Veliko veselje železarjev po zmagi v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje železarjev po zmagi v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us
Žan Us je zaklenil jeseniška vrata. Obranil je kar 46 strelov. Foto: www.alesfevzer.com
Železarji le še zmago od naslova prvaka

Tudi na tretji tekmi finala državnega prvenstva sta imela glavno vlogo vratarja, saj niti v rednem delu niti v petminutnem podaljšku ni bilo zadetkov. Zlasti jeseniški vratar Žan Us je blestel (46 obramb) in je tako kot na drugi tekmi zaklenil vrata. Olimpijini igralci imajo že neverjetnih 149 minut strelski post, neučinkovitost pa je bila očitna tudi pri izvajanju kazenskih strelov. Odločilna je bila šele osma serija, ko je Brus z nizkim strelom ukanil Olivierja Roya.

Šahovska partija v prvi tretjini
Čeprav zadetkov ni bilo, je bil dvoboj zanimiv, a ne toliko v uvodni tretjini, ki je bila precej šahovska. Domači navijači so bili prvič na nogah po šestih minutah, ko si je Gregor Koblar po napaki jeseniške obrambe pripravil lepo priložnost in pridrsal pred vrata, a njegov strel ni bil najboljši. Obe ekipi sta bili disciplinirani, le Jeseničani so imeli v prvi tretjini en "power play", potem ko je bil izključen Anže Ropret, toda z udarno peterko posebej nevarni niso bili. Razmerje v strelih je bilo v prvi tretjini 8:3.

Roy sijajno ustavil Remarjev strel
V nadaljevanju se je igra razživela. Na vsaki strani so bile v drugi tretjini po tri izključitve. Najprej je moral na prisilni počitek Sašo Rajser, ko je naredil prekršek v napadalni tretjini, vendar Anže Ropret, Gal Koren in Jure Sotlar niso kronali Olimpijinega juriša. Oba trenerja sta na led poslala tudi četrti peterki, pri čemer se je v jeseniško postavo vrnil nevarni Kanadčan Shane Heffernan. Jeseničani so imeli najlepšo priložnost v 39. minuti, vendar je strel Aleša Remarja, ki je imel odprto desno polovico vrat, Olivier Roy mojstrsko ubranil.

Nizozemec ni sprejel "vabila na ples"
Drugo tretjino je začinilo še petelinjenje Narda Nagtzaama in Gašperja Glaviča, a Nizozemec ni sprejel "vabila na ples". Po dveh tretjinah je bilo razmerje v strelih 27:8.
Tudi v zadnji tretjini je bilo na obeh straneh veliko prometa, prav v zadnjih sekundah pa so močno pritisnili železarji in 25 sekund pred koncem rednega dela bi Tadej Čimžar skorajda odločil tekmo.

V četrtek morda že odločitev
Petminutni podaljšek štiri na štiri ni dal zmagovalca in sledilo je izvajanje kazenskih strelov, po katerem se je s svojo ekipo veselilo 200 jeseniških navijačev. Strelci Olimpije so bili zelo nezbrani, Maksu Selanu je plošček ušel in ni niti streljal na vrata.
Ekipi igrata na tri dobljene zmage in Jeseničani bodo imeli na naslednji tekmi prvi zaključni plošček, da ubranijo naslov prvaka.

Finale, tretja tekma:
TELEMACH OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE 1:2
0:1 (0:0, 0:0, 0:0) po kazenskih strelih
2.000 gledalcev.

Kazenski streli:
1. serija: Sotlar ; Erman
2. serija: Nagtzaam ; Rajsar
3. serija: Ropret ; Heffernan
4. serija: Koblar ; Terlikar
5. serija. Kalan ; Sodja
6. serija: Pešut ; Remar
7. serija: Selan ; Čimžar
8. serija: Mušič ; Brus



Četrta tekma, četrtek ob 19.30:

SIJ ACRONI JESENICE - TELEMACH OLIMPIJA

Druga tekma:

SIJ ACRONI JESENICE - TELEMACH OLIMPIJA
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Prva tekma:
TELEMACH OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE
3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.

Železarji le še zmago od naslova prvaka