Prvaki najmočnejše hokejske lige na svetu za leto 2014 - Los Angeles Kings z Anžetom Kopitarjem! Foto: Reuters
Prvaki najmočnejše hokejske lige na svetu za leto 2014 - Los Angeles Kings z Anžetom Kopitarjem! Foto: Reuters
Alec Martinez
Trenutek, ki je končal letošnjo sezono - Alec Martinez je dosegel peti gol v letošnji končnici. Po finalu Zahoda je zdaj 26-letni Američan v 95. minuti 5. tekme finala priigral Kraljem še Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Drugič v treh letih je Anže Kopitar dvignil Stanleyjev pokal in obakrat je bil slovenski zvezdnik najučinkovitejši hokejist končnice. Takrat skupaj s kapetanom Brownom z 20 točkami, letos sam s 26 točkami. Foto: Twitter
Brian Boyle (New York Rangers) - Jonathan Quick (Los Angeles Kings)
Brian Boyle, ki se na začetku kariere ni zmogel ustaliti v postavi Kraljev, je šele z drugim golom kariere ob igri z igralcem manj priigral Rangersom dragoceno vodstvo in hkrati začasno utišal Staples Center, ki pa je še prišel na svoj račun. Foto: Reuters
Marian Gaborik (Los Angeles Kings) - Henrik Lundqvist (New York Rangers)
Marian Gaborik je s 14. golom končnice poskrbel za izenačenje v 48. minuti pete tekme finala Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters
Justin Williams (Los Angeles Kings)
Justin Williams je takole z bekhendom v 7. minuti končal obleganje Lundqvistovih vrat in priigral Kraljem vodstvo z 1:0. Foto: Reuters
Kopitar s Kralji do drugega Stanleyjevega pokala

Odločilna akcija se je zgodila v 95. minuti. V hitrem protinapadu je z desne strani pobegnil Tyler Toffoli, vratar Henrik Lundqvist je njegov strel ubranil, odbitek pa je v mrežo zabil Martinez. Kralji so dobili serijo s 4:1. Zanimivo je, da so prav vse tri tekme v svoji dvorani dobili šele po podaljšku (drugo in peto tekmo celo v drugem podaljšku).

Nagrado za najkoristnejšega igralca končnice - lovoriko Conna Smytha - je prejel Justin Williams, ki je bil s 25 točkami (9 golov in 16 podaj) drugi najučinkovitejši zbiratelj točk. Eno več je zbral le Anže Kopitar (5 golov in 21 podaj). Za Williamsa je to že tretji naslov prvaka (enega je slavil še s Carolino). "Ne vem, kaj dela pred pomembnimi tekmami. To bi tudi sam rad znal. Res je pomemben mož v naši ekipi. Pomeni nam res veliko, tako na ledu kot v garderobi, zasluženo je prejel nagrado," je o Williamsu povedal Kopitar.

5. tekme

Prvi udaril "gospod 7. tekma"
Peta tekma finala Stanleyjevega pokala se je začela po okusu bučnih domačih navijačev, saj so Kralji pritisnili že v prvi izmeni, ki je kot običajno pripadla napadu Anžeta Kopitarja. Dober začetek je prinesel vodstvo Kraljev v 7. minuti, ko je 3. napad stisnil Rangerse pred vrata Henrika Lundqvista. Po strelu Willyja Mitchlla z modre črte je obleganje prvi začel Jarret Stoll, nadaljeval Dwight King, z bekhendom pa je ob veliki gneči zadel Justin Williams.

Newyorški Richards grozil in grešil
Sledil je odgovor gostov in pritisk na vrata Jonathana Quicka, dvakrat je nevarno zapretil Brad Richards, a izenačenja ni bilo. V 2. tretjini dolgo ni bilo pravih priložnosti, najlepšo si je po samostojni akciji priigral Kyle Clifford, a ga je s palico ustavil Lundqvist.

Šah mat Rangersov za vodstvo
Pet minut pred drugim odmorom je bil izključen Dwight King in številčna premoč je gostom prinesla izenačenje, pri čemer so Rangersi v finalni seriji unovčili šele drugo izmed kar 20 iger z igralcem več. Branilec Ryan McDonagh je izigral obrambni štirikotnik in na drugi vratnici našel Chrisa Kreiderja, ki je samo podstavil palico za 1:1.

Ob koncu 2. tretjine so imeli gostitelji tretjič številčno premoč, ki pa se ni končala po okusu navijačev. Pol minute pred odmorom se je Slava Vojnov zapletel, prehitri Carl Hagelin ga je izigral ob ogradi in zaposlil Briana Boyla, nekdanji "kralj" pa je mimo Drewa Doughtyja in Quicka zadel v levi zgornji kot! V petih minutah so z golom ob igralcu več in manj (!) Rangersi povedli z 2:1.

Gaborik vrnil Kralje v tekmo
V 3. tretjini so Kingsi povsem prevzeli pobudo. Najprej je blestel Lundqvist, nato je Vojnov po podaji Kopitarja zgrešil tri četrt prazen gol. Ob kazni zaradi spotikanja Matsa Zuccarella nad Jakom Muzzinom so Kralji dočakali izenačenje: Jeff Carter je zadržal plošček v napadalni tretjini, Drew Doughty je ustrelil, Marian Gaborik pa je odbitek poslal med nogami v mrežo in nekdanji "ranger" je poskrbel za 2:2 in eksplozijo v Staples Centru.

Zapravljena serija strelov za naslov
Kalifornijci so zavohali kri in deset minut pred koncem je imel Kopitar na palici zmagoviti gol, a je Lundqvist hitro zaprl prostor med nogami in preprečil usoden zaostanek. A pritisk se je samo stopnjeval in silil Rangerse v napake ter prinesel izjemne priložnosti Williamsu in Carterju. Svojo veliko priložnost so imeli tudi gostje, ko je Boyle pošteno ogrel Quicka. Zadnje sekunde so po novi Kopitarjevi podaji prinesle strel Muzzina, ki pa je zletel tik mimo vratnice. V 3. tretjini so Kingsi 25-krat poskusili s strelom, Rangersi pa samo 6-krat!

Vratnica Rangersov, prečka Kingsov
Kralji so nadaljevali tam, kjer so končali v 3. tretjini. Gol za naslov prvaka je imel iz bližine Williams, a ga je Lundqvist ustavil. Na drugi strani so imeli po izključitvi Vojnova Rangersi igralca več na ledu, in medtem je branilec Ryan McDonagh z "bombo" stresel desno vratnico. Sreča je vrnila uslugo tudi na drugi strani, ko je Tyler Toffoli stresel prečko.

Spet se je tresel okvir vrat
Podobno dramatično se je začel drugi podaljšek. Na začetku tega je bil izključen Kyle Clifford. Obleganje vrat LA-ja se je končalo z nekaj obrambami Quicka, enkrat pa ga je rešila vratnica. V 89. minuti je Nash z desne strani streljal na prazen gol, a LA se je spet čudežno rešil - palico je podstavil Vojnov, plošček pa je vrata zgrešil za nekaj centimetrov. Šest minut pozneje se je sezona najmočnejše hokejske lige na svetu končala ...


FINALE STANLEYJEVEGA POKALA 2014

Prva tekma:
LOS ANGELES - NY RANGERS 1:0
3:2 (1:2, 1:0, 0:0) - v podaljšku
Clifford 18., Doughty 27., Williams 65.; Pouliot 14., Hagelin 16.
Obrambe: Quick 25; Lundqvist 40.

Druga tekma:
LOS ANGELES - NY RANGERS 2:0
5:4 (0:2, 2:2, 2:0) - v 2. podaljšku
Stoll 22., Mitchell 35., King 42., Gaborik 48., Brown 91. (podaja Kopitar); McDonagh 11., Zuccarello 19., St. Louis 31., Brassard 35.
Obrambe: Quick 34; Lundqvist 39.

Tretja tekma:
NY RANGERS - LOS ANGELES 0:3
0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Carter 20., Muzzin 25. (podaja Kopitar), Richards 38.
Obrambe: Lundqvist 12; Quick 32.

4. tekma:
NY RANGERS - LOS ANGELES 1:3
2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Pouliot 8., St. Louis 27.; Brown 29.
Obrambe: Lundqvist 40; Quick 17.

5. tekma:
LOS ANGELES - NY RANGERS 4:1
3:2 (1:0, 0:2, 1:0) - v 2. podaljšku
Williams 7., Gaborik 48., Martinez 95.; Kreider 36., Boyle 40.
Obrambe Quick 28; Lundqvist 48.

Igrali so na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Martinez v 95. minuti za naslov prvaka

Vrhunci 5. tekme finala Stanleyjevega pokala



Kopitar s Kralji do drugega Stanleyjevega pokala