00:
SLOVENIJA - POLJSKA
4. krog, sreda ob 13.00:
JAPONSKA - ITALIJA
Ob 16.30:
SLOVENIJA - JUŽNA KOREJA
Ob 20.00:
POLJSKA - AVSTRIJA

5. krog, petek, 29. aprila, ob 13.00:
ITALIJA - JUŽNA KOREJA
Ob 16.30:
AVSTRIJA - SLOVENIJA
Ob 20.00:
POLJSKA - JAPONSKA

Zupančič: Morda bosta odločilni že uvodni tekmi
Jeglič: Najvišja ovira bo verjetno znova Avstrija