Žiga Pešut je s šampanjcem polil soigralce, ki so tokrat prikazali pravi pristop in se zasluženo veselili pokalne lovorike. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pešut je s šampanjcem polil soigralce, ki so tokrat prikazali pravi pristop in se zasluženo veselili pokalne lovorike. Foto: www.alesfevzer.com
Tribuna pod avtocesto je bila znova lepo napolnjena z navijači. Liga INL razumljivo ni magnet za gledalce, derbi z Olimpijo pa ima še vedno prav posebno veljavo. Foto: BoBo
Olivier Roy
Olivier Roy je ubranil vseh 30 strelov in bil najzaslužnejši za zmago Olimpije. Foto: BoBo
Krožnik za pokalni naslov je Andreju Tavžlju predal predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec, ki računa, da bi pokalno tekmovanje drugo leto izpeljali še pred začetkom Lige Ebel in INL. Foto: BoBo
Nardo Nagtzaam
Nardo Nagtzaam je debitiral v zeleno-belem dresu. Nizozemca čaka enomesečni preizkus. Foto: www.alesfevzer.com
Tavželj: Zmaga nad Jesenicami je vedno plus


Kakovost hokeja je na žalost daleč od stare ravni, železarji nimajo profesionalnega pogona, Ljubljančani pa so v prisilni poravnavi in se ukvarjajo s številnimi težavami zunaj ledenih ploskev. Derbi v Podmežaklo vedno pritegne lepo množico ljudi in tudi na finalu pokala se jih je zbralo okoli 2.200.

Tudi velike Pešutove neumnosti Jeseničani niso kaznovali

Ključna je bila vsekakor prva tretjina, ki se je končala brez zadetkov. Zmaji so bili izjemno nedisciplinirani. Anže Ropret je moral na kazensko klop zaradi grobosti pri prerivanju pred vrati, nato je Nik Pem v srednji tretjini popolnoma po nepotrebnem prejel kazen zaradi udarca s palico. Minuto in 25 sekund prednosti dveh igralcev več železarji niso unovčili. Tik pred iztekom kazni za Ropreta se je Alešu Mušiču zlomila palica, Žiga Pešut pa mu jo je vrgel kar s klopi na ledeno ploskev. Seveda je prejel kazen in gostitelji spet niso unovčili prednosti dveh igralcev več.
Od odmoru je trener Olimpije Fabian Dahlem besnel v garderobi, marsikaj je letelo po zraku, a očitno je našel prave besede. V drugi tretjini je Olimpija prikazala popolnoma drugačen obraz, v zadnji tretjini pa je bila za razred boljša od Jeseničanov, ki jim je zmanjkalo moči.
Erman: Nismo v dobri strelski formi
"Preveč smo komplicirali pri igri z igralcem več in tudi z dvema igralcema več. Imeli smo nekaj priložnosti, vendar je bil vedno zbran vratar Roy. V zadnjem obdobju nismo v dobri strelski formi, to se je znova poznalo. Derbi je bil znova magnet za gledalce, zares se jih je kar veliko zbralo, kar je lahko samo dobro za slovenski hokej," je pojasnil branilec Matevž Erman.
Varl: Na Jesenicah potrebujemo profesionalno raven
Trener Dejan Varl ni bil razočaran po porazu: "To je bila super tekma, naboj je bil pravi, vzdušje v dvorani je bilo odlično. Fantom ne morem ničesar očitati, saj so se borili do konca. Če ne izkoristiš številnih priložnosti v prvi in drugi tretjini, ne moreš zmagati na taki tekmi. Vse bi se drugače obrnilo, če bi zadeli. Pozna se, da nekateri igralci nimajo izkušenj s takih derbijev in da nas čaka še precej dela."
"Pred tekmo sem upal, da motiv Olimpije ne bo pravi, saj imajo težave v klubu. Skušali smo z disciplinirano in predvsem obrambno igro zadržati neodločen izid. Upal sem, da bodo postali nervozni. Vratar jih je držal v igri. Če bi zadeli, bi lahko vse potekalo popolnoma drugače. Videlo se je, da naši igralci niso zmogli takega ritma vseh 60 minut. V prihodnje je vsekakor treba spraviti hokej na Jesenicah na profesionalno raven," je poudaril trener Jeseničanov, ki se zaveda, da je do aprila še dolga pot. Verjetno bo imel v državnem prvenstvu na voljo več izkušenih igralcev.
"V Sloveniji nas je zelo malo. Namesto da bi stopili skupaj, si še vedno mečemo polena pod noge. Morali bi postaviti zdrave temelje, Jesenice in Olimpija se morata postaviti na noge, v Celju se začenja nova zgodba," je o težkem položaju klubskega hokeja razmišljal Varl.
Mušič: Motivacija je bila prava
Olimpija je v Ligi Ebel na zadnjem mestu in po številnih porazih je pokalna lovorika lep obliž na rane. "Motivacija je bila prava. Na začetku tekme smo po nepotrebnem naredili napake. Mislim, da si Jeseničani ob dveh prednostih dveh igralcev več niso priigrali veliko priložnosti, zelo dobro smo se branili. V drugi tretjini smo postavili stvari na svoje mesto, dvakrat zadeli in suvereno pripeljali srečanje do konca. To je bila najbolj pomembna tekma v dozdajšnjem delu sezone, osvojili smo prvi pokal Slovenije," je povedal Mušič.
Kalan: V igri pet na pet občutno boljši
Drugi zadetek je dosegel Luka Kalan: "Boljše motivacije od derbija ni. Še od finala v lanski sezoni nam je ostal zelo grenak priokus, nihče ni podcenjeval Jeseničanov. Lepo je osvojiti lovoriko, Liga Ebel pa je naš glavni cilj. Tekma se je odvijala po naših željah, saj smo se najprej obranili ob številnih izključitvah, v nadaljevanju smo prikazali boljšo igro, štirikrat zadeli in zasluženo zmagali. V igri petih proti petim smo bili občutno boljši."
Dahlem šokiran ob potezi Pešuta
"Po prvi tretjini sem bil jezen. Sodniki imajo tu drugačna merila, v Ligi Ebel ne bi prejeli toliko kazni. Šokiran sem bil, ko je Pešut vrgel palico na led. Tega še nikoli nisem videl. Po prvi tretjini sem povzdignil glas, vseh podrobnosti pa ne smem izdati. Jeseničanom smo poklonili lepe priložnosti, da povedejo, nato pa bi lahko imeli velike težave. Naša velika težava je doseganje zadetkov, tokrat nam je le uspelo postaviti igralce pred vratarja in dvakrat spremeniti smer ploščka v drugi tretjini," je razmišljal nemški strateg, ki je bil zelo dobre volje. V garderobo je prinesel tudi pivo za vse igralce.

Najprej bo treba urediti finančne zadeve
Lani je doživel hladno prho v finalu DP-ja, ko so Jeseničani slavili s 3:1 v zmagah, zato je bila pokalna lovorika še toliko slajša: "Res sem srečen, da sem osvojil prvo lovoriko v Ljubljani, in upam, da to ni zadnja. V primerjavi s finalom državnega prvenstva aprila smo igrali precej bolje. Moram poudariti, da po koncu Lige Ebel nismo trenirali kar šest tednov zaradi znanih težav v klubu. Nismo bili pripravljeni na tekme in Jeseničani so zasluženo osvojili prvenstvo. Že ob prihodu v Ljubljano sem se zavedal, da so tekme z Jeseničani izjemno pomembne. Ta zmaga je pomembna tudi za letošnji finale državnega prvenstva, kjer se bomo zelo verjetno znova srečali."
Prvič je zaigral tudi Nardo Nagtzaam, ki je v ponedeljek prišel v Tivoli. "Verjetno ste bili vsi presenečeni, ker smo pripeljali Nizozemca, vendar se je on hokeja naučil v Nemčiji, nato pa je sedem let igral v ZDA. En mesec bo na preizkušnji, z njim ne bodo nastali stroški. V klubu moramo najprej urediti finančne stvari," je sklenil Dahlem. Naslednji teden bi morali hokejisti prejeti četrto letošnjo plačo, a so do zdaj dobili le eno.

Roy želi ostati do konca sezone
Najboljši igralec tekme je bil zagotovo vratar Olivier Roy, ki je zbral 30 obramb. "Derbi je res nekaj posebnega, v dvorani je bilo precej glasneje kot pa pri nas v Tivoliju. Jeseničani so imeli veliko podporo, malce smo jim pokvarili zabavo. Vedno je poseben občutek igrati pred veliko gledalci," je poudaril eden izmed najboljših vratarjev Lige Ebel, ki je bil zelo vesel, da je popravil veliko napako iz Gradca. V nedeljo je podal plošček na palico napadalca panterjev Matta Fortanara, ki je nato le še zatresel prazno mrežo za 1:0.
"Rad imam veliko strelov na vrata, saj si vseskozi zbran. Žal smo na zadnjem mestu Lige Ebel, ključne pa bodo tekme v drugem delu. Vsi upamo, da se bodo finančne težave kluba rešile. Nočem zapustiti Ljubljane, rad bi ostal do konca sezone," je še dodal 24-letni Kanadčan.
Derbiji med Jesenicami in Olimpijo so še vedno prav poseben dogodek, še posebej v Podmežakli, zato se lahko veselimo novih zanimivih srečanj v državnem prvenstvu.

Tavželj: Zmaga nad Jesenicami je vedno plus