Primož Roglič ima v nedeljo priložnost, da že tako izjemno sezono nadgradi še z medaljo svetovnega prvenstva v cestni vožnji. Zasavski kolesar v Innsbrucku spada med ožje favorite, pripravljen je odlično, imel bo popolno podporo reprezentančnih kolegov, klanci so mu pisani na kožo, res pa je, da ni vajen tako dolgih dirk. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Roglič ima v nedeljo priložnost, da že tako izjemno sezono nadgradi še z medaljo svetovnega prvenstva v cestni vožnji. Zasavski kolesar v Innsbrucku spada med ožje favorite, pripravljen je odlično, imel bo popolno podporo reprezentančnih kolegov, klanci so mu pisani na kožo, res pa je, da ni vajen tako dolgih dirk. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lani je Roglič na SP-ju. Osvojil srebrno medaljo v vožnji na čas. Letos je nastop na kronometru odpovedal: "Imel sem kamen v komolcu, ki smo ga po Touru odstranili. Vse skupaj se je vnelo, treba je bilo jemati antibiotike ... Trasa kronometra je dolga 54 km, naivno bi bilo pričakovati, da se kar usedeš na kolo in to odpelješ. Da bi šel tja le zato, da pridem med deset najboljših, pa mi ne predstavlja ne motivacije ne cilja. Zanima me le zmaga." Foto: Reuters
Slovenija je na na lestvici Mednarodne kolesarske zveze deseta, zato bo lahko na cestni dirki nastopila z osmerico. Kapetan bo Roglič, njegovi pomočniki pa Matej Mohorič, Jan Polanc, Simon Špilak, Jan Tratnik, Grega Bole, Luka Pibernik in Domen Novak. Zelo zanimiva bo tudi petkova cestna dirka mlajših članov, na kateri bo slovenski adut Tadej Pogačar, njegovi pomočniki pa Izidor Penko, Nik Čemažar, Žiga Horvat, Žiga Jerman in Jaka Primožič. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Peter Sagan bo branil naslov prvaka, trasa pa je bržkone pretežka, da bi lahko računal na četrti zaporedni naslov. Kar nekaj favoritov je ugotovilo, da v Innsbrucku ne bodo na ravni, da bi se lahko borili za medalje. Avstralec Richie Porte in Italijan Fabio Aru sta se celo odpovedala nastopu, medtem ko je Vincenzo Nibali priznal, da po padcu na Dirki po Franciji še vedno ni pravi in vlogo kapetana prepušča Gianniju Mosconu. Foto: Reuters
Kolesarje čaka v nedeljo pravi pekel. Foto: David Črmelj
Na zadnjem klancu bo naklon v določenem delu tudi 28-odstoten. V soboto bodo na tej trasi (sicer precej skrajšani) izpeljali dirko rekreativcev. Za zadnji vzpon so organizatorji povabili številne prostovoljce, ki bodo rekreativne kolesarje porivali v klanec. Foto: Organizator

Po sedmih krogih v okolici Innsbrucka, ko bodo imeli kolesarji v nogah že skoraj 250 kilometrov, bo sledil vzpon na zloglasni Höttinger Höll (Hölle v nemščini pomeni pekel), ki ga bodo številni doživljali kot mučilno napravo. Ne gre sicer za prav dolg (2,5 km) klanec, a naklon je naravnost brutalen in doseže 28 odstotkov. Na terenu, kjer bi običajen človek brez pomišljanja sestopil s kolesa, bi se utegnil boj za mavrično majico najbolj razplamteti. Kdor bo namreč na vrh vzpona prišel prvi, bo v odličnem položaju, saj bo do cilja le še osem kilometrov divjega spusta. In prav mogoče je, da bo v peklenskih razmerah svoje mojstrstvo spet pokazal Primož Roglič, ki bo imel ob sebi odlične pomočnike. Slovenija bo celo prvič dirkala s popolno kvoto osmih kolesarjev, kar je dano le največjim kolesarskim velesilam.

Po šestih neuspešnih epizodah čas za nekaj več
Stavnice pravijo, da imata največ možnosti za zlato medaljo Alejandro Valverde in Julian Alaphilippe, sledi pa že Primož Roglič. Za seboj ima sijajno sezono, dobil je tri etapne dirke (Baskija, Romandija, Slovenija) in blestel na Dirki po Franciji, kjer je osvojil četrto mesto. Ker Slovenija vse od 7. mesta Boruta Božiča leta 2011 na cestnih dirkah SP-ja ni imela uspeha in celo nikogar med prvih 30, letos dirko pričakujemo s popolnoma drugačnimi občutki. Medalje svetovnega prvenstva se je do zdaj (2001) na cestni dirki razveselil le Andrej Hauptman, zdaj slovenski selektor, je bil pa lani v Bergnu Roglič srebrn v vožnji na čas. Kronometru se je letos odpovedal, prav tako vsem zadnjim pripravljalnim dirkam. Že po Touru je misli preusmeril k svetovnemu prvenstvu, zelo spodobno je vmes opravil še z Dirko po Britaniji.

Roglič ima celo na treningih navijače
Da je Innsbruck ob Touru glavni cilj sezone, je Roglič dokazal tudi s tem, da se je traso spoznal že maja. "Takrat sem si ogledal kronometer in zaključek cestne dirke. Po Touru sem spet odšel v kraje nad Innsbruckum, na višinske priprave v Kühtai in si spet ogledal traso SP-ja. Pomembno je, da čim bolje poznaš cesto, na kateri dirkaš. Tako težke dirke zadnjih nekaj let ni bilo. Tudi zame bo to izziv. Vemo, da sodelujem bolj na etapnih dirkah. Šele lani sem bil prvič na SP-ju in posebnih izkušenj nimam. Ogromno stvari še ne poznam. Ampak s tem se ne želim obremenjevati, dovolj dela imam že s svojimi treningi." Mimogrede, Rogliča celo na treningih spodbujajo navijači: "Pred kratkim sem na Kurešček delal težke intervale in so navijali zame. Zelo utrujen sem bil, skoraj nisem vedel, ali bom zmogel ali ne, pa se je zbrala skupina navijačev, ki mi je dala dodatno moč."

Samo najmočnejši ostanejo
Osmi kolesar svetovne lestvice je klance, ki ga čakajo v nedeljo, poskušal primerjati s slovenskimi. "Ta klanec, na katerega gremo sedemkrat, ko bomo vozili kroge, je podoben Črnemu vrhu nad Polhovim Gradcem, klanec v zadnjem krogu pa je v tistem delu, kjer je naklon 28-odstoten, tako strm, da bo to nekaj novega zame." Da bo moral po šestih urah dirkanja prevoziti še tako brutalen klanec, seveda ni šala. "To bo tudi zame nov izziv. Podobnih izkušenj nimam, so pa treningi prilagojeni temu, kar me čaka." Samo najmočnejši ostanejo, je nekoč prepeval Tomaž Domicelj, in Roglič bo z ekipo naredil vse, da bo v ključnih trenutkih na pravem mestu in da bo dolgo ostal svež: "Čim dlje bi se želel skrivati, a če bodo najboljši napadli že prej, bom seveda moral biti zraven."

Ne ve še, kje bi lahko napadel
Na naše vprašanje, kje bo idealen teren za napad, Roglič odgovarja: "Težko je predvidevati, kako se bo dirka odvijala in kje se bo zgodil odločilni trenutek. Odvisno. Kje napadem, se odločim tik pred zdajci, včasih že kakšen dan prej, ko kar čutim, kaj bi se lahko zgodilo." Na takšnih dirkah je sicer vedno veliko interesov in možnih scenarijev, Slovenci pa naj bi bili s kar osmimi kolesarji pripravljeni na vse. 28-letni Roglič ne čuti nobenega pritiska, ker bo kapetan. "To so sladke skrbi. Osem nas je, vsi smo zelo dobri prijatelji, v čast mi je, da bom dirkal z njimi in lahko gremo na štart z dvignjeno glavo, ponosni in samozavestni, saj je za nami je sanjska sezona. Vsekakor lahko konkuriramo največjim kolesarskim velesilam, vemo pa, da na SP-jih štejejo le medalje in kaj pomeni zmaga oziroma mavrična majica."

Mohorič že ves čas ve, da bo pomočnik
V slovenski reprezentanci so še Matej Mohorič, Jan Polanc, Simon Špilak, Jan Tratnik, Grega Bole, Luka Pibernik in Domen Novak. Mohorič je po letih kaljenja letos zablestel tudi med elito, potem ko je bil dvakrat svetovni prvak v mlajših kategorijah. V Innsbrucku vseeno ne bo dirkal zase: "Trasa je pretežka in že na začetku sezone sem vedel, da grem na prvenstvo kot Primožev pomočnik. Letos je dokazal, da je dovolj dober, da se lahko bori za naslov prvaka. Vsi bomo delali zanj, da bo do zaključka dirke varčeval z moči, da se bo na koncu boril za naslov. Odločilen bo zadnji vzpon, prejšnji klanci na krogih bodo namreč premalo strmi, bo pa vseeno veliko kolesarjev, ki bodo želeli pobegniti, ker bo to edina priložnost, da nekaj dosežejo. Ko bodo napadi, verjamem, da bomo zraven!"

Neuspešno poskušal poiskati primerljiv klanec
Kakšna je trasa, bo Mohorič videl v petek, najbolje pa jo bo seveda spoznal med dirko. "Če vidiš traso na treningu, ni isto, kot če voziš na tekmi, ko je cesta zaprta in so hitrosti večje. Neka trasa se ti pri 30 km/h morda ne zdi tehnična, pri 60 km/h pa se lahko izkaže, da je bolj ozka in zavita, kot si pričakoval." Za vzpon na Höttinger Höll Mohorič pravi, da bo treba prenose prilagoditi, Ko sta prejšnji teden z Rogličem trenirala po gorenjskih cestah, je Mohorič poskušal za konec, po sedmih urah na kolesu, poiskati še klanec, ki je podoben Höttinger Höllu: "Peljal sem ga na vzpon na Jelovici, blizu kraja, kjer sem odrastel, a mi je Primož rekel, da se niti približno ne more primerjati s tistim vzponom, čeprav je imel eden od odsekov 25-odstotni naklon. Ja, očitno bo ta zadnji vzpon na SP-ju res nekaj posebnega ..."

Prenos nedeljske cestne dirke svetovnega prvenstva bo na TV SLO 2 po 12. uri. Komentatorja bosta Tomaž Kovšca in Primož Čerin. V istem popoldnevu bo na TV SLO 2 tudi prenos svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah in nogometne tekme Mura - Maribor. Ključne trenutke dirke, vključno z zadnjimi kilometri, boste seveda lahko videli v prenosu. Če vas bo zanimalo izključno kolesarstvo, vklopite MMC TV, kjer bo prenos potekel nemoteno.