Jan Urbas je dvakrat popeljal Slovenijo v vodstvo. Prvo je zdržalo samo 96 sekund, drugo pa je risom prineslo vrnitev v elitno divizijo. Foto: Aleš Fevžer
Jan Urbas je dvakrat popeljal Slovenijo v vodstvo. Prvo je zdržalo samo 96 sekund, drugo pa je risom prineslo vrnitev v elitno divizijo. Foto: Aleš Fevžer
Thomas Koch, Benjamin Petrik in Brian Lebler (Avstrija)
Slovenija je prelahko prejela izenačujoči gol: Žiga Pavlin ni tesno pokril Benjamina Petrika, Luka Gračnar pa ni pričakoval strela. Foto: EPA
Luka Gračnar
Luka Gračnar ni branil na prvi tekmi, nato pa je prevzel mesto v vratih in s povprečno samo enim prejetim golom na tekmo postal najboljši "ris" turnirja v Gojangu. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Jan Muršak pred avstrijskimi vrati
22 let rivalstva in 25 tekem: 11 zmag Slovenije in 10 zmag Avstrije ter 4 remiji s skupno razliko v golih 63:57. Foto: BoBo
Jutaka Fukufudži (Japonska)
Jutaka Fukufudži je bil glavni razlog, da so bili Japonci na poti med elito, a po njegovi poškodbi v 49. minuti tekme z Madžari se je "samurajem" zalomilo. Foto: EPA

Prvi junak obvezne slovenske zmage na sosedskem derbiju je bil z dvema goloma Jan Urbas, ki je zmagoviti gol dosegel v 49. minuti. Drugi veliki junak "risov" je bil Luka Gračnar, najboljši vratar turnirja, ki je ob izidu 1:1 ubranil nekaj nevarnih strelov Avstrijcev. Piko na i vrnitvi med elito je v predzadnji minuti postavil mladi branilec Miha Štebih, odkritje tega prvenstva, z zadetkom za končnih 3:1.

Odmevi iz slovenskega tabora: "Zasluženo gremo tja, kamor spadamo!"


Osmi preboj med 16 najboljših

Slovenija je tako z 12 točkami zmagala na svetovnem prvenstvu divizije I skupine A v hokeju in bo skupaj z drugouvrščeno Avstrijo prihodnje leto igrala na SP-ju elitne divizije v Pragi in Ostravi (1.-17. maj 2015). Slovenska hokejska reprezentanca se je tako že osmič uvrstila med najboljših 16 reprezentanc sveta in tako potrdila nepozabno sedmo mesto z olimpijskih iger v Sočiju.

Izbranci Matjaža Kopitarja bodo za nasprotnike v skupini in tudi kraj igranja - Praga ali Ostrava - izvedeli ob razpletu letošnjega SP-ja elitne divizije, ki bo potekal v Minsku, glavnem mestu Belorusije (9.-25. maj).

1. tretjina: Malo pravih priložnosti (streli 6:7)
Sproščeni Avstrijci so hitro pokazali, da želijo potrditi zmago na turnirju, in so prvi resno zagrozili. Prvi je Luko Gračnarja ogrel Stefan Geier, v 5. minuti je nevarno poskusil Brian Lebler. Na drugi strani je prvi resni strel za rise sprožil Blaž Gregorc. Prva izključitev na tekmi je doletela Jana Urbasa, a je slovenska igra z igralcem manj odlično delovala, pri čemer so celo pritisnili v napadu, kjer je branilec Mario Altmann v zadnjem trenutku preusmeril podajo Jana Muršaka Alešu Mušiču na drugi vratnici. Ob izključitvi Konstantina Komarka so se Slovenci dolgo lovili, ob koncu igre z igralcem več pa pritisnili, a brez natančnega strela, kljub izrednemu trudu zlasti Muršaka. Samo sekundo pred prvim odmorom je bil izključen Marcel Rodman, in to v napadalni tretjini.

2. tretjina: Urbas prebil led, Petrik izenačil (streli 4:6)
Kazen je bila zlahka "ubita". Prva polovica ni prinesla pravih priložnosti, nato pa je bil izključen Thomas Koch. Slovenci so prevzeli pobudo in v 50. minuti se je iz oči v oči z Bernhardom Starkbaumom znašel kapetan Tomaž Razingar, ki je preigraval avstrijskega vratarja, a z bekhendom zgrešil vrata.

Pritisk je sadove obrodil v 34. minuti, ko je po napaki Matthiasa Ibererja za lastnimi vrati plošček ukradel Marcel Rodman in zadrsal pred vrata, Starkbaum je plošček izbil, a naravnost na palico Jana Urbasa, ki je brez oklevanja zatresel mrežo. Vendar je vodstvo zdržalo le 96 sekund, ko so Avstrijci premoč Slovencev presekali z izenačenjem. Benjamin Petrik je nenadoma poskusil z razdalje in presenetil obrambo ter tudi Gračnarja, plošček pa je pristal v samem desnem zgornjem kotu slovenskih vrat.

3. tretjina: Zmagoviti gol Urbasa (streli 10:9)
Začetek je bil udaren, saj je prvi napad dvakrat nevarno streljal, a se je Starkbaum izkazal, zlasti ob drugem poskusu Žige Panceta iz neposredne bližine. Neprepoznavni "risi" so zapravili tudi tretjo številčno premoč, pri čemer niti niso resno ogrozili avstrijskih vrat. Petrik je zgrešil na stežaj odprta vrata, za kar je sledila kazen v 49. minuti. Pritisnil je drugi napad, branilec Matic Podlipnik je podal za vrata, od koder je David Rodman podal na sredino krogov, kjer je takoj udaril Jan Urbas in z drugim golom na tekmi, petim na turnirju, znova popeljal Slovenijo v vodstvo.

Sedem minut pred koncem je zagrozil udarni avstrijski napad: Thomas Hundertpfund se je "sprehajal" in streljal, a se Gračnar ni dal, Tavželj pa je s prekrškom za izključitev poskrbel za novi dve dramatični minuti za srca slovenskih navijačev. Piko na i vrnitvi med elito je postavil mladi branilec Miha Štebih, ki je minuto in pol pred koncem z razdalje zadel za 3:1.

Usodna poškodba vratarja Fukufudžija
Japonska je imela usodo v svojih rokah in je proti Madžarski trikrat povedla, nazadnje prek Hirokija Uena v 55. minuti. A na koncu se je za azijske sanje o vrnitvi med elito po 10 letih kot usodna izkazala poškodba 1. vratarja Jutake Fukufudžija v 49. minuti. Rezervist Juta Narisava je postal žrtev razigranega Martona Vaša, ki je najprej 66 sekund pred iztekom rednega dela izsilil podaljšek, nato pa je 34-letni veteran zadel vse tri kazenske strele. Ob Narisavi je tragični junak postal odlični napadalec Šuhej Kudži, ki je med poskusom za izenačenje zdrsnil in padel.

Zadnja, 15. tekma turnirja ni odločala o ničemer, saj je gostiteljica Južna Koreja že prej izpadla, Ukrajina pa obstala v drugem kakovostnem razredu vsakoletnih svetovnih prvenstev v okviru IIHF-a. Ukrajinci so slavili z 8:2.


SP DIVIZIJE I, SKUPINA A, Gojang, 5. krog

AVSTRIJA - SLOVENIJA
1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
B. Petrik 36.; Urbas 34., 49., Štebih 59.

Vratarja: Starkbaum 19; Gračnar 19.
Izključitve: 6; 8 kazenskih minut


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

Postava Slovenije: (gol+podaja)
Pance (0+1) - Mušič (2+1) - Muršak (1+2)
Urbas (5+2) - M. Rodman (0+2) - D. Rodman (0+1)
Kuralt (1+3) - Goličič (1+1) - Razingar (1+1)
Koren (0+0) - Leber (0+1) - Verlič (1+0)
Ankerst (0+0)

Robar (0+2) - Gregorc (0+2)
Pavlin (1+2) - Podlipnik (0+1)
Tavželj (0+0) - Štebih (2+1)
Tošič (0+0)

Gračnar (95,96 %)
Hočevar (86,67 %)


MADŽARSKA - JAPONSKA
* 5:4 (1:1, 2:2, 1:1) - kazenski streli
Sofron 18., 39., Bartalis 21., M. Vaš 59. ; Saito 3., Nišivaki 27., Kudži 31., Ueno 55.

V peti seriji je odločil Marton Vaš.


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu


JUŽNA KOREJA - UKRAJINA
2:8 (0:2, 0:3, 2:3)


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu


Lestvica:               * **
SLOVENIJA          5  4 0 0 1 15:6  12
AVSTRIJA           5  2 2 0 1 20:13 10
--------------------------------------
JAPONSKA           5  3 0 1 1 14:14 10
UKRAJINA           5  2 0 1 2 18:13  7
MADŽARSKA          5  1 1 1 2 16:18  6
--------------------------------------
JUŽNA KOREJA       5  0 0 0 5 12:30  0
* - zmaga po podaljšku (dve točki) 
** - poraz po podaljšku (ena točka)

.