V sezoni 2013/14 bo imela Slovenija v Ligi Ebel spet le enega predstavnika, hokejiste Telemacha Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V sezoni 2013/14 bo imela Slovenija v Ligi Ebel spet le enega predstavnika, hokejiste Telemacha Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slavko Kanalec
Slavko Kanalec je veliko obljubljal, na koncu pa ni zagotovil denarja in veliko vprašanje je, kdaj bodo Jeseničani znova dobili povabilo za igranje v Ligi Ebel. Foto: BoBo
Jeseničanov tudi v naslednji sezoni ne bo v Ligi Ebel

"Imeli smo velika pričakovanja, posebej v preteklem tednu, ko smo dobili dopise s pristojnega ministrstva za šport in Jerneja Pavliča. Stvari smo pustili povsem odprte. Naše zahteve niso bile prevelike, potem pa sem na začetku tedna najprej dobil pismo Mihe Rebolja in danes Slavka Kanalca. Oba sta zapisala, da ni bilo mogoče zagotoviti pogojev za poklicno moštvo in vrnitev v ligo v prihajajoči sezoni," je za Radio Slovenija povedal direktor Lige Ebel Christian Feichtinger.

Rebolj upal na najboljše
Po lanskem kolapsu HK-ja Acroni Jesenice je jeseniški hokej preživel v okrilju HD-ja Jesenice mladi, ki je že predtem skrbel za mladinski pogon "železarskega" moštva. Po viharnem letu se je spomladi z odhodom Medveščaka v Ligo KHL ponudila priložnost, da bi se Jesenice z mlajšim klubom znova pridružile Ligi Ebel. 15. maja je tako predsednik Rebolj vložil uradno prijavo za sezono 2013/14, vendar je bil pozneje prisiljen preklicati prijavo.

Politiki spet s figo v žepu
Feichtinger na Jesenicah ne vidi pravih partnerjev, s katerimi bi se pogovarjal o nastopanju kluba v Ligi Ebel. Za STA je povedal: "Pogovarjali smo se s številnimi ljudmi, a dobil sem vtis, da prav nihče nima prave ideje, kako na Jesenicah vse združiti v eno zgodbo." Obenem je Feichtinger dal Jesenicam tudi jasen znak, da se tovrstne zgodbe v ligi ne bodo več ponavljale. "Imeli smo različna, tudi politična zagotovila, da se bo položaj spremenil, zato smo Jesenicam še enkrat na široko odprli vrata, a v prihodnje tega, da bi nas na dan seje prosili za podaljšanje rokov, ne bo več."

Tekmovalo bo 11 ekip, začetek 8. septembra
V Ligi Ebel bo v naslednji sezoni tekmovalo enajst ekip, iz Slovenije le Telemach Olimpija. Zaradi premora med olimpijskimi igrami ter zgodnejšega termina svetovnega prvenstva divizije I bo ritem tekem bolj zgoščen. Z obračuni prvega kroga se bo sezona 2013/14 začela v nedeljo, 8. septembra. Na sporedu bo 44 krogov. Prvi del se bo zaključil 12. januarja, drugi del pa se bo pričel pet dni kasneje.

Prvih pet ekip bo igralo v skupini za razvrstitev, ekipe od 6. do 11. pa se bodo borile za zadnja tri prosta mesta v izločilnih bojih. Prav tako ostaja izbiranje nasprotnika v končnici za najboljšo trojico rednega dela. Skupaj z daljšim olimpijskim premorom bo drugi del trajal do 2. marca.

V petek, 7. marca, se začenja končnica s četrtfinalom na štiri dobljene tekme. V polfinalu in finalu bodo igrali na tri zmage. Prvak Lige EBEL bo znan najkasneje 13. aprila.

Jeseničanov tudi v naslednji sezoni ne bo v Ligi Ebel