Gašper Krošelj po besedah Nika Zupančiča ostaja v vratih Slovenije, kar ni presenetljivo, saj je v izgubljenem položaju v Ostravi s 24 obrambami prvič v reprezentanci zaklenil vrata in omogočil častno slovo od SP-ja elite 2015. Foto: Reuters
Gašper Krošelj po besedah Nika Zupančiča ostaja v vratih Slovenije, kar ni presenetljivo, saj je v izgubljenem položaju v Ostravi s 24 obrambami prvič v reprezentanci zaklenil vrata in omogočil častno slovo od SP-ja elite 2015. Foto: Reuters
Frans Nielsen, Philip Larsen, Frederik Andersen in Daniel Nielsen (Danska)
Danci so okoli kapetana Fransa Nielsena res zbrali skorajda vse najboljše. Iz osebnih razlogov je odpovedal NHL-ovec Lars Eller, poškodovan pa je Morten Poulsen. Danska je že zadnjih 14 let članica elitne divizije, v tem času pa se je dvakrat uvrstila v četrtfinale, nazadnje maja letos v Rusiji, a prvi olimpijski nastop se ji vnovič izmika. Foto: Reuters
Hokejisti v Minsku začeli z visoko zmago

Slovenija je na uvodni tekmi olimpijskih kvalifikacij deklasirala Poljsko s 6:1. Sprva so Slovenci še zapravljali številčne premoči, nato pa se je odprlo, zvezdnik turnirja v Minsku Anže Kopitar je dosegel prvi hat-trick v dresu Slovenije, kapetan Jan Muršak je prispeval gol in podajo, napad JTS je že čaral. Ob visoki prednosti 5:0 so risi stopili s plina in hranili moči za drugo ključno tekmo.

Kljub zmagi kapetana nezadovoljen z igro
"Zmagati je vedno lepo, z izidom smo zadovoljni, a s prikazano igro ne preveč. Veliko je bilo napak v obrambi, ki bi jih bolj kakovostne reprezentance znale izkoristiti. Upam, da bomo proti Dancem bolj pripravljeni,"
je vedno samokritični kapetan Muršak opozoril na največjo šibkost slovenske hokejske reprezentance - obrambo. Z njim se je strinjal tudi pomočnik kapetana Kopitar: "Treba se bo zbrati in bolj potruditi ter podaje, ki smo jih Poljakom podajali naravno na palico, čim bolj odpraviti, drugače bo veselica."

Ob obrambnih napakah, ki so jih izpostavili najpomembnejši možje, je selektor Nik Zupančič vsaj dobil potrditev, da se je prav odločil, ko je št. 1 zaupal Gašperju Krošlju (19 obramb). "Najbrž bomo tudi nadaljevali z Gašperjem Krošljem," je po tekmi potrdil selektor in zatrdil, da krajšanja klopi ne bo in bo nadaljeval igranje 4. napada in sedmim branilcem.

Ko v moštvu za zgodovino zatajita najboljša dva
Danska je prišla po zgodovinske prve olimpijske igre, a doživela bridko razočaranje proti Belorusiji (2:5). Ni pomagalo 6 NHL-ovcev (Frederik Andersen, Philip Larsen, Nikolaj Ehlers, Jannik Hansen, Frans Nielsen, Mikkel Boedker) in še dva AHL-ovca (Nicklas Jensen in Oliver Bjorkstrand), ki trkata na vrata najboljše lige na svetu, niti trije aduti iz Jokerita v KHL-u (Jesper B. Jensen, Oliver Lauridsen in Peter Regin) ali peterica iz elitne švedske lige.

Najbolj sta zatajila ključna moža: napadalec Mikkel Boedker se je zapletel ob dveh beloruskih golih, v vratih pa je odpovedal vratar Frederik Andersen - novi vratar Toronta je ukrotil le 16 od 20 strelov. Potolčeni Danci imajo ob tem še 4 ure manj počitka, predvsem pa ogromno vprašanj o neuigranosti in pregorevanju v preveliki želji.

Slovenija dobila zadnji dve soočenji v Vojensu in Ostravi
Za Dansko igra vlogo samo čim višja zmaga in nato navijanje za Slovenijo, da v finalu premaga Belorusijo, kar bi prineslo krog treh reprezentanc, kjer bi odločala medsebojna razlika v golih. Na 10 prvenstvenih dvobojih je Slovenija slavila le trikrat, a zato v Vojensu februarja 2013 za zgodovinsko uvrstitev v Soči 2014 in nazadnje v Ostravi (1:0), ko pa so bili Slovenci že obsojeni na izpad, zato pa je vrata zaklenil ravno Krošelj.

Kvalifikacije za OI 2018, Minsk

Petek ob 14.00:
SLOVENIJA - DANSKA

Ob 18.00:
BELORUSIJA - POLJSKA


Nedelja ob 12.00:
POLJSKA - DANSKA

Ob 16.00:
BELORUSIJA - SLOVENIJA


SLOVENIJA - POLJSKA
6:1 (2:0, 3:0, 1:1)
Kopitar 16., 29., 41., Jeglič 18., Muršak 25., Kranjc 33.; Dziubinski 58.

DANSKA - BELORUSIJA
2:5 (1:2, 0:0, 1:3)
N. Jensen 3., J. Hansen 59.; Pavlovič 12., Volkov 18., S. Kosticin 44., 60., Stas 54.

Hokejisti v Minsku začeli z visoko zmago