Heikki Mälkiä je pred težko sezono, saj številni tujci v Tivoliju še niso prikazali prave igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Heikki Mälkiä je pred težko sezono, saj številni tujci v Tivoliju še niso prikazali prave igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je iz Ljubljane odšel v Beljak, s seboj pa je pripeljal Johna Hughesa, Brada Cola, Scotta Hothama, Justina Taylorja in Jeana-Philippa Lamoureuxa. Lani se Beljačani niso prebili v končnico, letos pa so apetiti precej večji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tommy Samuelsson
Tommy Samuelsson tudi v letošnji sezoni vodi Dunajčane, v četrtek prihaja v Tivoli. Foto: MMC RTV SLO
Pierre Page
Pierre Page ostaja na klopi Salzburga. Foto: MMC RTV SLO

Sistem tekmovanja ostaja enak kot v pretekli sezoni. Po prihodu Innsbrucka in Dornbirna ter odhodu Jesenic bo liga štela 12 moštev. Redni del tekmovanja bo še vedno razdeljen na dva dela, štirikrožni prvi in dvokrožni drugi del.

Prvi del tekmovanja bo trajal do 20. januarja 2013. Prvih šest moštev bo že uvrščenih v končnico in se bo pomerilo v skupini za razvrstitev, v skupini 7-12 se bodo moštva borila za preostali dve mesti, ki vodita v končnico. Drugi del se začenja 22. januarja in se konča 21. februarja. Tri dni pozneje se začenja končnica. Tekmovanje se bo dvakrat prekinilo zaradi kvalifikacij za olimpijske igre. Prvi odmor bo na sporedu med 5. in 11. novembrom, drugi pa med 4. in 10. februarjem.

Prva tri moštva si bodo lahko izbrala tekmeca
Nov je sistem končnice. Prva tri moštva bodo imela možnost izbire nasprotnika (navišje uvrščena ekipa izbira najprej) med tistimi, ki bodo redni del končali med 5. in 8. mestom. Četrtouvrščeno moštvo pa se bo v četrtfinalu pomerilo s preostalim nasprotnikom. Prvak bo znan najpozneje 12. aprila, ko bo na sporedu morebitna sedma finalna tekma. Na sporedu bo minimalno 352 tekem, maksimalno pa 373.

Številni porazi Ljubljančanov na pripravljalnih tekmah
Telemach Olimpija bo letos edini slovenski predstavnik. Zmaji na pripravljalnih tekmah niso prikazali dobre igre. Minuli konec tedna so dvakrat izgubili na Madžarskem. Najprej jih je Sapa Fehervar ugnala s 4:1, nato pa so zapravili vodstvo s 3:1 proti češkemu extraligašu Vitkovicam, na koncu so izgubili s 3:5. Predvsem vzbuja skrb dejstvo, da imajo nasprotniki veliko premoč v strelih na vrata. Čehi so na vrata Jerryja Kuhna sprožili kar 49 strelov, zeleno-beli pa le 13. Proti Sapi je bilo razmerje 33:45, popolnoma nemočni so bili Ljubljančani tudi na obeh tekmah proti Mladi Boleslav na Češkem (dva poraza z 1:6).

Dunaj močnejši kot lani
Lani je Olimpija končala na sijajnem tretjem mestu, novi tujci pa za zdaj še niso pokazali dovolj. V četrtek jih čaka že naporen test, saj v Tivoli prihajajo Dunajčani. Za Capitalse bo v obrambi igral Jamie Fraser, ki ga v Ljubljani še kako pogrešajo. Brock McBride ni dobil pogodbe, saj je trener Tommy Samuelsson dal prednost Marcusu Olssonu. Benoit Gratton, Francois Fortier in kolegi bodo na uvodni tekmi nove sezone v vlogi favorita.

Heikki Mälkiä je pred težko nalogo. "V tej sezoni imamo zelo mlado ekipo, že na pripravljalnih tekmah smo zelo nihali v formi. Vsekakor je naš cilj preboj v končnico," je v avstrijski prestolnici povedal redkobesedni Finec.


Pričakovanja trenerjev pred začetkom Lige Ebel:
Rob Daum, trener Linza:
"Zelo smo ponosni na lovoriko, ki smo jo osvojili v lanski sezoni, a zdaj je to že preteklost. V rednem delu tekmovanja se moramo znova uigrati, delali bomo po istem receptu kot lani."

Christian Weber, trener KAC-a: "Konkurenca je izjemno močna, mi si vsekakor želimo priti med najboljših šest. Čaka nas oster boj, naš cilj pa je jasen - zmagati želimo zadnjo tekmo v sezoni."

Marty Raymond, trener Medveščaka: "Uspelo nam je pomladiti ekipo, konkurenca v ekipi je večja, imamo več kvalitetnih igralcev. Naš cilj je preboj med najboljših šest, v končnici pa je nato vse mogoče."

Kevin Primeau, trener Sape Fehervar: "V primerjavi z lanskim letom smo se izboljšali, prišlo je nekaj kvalitetnih igralcev, zato je naš cilj polfinale."

Pierre Page, trener Salzburga: "Priti na vrh je ena stvar, ostati na vrhu pa je popolnoma novo poglavje. Liga Ebel je ena izmed najbolj močnih v Evropi, naš cilj pa je seveda naslov prvaka."

Martin Stloukal, trener Orlov iz Znojma: "V lanski sezoni nismo računali na uvrstitev v končnico, vendar nam je vseeno uspelo. S tem se ne smemo zadovoljiti, želimo priti do polfinala."

Hannu Järvenpää, trener Beljaka: "V Beljaku uživam, imam dobre pogoje za delo. Pričakovanja so velika, kar je normalno pred vsako sezono."

Mario Richer, trener Gradca: "V lanski sezoni smo zgrešili končnico le za točko. Izboljšali smo kvaliteto moštva, imamo več izkušenih igralcev in prepričan sem, da se bomo prebili med najboljših osem."

Tommy Samuelsson, trener Dunaja: "V Ligi Ebel je veliko odličnih ekip, spoštujemo vse tekmece, imamo pa visoke cilje. Za naše sanje pa bo treba vložiti ogromno dela."

Dave MacQueen, trener Dornbirna: "Vse skupaj je potekalo zelo hitro, v prvem letu si želimo biti konkurenčni, ne smemo pretiravati z visokimi cilji."

Patrick Mössmer, kapetan Innsbrucka: "Nimamo previsokih ciljev, saj imamo veliko mladih igralcev, ki se morajo še navaditi na nivo Lige Ebel. Na Tirolskem že vlada veliko zanimanje za naše tekme in to je prvi velik uspeh."