Kanada v Nemčiji naskakuje tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov. Foto: EPA
Kanada v Nemčiji naskakuje tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov. Foto: EPA
Rusija
Veselje ruskih hokejistov po vodilnem golu Dmitrija Orlova. Foto: EPA
Finska
Pri drugem golu Finske sta lepo kombinirala Joonas Kemppainen in Juhamatti Aaltonen. Foto: EPA
William Nylander
William Nylander je takole v drugi tretjini popeljal Švedsko v vodstvo. Foto: EPA
Švedski hokejisti v polfinalu proti Fincem
Več kot pol milijona gledalcev na SP-ju v hokeju
Rusi gladko odpravili Češko

V polfinalu, ki bo v soboto, se bodo pomerili tradicionalni tekmeci Rusija in Kanada, najuspešnejši reprezentanci svetovnih prvenstev, ter sosedi Finci in Švedi.

Rusija se je četrtič zapored uvrstila v polfinale, brani pa bron z domačega prvenstva. Tudi Čehi so imeli nekaj priložnosti v prvi tretjini, sprožili tudi pet strelov več, a z 2:0 so jo dobili Rusi. Povedli so v deveti minuti, ko je Sergej Plotnikov, ki je nekaj časa preigraval, z leve podal na drugo stran, kjer je češka obramba pustila Dmitrija Orlova povsem samega. Ruski branilec je izkoristil veliko luknjo v nasprotnikovi obrambi, zadrsal pred vrata in pod lovilko Pavla Francouza plošček spravil v mrežo. Slabih pet minut pozneje je Rusija kaznovala izključitev Jakuba Jerabka. Jevgenij Kuznecov je izza vrat podal Nikiti Kučerovu, ki je z natančnim strelom pod prečko povišal rusko prednost.

Tudi v drugi tretjini so češki hokejisti večkrat poskusili. Razmerje v strelih je bilo 9:6, a sta mreži v tem delu igre ostali nedotaknjeni. V zadnji tretjini pa so Čehom pošle moči. Rusi so bili nevarnejši, šest minut pred koncem pa so zabili zadnji žebelj v češko krsto, ko so izpeljali hiter protinapad. Kučerov je z leve podal pred vrata, uspešno pa je akcijo zaključil Artemi Panarin.

Kanada bo v Kölnu branila naslov
Tretjič zapored so med štiri najboljše na svetu prišli aktualni svetovni in olimpijski prvaki Kanadčani. V 18. minuti je favorizirana Kanada izkoristila igralca več na ledu. Mitch Marner je podal Ryanu O'Reillyju, ki je bil na levi strani ob vratih. Hokejist Buffala je imel nekaj težav pri ustavljanju ploščka, a ga je pravočasno ukrotil in podal Marku Scheifelu, ki je zadrsal pred vrata in povedel javorjeve liste v vodstvo.

Manj kot dve minuti pred koncem druge tretjine se je drugič zatresla domača mreža. Z modre črte je streljal Mike Matheson, pred vrati pa je bil pripravljen Jeff Skinner, ki je dobro reagiral in odbito ploščico spravil v mrežo. Upanje je Nemcem vlil Yannic Seidenberg. Dobrih šest minut pred koncem, ko je imela Nemčija igralca več, je zadel v protinapadu.

ZDA prve v skupini, a klonile v četrtfinalu
Tretjič v štirih letih bodo v polfinalu zaigrali Finci. Aktualni svetovni podprvaki so imeli v skupinskem delu kar nekaj težav. Klonili so tudi pred na papirju bistveno slabšim reprezentancam in v skupini zasedli četrto mesto. Na drugi strani so Američani po porazu z Nemčijo nanizali šest zaporednih zmag in dobili tudi dvoboj z Rusi za prvo mesto v skupini B, toda klonili so v četrtfinalu.

V prvi tretjini sta mreži mirovali, so pa levi odlično začeli drugi del. Po 26 sekundah je bil izključen Anders Lee, 35 sekund pa so Finci potrebovali, da so številčno premoč na ledu izkoristili. Na modri črti sta kombinirala Ville Lajunen in Sebastian Aho, ki je streljal. Ploščico je proti vratom preusmeril Veli-Matti Savinainen, vendar je bil Jimmy Howard na mestu. Toda pred vrati je bil na pravem mestu nadarjeni Mikko Rantanen. Prvi njegov poskus je Howard še ubranil, finski napadalec pa je nato plošček le spravil za njegov hrbet. V zadnji tretjini so ZDA vse moči usmerile v napad, toda po izbuljeni ploščici Bradyja Skjeija sta v protinapad krenila Juhamatti Aaltonen in Joonas Kemppainen. Trikrat sta si izmenjala ploščico in s tem izigrala Charlieja McAvoya in Howarda, Kemppainen pa se je vpisal med strelce.

Tri krone po treh letih znova v polfinalu
Švedska je povedla po dobrih štirih minutah, ko je akcijo po levi začel William Nylander. Do strela je prišel Oscar Lindberg, vendar je švicarska obramba njegov poskus zaustavil, odbito ploščico pa je v mrežo poslal Nicklas Bäckström. Švica, ki je na tem turnirju na kolena spravila svetovne prvake Kanadčane, točko pa iztržila tudi proti podprvakom Fincem, je izenačila v 13. minuti, ko je Gaetan Haas poslal ploščico med svojima nogama nazaj pred vrata. Nespretno je reagiral Oliver Ekman-Larsson, od katerega se je plošček odbil v mrežo.

V drugi tretjini so sicer Švicarji sprožili štiri strele več kot hokejisti s tremi kronami na prsih, a Švedska je povedla, potem ko je z natančno podajo Ekman-Larsson v protinapad poslal Nylanderja, ki se je izvrstno znašel in premagal Leonarda Genonija. 16 minut pred koncem se je Švedska prednost povišala. Z leve je sprožil Joel Lundqvist, po obrambi Genonija pa je plošček za njegov hrbet spravil Alexander Edler. Dominik Schlumph je štiri minute pred koncem spravil ploščico med nogama Henrika Lundqvista, vendar so sodniki pred tem zapiskali in zadetek Švice razveljavili. Švedska je v polfinale prišla po treh letih.

Četrtfinale:
ZDA - FINSKA (Köln)
0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Rantanen 22., Kemppainen 47.

RUSIJA - Češka (Pariz)
3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Orlov 9., Kučerov 14., Panarin 54.

KANADA - Nemčija (Köln)
2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Scheifele 18., Skinner 39.; Seidenberg 54.

Švica - ŠVEDSKA (Pariz)
1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Haas 13.; Bäckström 5., Nylander 34., Edler 44.


Polfinale, sobota ob 15.15:
KANADA - RUSIJA

Ob 19.15:
FINSKA - ŠVEDSKA

Finale (Köln), nedelja ob 20.45
Tekma za 3. mesto, nedelja ob 16.15

Švedski hokejisti v polfinalu proti Fincem
Več kot pol milijona gledalcev na SP-ju v hokeju
Rusi gladko odpravili Češko