Hokejisti Los Angelesa so za preboj v konferenčni finale potrebovali le devet tekem. Foto: Reuters
Hokejisti Los Angelesa so za preboj v konferenčni finale potrebovali le devet tekem. Foto: Reuters
Jonathan Quick
Jonathan Quick je vlečni voz LA-ja v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Anže Kopitar je na zadnjih treh tekmah zbral kar šest točk. Foto: Reuters

Tudi tokrat so blesteli junaki prejšnjih tekem. Najboljši vratar končnice Jonathan Quick je ustavil 23 strelov, dva zadetka pa je prispeval kapetan Dustin Brown.

Kopitar prispeval obrambo tekme
Obema pa je pomagal Anže Kopitar. Devet minut pred koncem je pri vodstvu z 2:1 pred svojimi vrati plošček, ki se je premikal proti praznemu golu, mojstrsko preusmeril k svojemu vratarju. Brownu pa je podal pri obeh golih, s čimer je število točk v letošnji končnici povišal na 10 (3 goli in 7 podaj).

Spet podobni občutki kot na naboru
"Navdušen sem, to je zame nekaj povsem novega. Zadnjič sem bil tako navdušen na naboru, ko so me izbrali pri Los Angelesu. A to je gotovo še bolje, predvsem pa naša zgodba še ni končana. Zdaj bomo malce uživali, že jutri pa si bomo napolnili baterije in se pripravili na naslednje obračune," je bil Kopitar prešerne volje.

Hobotnica, ki ustavi 19 od 20 strelov
Eden izmed glavnih vzrokov za noro serijo kraljev je Quick, ki je v letošnji končnici ubranil neverjetnih 95 odstotkov strelov, v povprečju prejme le gol in pol na tekmo. "To je tisto, kar smo si želeli že na začetku sezone. Sredi sezone nam ni šlo najbolje, zdaj pa smo v odličnem položaju," je povedal Quick in pohvalil Kopitarja za akcijo sredi zadnje tretjine: "Kopitar je rešil zadetek, odlično je posredoval, jaz pa sem plošček samo pokril."

Brown v končnici našel strelsko formo
Eden najbolj nepričakovanih junakov je Dustin Brown. Še sredi sezone bi zaradi slabih iger lahko odšel v drugo ekipo. V rednem delu je na 82 tekmah zabil 22 golov, zdaj pa je v končnici na 9 tekmah v mrežo spravil že 6 ploščkov. "Noro, po 19 letih nam je spet uspelo priti v konferenčni finale. To je res neverjetno," je vrelo iz Browna, ki je nakazal, da si želi v tej končnici še več: "No, definitivno nočemo biti druga ekipa v zgodovini kluba, ki bi šla čez drugi krog in tam tudi obstala."

V 19 letih dobili le eno serijo, zdaj že dve
Los Angeles je namreč zadnjič v konferenčni finale napredoval v sezoni 1992/1993, ko so se nato prebili sploh v edini veliki finale v svoji zgodovini. Tisto sezono so v končnici igrali le proti kanadskim ekipam - izločili so Calgary, Vancouver in Toronto, nato pa v boju za Stanleyjev pokal klonili proti Montrealu s 4:1 v zmagah). Od takrat so sledila "leta suhih krav", saj so v 17 sezonah v končnicah dobili le eno samo serijo (2000/2001 proti Detroitu).

Prvi, ki so izločili prvega in drugega nosilca
Kralji so prva ekipa v zgodovini Lige NHL, ki je v zdajšnjem formatu (od leta 1994) izločila prvega in drugega nosilca v svoji konferenci. Usoda pa jim bo očitno namenila še tretjega, saj Phoenix v drugem polfinalu vodi proti Nashvillu v zmagah s 3:1. Enako razmerje je zdaj tudi v seriji New Jersey - Philadelphia, potem ko so Vragi zmagali na četrti tekmi s 4:2.

Liga NHL, končnica, konferenčni polfinale, zahod

LOS ANGELES (8) - St. Louis (2) - 4:0
3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Nolan 5., Brown 19. (podaja Kopitar), 60. (Kopitar); Shattenkirk 12.
Obrambe: Quick 23; Elliott 16.
Ponedeljek:
PHOENIX (3) - NASHVILLE (4) - 3:1
Vzhod:

NEW JERSEY (6) - PHILADELPHIA (5) - 3:1
4:2 (2:2, 1:0, 1:0)
Sykora 16., Zidlicky 19., Zubrus 38., 60.; Hartnell 12., Giroux 14.
Obrambe: Brodeur 20; Brizgalov 39.
Ponedeljek:
NY RANGERS (1) - WASHINGTON (7) - 2:2
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci obračuna Los Angeles - St. Louis 3:1