V Tivoliju je bilo izjemno vzdušje. Gledalci so bili ves čas na nogah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Tivoliju je bilo izjemno vzdušje. Gledalci so bili ves čas na nogah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matic Boh
Pred dvema tednoma so Matica Boha poznali le spremljevalci Slohokej lige, zdaj pa je pri 20 letih stopil na veliko sceno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič
Aleš Mušič je na prvi tekmi v Szekesfehervarju zaigral prvič po petih tednih počitka zaradi zlomljenega rebra. Na odločilni tekmi je bil sijajen, pred golom se je vrhunsko znašel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miha Verlič in Domen Vedlin
Miha Verlič in Domen Vedlin sta si dala duška po koncu tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Adam Munro
Adam Munro je na zadnjih dveh tekmah v Tivoliju prevečkrat odbil plošček v sredino. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na krilih bučne podpore zmaji v polfinale

Junak večera je bil vsekakor Matic Boh. 20-letni vratar je presegel samega sebe. Nekaj je braniti v Slohokej ligi pred sorodniki in prijatelji, popolnoma nekaj drugega pa na najbolj pomembni tekmi za Olimpijo v zadnjih štirih letih v nabito polnem Tivoliju.
Že v Szekesfehervarju v torek zvečer (1:2) je Boh deloval neverjetno samozavestno, iz njegovih odgovorov je bilo čutiti, da je iz pravega testa. Mnogi častilci zeleno-bele barve so se spraševali, ali bo "Boho" zdržal ta neverjeten pritisk. Najbrž bo še kar nekaj časa potreboval, da bo zbral vse vtise po veličastni zmagi s 4:3.
"Boho" želi postati prvi vratar
"Že nekaj let treniram s prvo ekipo, zato sem navajen na močne strele. Trema je bila prisotna, v glavi sem imel misel, da za menoj stojijo izjemni navijači in odlično moštvo. To mi je pomagalo skozi vso tekmo, ostal sem zbran. Plošček se mi je nekajkrat odbil, reakcije imam morda še malce prepočasne. To je bila šele prva tekma, ki sem jo začel v Ligi Ebel. Moj cilj je, da postanem prvi vratar. Hočem čimveč braniti in zmagovati," je bil odločen novi ljubljenec občinstva v Tivoliju.
S soigralci se je večkrat vrnil iz garderobe na led. Tudi trener Hannu Järvenpää, pomočnik Andrej Hebar starejši (zmagovito je vihtel zastavo Olimpije na sredini igrišča) in kultni šofer zeleno-belega avtobusa Jože Pečan so prišli na ledeno ploskev. Navijači so ostali v dvorani še dolgo časa, na ta trenutek so čakali vse od marca 2008, zadnje tri sezone so bile sušne in polne razočaranj.
Järvenpää položil veliki izpit
Vedno mirni Järvenpää je vse do četrtkovega večera v Tivoliju veljal za prijaznega trenerja, za dobrodušnega strička iz Finske, ki ne more pokazati velikih zmag. Dvakrat je izgubil finale državnega prvenstva proti Jeseničanom, lani pa v končnici Lige Ebel ni dobil niti ene tekme na ledu proti Salzburgu (eno zmago je Olimpija dobila za zeleno mizo, ko Salzburg ni prišel na četrto tekmo). Tudi v letošnji sezoni je imel trnovo pot do uspeha, po božičnem porazu na Jesenicah (5:4) je vse kazalo, da je na izhodnih vratih.
Sledila je serija zmag in uvrstitev v končnico. Večnim kritikom, ki jih v Tivoliju nikoli ni manjkalo, to seveda ni bilo dovolj. Finski strateg je potreboval veliko zmago in to je dosegel proti Sapi. Prvi dve tekmi je spremljal s tribune, ker je bil kaznovan po zadnji tekmi drugega dela v Salzburgu. Zmaji so si izbrali Madžare in očitno so imeli prav, čeprav po dveh polomih (2:7 in 1:8) v dvorani Gaborja Ocskaya ni prav nič kazalo na končno slavje.
Odločila je večja samozavest
"Težko opišem vse občutke. Zelo sem ponosen na vse fante. Letošnja uspešna zgodba se je začela že novembra in tudi decembra, delali smo zelo trdo. V tej seriji smo imeli manj igralcev od tekmeca. Sapa je bila žilav tekmec, a mi smo bili boljši. To zmago bi posvetil vsem navijačem, bil je večer Matica Boha. Star je le 20 let in je zelo delaven mladenič. Pred tekmo sem dal le eno posebno navodilo. V obrambni tretjini je treba stati tik ob nasprotniku in blokirati njihove strele. Zares nam je dobro uspelo, Boh pa je imel nekaj dobrih obramb. Pred tekmo nisem bil živčen, zaupal sem v sposobnosti igralcev. V garderobi imamo na steni plakat, kjer piše samozavest. Imeli smo je več od Madžarov v tej seriji," je poudaril Finec, ki je do potankosti preučil igro Madžarov.
Ure in ure videoanaliz v pisarni so obrodile sadove. Sredi serije je spremenil sistem in ubral njihov način igre - sistem 1-4. Izključen poudarek na obrambi in čakanje na napake nasprotnika. Na peti tekmi se je lepo videlo, da igralci Sape sploh ne vedo, kako bi se lotili zeleno-belih. Vseskozi so bili navajeni, da le prežijo na napake tekmecev, na tak način so tudi dobili vse tri tekme rednega dela v Tivoliju.

Mušič: Baterije bodo hitro polne
Odločilni zadetek je tri minute pred koncem dosegel Aleš Mušič. "Že od prve tekme nas je spremljala nesreča, saj smo vsako tekmo ostali brez enega ali dveh igralcev. Ne glede na to smo dokazali, da se lahko merimo z vsako ekipo v tej ligi. Zadeli so le iz priložnosti, ki smo jih mi poklonili, prišlo je do situacije dveh proti enemu. Verjeli smo v našo zmago vseskozi. Boh je odlično branil. Upam, da je pred njim še veliko takih tekem. Vsaka čast," je bil navdušen kapetan, ki je dvakrat spretno pospravil plošček za hrbet Adama Munra.

"Baterije bodo polne, v takem vzdušju preprosto ne morejo biti prazne. Zdaj smo vsi izčrpani. Naslednjo tekmo igramo v torek, prileglo se bo nekaj odmora. Moram pohvaliti fenomenalno občinstvo, ki nas res podpira. Z njihovo pomočjo lahko gremo tudi do finala. Sezono smo že od začetka odigrali na visokem nivoju, nadaljevali smo s takimi igrami tudi v končnici," je še dodal Mušič, ki je letos v življenjski formi.

Hughes: Zmagati smo morali ne glede na okoliščine
Zelo vesel je bil tudi John Hughes, ki je znova sijajno vodil akcije prvega napada. "V zadnji tretjini smo bili popolnoma na koncu z močmi. Ko si fizično izčrpan, je pomembno, da je glava na pravem mestu. Neverjetna predstava vseh fantov, od 20-letnega vratarja do napadalcev. Vsakič ko smo izgubili kakšnega igralca, smo nato zaigrali še bolje. Zveni nenavadno, a je resnica. Tudi poškodba Lamoureuxa nas ni vrgla iz tira. Že pred tekmo smo si rekli, da bomo zmagali ne glede na vse okoliščine. Nič nas ni moglo ustaviti. Pri vodstvu s 3:2 smo bili že samozavestni, a so uspeli izenačiti. Na srečo smo prišli do "power playa" in Mušič ga je izkoristil," je bil navdušen najboljši strelec Lige Ebel, ki bo zdaj kakšen dan užival v lepem vremenu in počitku.
Nedeljska tekma v Linzu bo določila nasprotnika
Pot v Szekesfehervar v nedeljo ne bo potrebna, zato pa sledi v torek potovanje v Linz ali Celovec. Če Črna krila zmagajo na sedmi tekmi v nedeljo proti Dunaju, bi zmaji odšli v Linz. Če pa bi Capitalsi presenetili, pa bi se nato pomerili z Medveščakom, KAC pa bi gostil Olimpijo.
Page bo polfinale gledal prek televizijskega zaslona
Ob velikem slavju v garderobi je zelo odmevala tudi novica, da je nepriljubljeni Salzburg izpadel. KAC je v odličnem vzdušju v sejemski dvorani slavil s 5:2 in dobil serijo s 4:2 v zmagah. Zvezdnik Lige NHL Marty Turco je v končnici branil slabo in pakira kovčke, trener Pierre Page je po dolgih letih prevlade dobil zaušnico, ki so mu jo mnogi (tudi v Avstriji) privoščili. Le kdo bi si mislil, da bodo rdeči biki že prvi dan marca odšli na dopust, zmaji pa v torek začenjajo polfinale Lige Ebel.

Na krilih bučne podpore zmaji v polfinale