Steve Bernier (drugi z leve) je bil z dvema zadetkoma eden od junakov Vancouvra. Foto: Reuters
Steve Bernier (drugi z leve) je bil z dvema zadetkoma eden od junakov Vancouvra. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Anže Kopitar se je takole razveselil zadetka Michala Handzuša za izenačenje na 1:1, a je bilo njegovo veselje kratko. Foto: Reuters
Daniel Sedin in Jonathan Quick
Daniel Sedin je takole poslal plošček za hrbet Jonathana Quicka. Foto: Reuters
Pavel Dacjuk
Pavel Dacjuk (v sredini) proslavlja zadetek v Phoenixu. Foto: Reuters
Jaroslav Halak
Vratar Montreala Jaroslav Halak med eno od svojih 37 obramb. Foto: Reuters

Hokejisti Los Angelesa so na peti tekmi 1. kroga končnice v Ligi NHL v Vancouvru visoko izgubili z 2:7 in bodo morali v nedeljo doma zmagati, če se želijo izogniti koncu sezone.
Potem ko sta se prvi dve tekmi v olimpijskem mestu končali v podaljšku, so Canucksi, ki so bili spet boljši v igri pet na pet, tokrat srečanje odločili veliko prej. Že po dveh tretjinah so vodili s 4:1, potem ko je v 34. minuti svoj šesti zadetek v seriji dosegel Mikael Samuelsson.
Šved je nato v zadnji tretjini povišal še na 6:2 in je bil z rojakoma, bratoma Danielom (zadel je za 3:1) in Henrikom Sedin v prvem napadu jeziček na tehtnici, ki jo je prevesil na stran gostiteljev. Švedski trio se je izkazal tudi s štirimi podajami. Samuelsson je s 7 zadetki v končnici najučinkovitejši igralec v ligi, zabil pa jih je med skupno 22 streli.

Video: NHL-vrhunci

Slab večer Quicka in Ersberga
Anže Kopitar
tokrat ni zbral nobene točke, proti vratom je streljal dvakrat. Kingsi so se lahko veselili le v 15. minuti, ko je Michal Handzuš ob igri z igralcem več izenačil na 1:1 in izničil vodstvo Vancouvra iz 9. minute, ko je Steve Bernier zadel prvi. V mrežo je pospravil plošček, ki se je odbil od ograde za golom. Alexander Edler je še pred koncem prve tretjine znova spravil na noge domače navijače, ko je plošček spravil med nogama vratarja Jonathana Quicka.
Po zadetkih obeh Švedov v drugi tretjini je Quick mesto med vratnicama prepustil Eriku Ersbergu, ki pa se mu ni godilo nič bolje. Od štirih strelov je dvema prepustil pot v mrežo. Najprej je plošček za njegov hrbet preusmeril Pavol Demitra, dve minuti pozneje pa ga je ob "power playu" premagal še Samuelsson. Vmes je drugi gol za Los Angeles prispeval Frederick Modin. V vrata se je nato vrnil Quick, a ga je kmalu še drugič ugnal Bernier in postavil končni izid.
Scuderi: "Brez discipline ni nič"
"Ali izgubiš v podaljšku ali gladko, vedno gre za eno tekmo. Danes nam ni šlo prav nič od rok, zato sem prepričan, da če igramo, tako kot znamo, lahko dobimo vsako tekmo. Nekaj večerov preprosto nismo zdržali 60 minut in današnji večer je bil eden izmed njih. Lahko bi grajal oba vratarja, a naša slaba postavitev, disciplina in ekipna igra sta našim tekmecem omogočila priložnosti. To se v končnici ne sme zgoditi. Moraš igrati disciplinirano, čeprav se to včasih zdi dolgočasno," je po porazu povedal branilec Kingsov Rob Scuderi.
Petkove tekme:
VANCOUVER (3)
- LOS ANGELES (6)
7:2 (2:1, 2:0, 3:1)
Bernier 9., 50., Edler 18., D. Sedin 29., Samuelsson 34., 47., Demitra 45.; Handzuš 15., Modin 46.
Obrambe: Luongo 24; Quick 21, Ersberg 2.

PHOENIX (4) - DETROIT (5)
1:4 (0:1, 1:0, 0:3)
Jovanovski 30.; Miller 18., Holmström 52., Dacjuk 53., Zetterberg 60.
Obrambe: Brizgalov 25; Howard 30.
Tekmo je prelomil zadetek Tomasa Holmströma z "bekhendom" slabih devet minut pred koncem, ki mu je 70 sekund pozneje sledil še gol Pavla Dacjuka. Henrik Zetterberg je s šestim golom v seriji postavil končni izid, ko je Phoenix iz igre potegnil vratarja. Z drugo zaporedno zmago so Red Wingsi povedli s 3:2. Kojoti so na zadnjih dveh tekmah dosegli le en zadetek.
WASHINGTON (1) - MONTREAL (8)
1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
Ovečkin 24.; Cammalleri 2., Moen 8.
Obrambe: Varlamov 26; Halak 37.
Junak tekme je bil s 37 obrambami Jaroslav Halak, ki na prejšnjem srečanju ni branil, tokrat pa je uspešno zadržal hitro vodstvo gostov z 2:0. Ukanil ga je le Aleksander Ovečkin.

BUFFALO (3) - BOSTON (6)
4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Mair 2., Pominville 19., Grier 30., Ennis 59.; Boychuk 58.
Obrambe: Miller 34; Rask 29.
Buffalo si je po treh zaporednih porazih podaljšal upanje na 2. krog z zmago na tekmi, ki jo je moral dobiti. Jason Pominville in Tyler Ennis sta poleg zadetkov prispevala še vsak po eno podajo.
Končnica, vzhod, 1. krog:
WASHINGTON (1) - MONTREAL (8) 1:2 3:2

BUFFALO (3)
- BOSTON (6) 4:1 2:3

Sobota:
OTTAWA (5) - PITTSBURGH (4) 2:3

New Jersey (2) - PHILADELPHIA (7) 1:4

Zahod, 1. krog:
PHOENIX (4) - DETROIT (5) 1:4 2:3

VANCOUVER (3)
- LOS ANGELES (6) 7:2 3:2
Sobota:

CHICAGO (2) - NASHVILLE (7) 2:2
COLORADO (8) - SAN JOSE (1) 2:3
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1- 1.