San Jose si lahko priigra napredovanje že v noči na petek, s čimer bi po drugič dobil tretjo
San Jose si lahko priigra napredovanje že v noči na petek, s čimer bi po drugič dobil tretjo "playoff" serijo z Los Angelesom v zadnjih štirih letih. Foto: Reuters
Na treh tekmah so Kralji prejeli kar 17 golov, čeprav je imel Los Angeles v rednem delu sezone najboljšo obrambo celotne lige, ki je prejemala po 2,05 gola/tekmo. Foto: Reuters

Bili smo boljši kot na prvih dveh tekmah, a še vedno na po naših standardih. Ni važno ali izgubiš v rednem delu ali podaljšku. Izgubili smo in zdaj moramo zmagati naslednjo.

Anže Kopitar
Max Pacioretty in Tomaš Plekanec (Montreal Canadiens)
Montreal je prišel do prve "metle" v končnicah po letu 1993, ko je kot zadnji kanadski klub osvojil Stanleyjev pokal. Foto: Reuters

Odločilni zadetek je v 67. minuti dosegel Patrick Marleau. Četrta in morebiti že zadnja tekma bo v četrtek.

Hitri odgovor gostov na zaostanek
Morski psi so po dveh visokih zmagah v San Joseju, v katerih so Kraljem nasuli kar 13 golov, z 1:0 dobili tudi prvo tretjino. Strelec je bil Brent Burns.

Kralji so se pobrali v drugi tretjini. V 25. minuti je izenačil Jarett Stoll, tri minute pozneje pa je po samostojni akciji zadel še Marian Gaborik. Vodstvo je trajalo le minuto in 18 sekund, saj je po spremembi smeri ploščka izenačil Matt Nieto.

Kopitar streljal, Carter zadel
V 51. sekundi zadnje tretjine je po podaji Anžeta Kopitarja Anttija Niemija premagal Jeff Carter, pri čemer je zlati kanadski olimpijce dejansko preusmeril strel Hrušičana ob igralcu več. Podaljšek je v 50. minuti izsilil novinec Tomaš Hertl, ki je Jonathana Quicka premagal s četrtim poskusom, saj ga branilci Kraljev niso znali zaustaviti.
Nasmeh sreče za Sharkse
V podaljšku so dominirali Kralji, a gostje so zmagali že s prvim strelom v dodatku. Marleau je srečanje odločil s tretjim golom v seriji. Plošček se je po bekhendstrelu odbil od palice Slave Vojnova in končal za hrbtom Jonathana Quicka, ki je zbral 36 obramb. Niemi je na drugi strani zaustavil 28 strelov.

"Dobro dane, a nas čaka še veliko dela," je po najverjetneje ključnem golu kalifornijske serije dejal veteran Marleau. San Jose je prišel do brejka, kar mu v lanskoletni seriji ni uspelo, Los Angeles pa je pred "metlo".

Pacioretty v zadnji minuti poskrbel za metlo
Kot prvi se napredovanja v 2. krog končnice 2014 veseli edini kanadski klub v boju za Stanleyjev pokal. Montreal je dobil še četrto tekmo serije in je tako pometel s Tampo Bayjem. Canadiensi so v zadnji tretjini sicer zapravili prednost dveh golov, a je nato prvi strelec "habsov" Max Pacioretty izkoristil številčno premoč vsega 43 sekund pred iztekom rednega dela in Bell Center v najbolj norem hokejskem mestu na svetu je eksplodiral. "Zadnje čase sem bil zelo živčen in samo zmage ekipe so me obdržale prisebnega. frustracija je izginil za trenutek in glejte kaj se zgodi," je po velikem golu kariere pripovedoval ameriški napadalec.

Rask ukrotil Rdeča krila, Lundqvist Letalce
Tuukka Rask (23 obramb) je s shutoutom omogočil zmago Bostona v Detroitu s 3:0 in prevzem vodstva v seriji z 2:1. Prvi nosilec Vzhoda je že v 1. tretjini povedel z 2:0 in nato mirno pripeljal tekmo do konca, ko je Patrice Bergeron z golom v prazno mrežo postavil piko na i.

Podobno suvereno so v seriji z 2:1 povedli tudi NY Rangersi, ki so na prvi tekmi v Philadephii zmagali s 4:1, pri čemer so prvo tretjino dobili s 3:0, nato pa je Henrik Lundqvist (31 obramb) zadržal skoraj vse nalete Letalcev.

KONČNICA, VZHOD, 1. krog

MONTREAL - Tampa Bay - 4:0
4:3 (2:0, 1:1, 1:2)
Briere 3., Eller 16., Gallagher 26., Pacioretty 60.; Palat 25., Hedman 44., Johnson 47.
Obrambe: Price 20; Lindback 17, Gudlevskis 16.

DETROIT - BOSTON - 1:2
0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Hamilton 9., Caron 16., Bergeron 59.
Obrambe: Howard 31; Rask 23.
PHILADELPHIA - NY RANGERS - 1:2
1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
Streit 18.; Stepan 4., St. Louis 11., Girardi 26., Carcillo 51.
Obrambe: Emery 16, Mason 3; Lundqvist 31.

Sreda:
COLUMBUS - PITTSBURGH - 1:2

ZAHOD, 1. krog

LOS ANGELES - SAN JOSE - 0:3
3:4 (0:1, 2:1, 1:1)
Stoll 25., Gaborik 28., Carter 41. (podaja Kopitar); Burns 4., Nieto 30., Hertl 50., Marleau
67.
Obrambe: Quick 36; Niemi 28.

Sreda:
DALLAS - ANAHEIM - 1:2
CHICAGO - ST. LOUIS - 1:2
Četrtek:
MINNESOTA - COLORADO - 1:2

Bili smo boljši kot na prvih dveh tekmah, a še vedno na po naših standardih. Ni važno ali izgubiš v rednem delu ali podaljšku. Izgubili smo in zdaj moramo zmagati naslednjo.

Anže Kopitar