Izbor šport
Jakov Fak je verjetno glavno slovensko orožje za olimpijsko kolajno v Pjongčangu. Foto: www.alesfevzer.com
EPA|Jakov Fak lovi novo vrhunsko uvrstitev.
Biatlonce prva tekma čaka v nedeljo, ko se bodo pomerili v šprintu. Foto: EPA
EPA|Jakov Fak
Ob olimpijski kolajni iz Vancouvra ima Fak še pet medalj s svetovnih prvenstev. Bronast je bil v Pjongčangu še pod hrvaško zastavo, v slovenskem dresu pa je že dvakrat postal svetovi prvak. Foto: EPA
EPA|Jakov Fak spet postaja reden gost stopničk.
Fak v svetovnem pokalu zaostaja le za Martinom Froucadom in Johannesom Thingnesom Boejem, ki pa sta razred zase. Foto: EPA
Fak je v Vancouvru na šprintu za dobre tri sekunde prehitel zdajšnjega reprezentančnega kolega Klemna Bauerja. Foto: Reuters

Dodaj v

Fakove športne ambicije bi zadovoljila le raven olimpijske kolajne

MMC-jev intervju z Jakovom Fakom
9. februar 2018 ob 06:54
Pjongčang - MMC RTV SLO

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak ima za sabo uspešno zimo, na olimpijske igre v Pjongčang pa je prišel z velikimi pričakovanji, saj bi ga, kot pravi, zadovoljila le kolajna.

Glede na rezultate v tej sezoni je Fak celo najmočnejši slovenski adut za medaljo. V letošnji zimi je bil dvakrat drugi in enkrat tretji ter je v skupnem seštevku najbliže Martinu Fourcadu in Johannesu Thingnesu Boeju, ki sta dobila vse tekme v sezoni, z izjemo ene, ko je na najvišjo stopničko uspelo priti Norvežanovemu brate Tarjeiu.

Fak bo nastopil na tretjih olimpijskih igrah, drugič za Slovenijo. Pred štirimi leti je bil četrti v Sočiju, ko je še tekmoval za Hrvaško, pa je bil na šprintu v Vancouvru bronast. Leto pred tem je prav tako bronasto medaljo, a tedaj na individualni preizkušnji, osvojil na svetovnem prvenstvu, ki je bilo prav tako v Pjongčangu.


Tretjič ste na olimpijskih igrah. Kakšna so vaša pričakovanja pred začetkom?
Tako kot vedno sem tudi sem prišel z velikimi pričakovanji. Odtreniral sem tisto, kar je bilo načrtovano. Zdaj ostajajo samo še treningi tu, na olimpijskem prizorišču. Naredil sem vse, kar sem v tem času lahko, in upam, da bo to zadostovalo za dober rezultat.

Ves čas se v Pjongčangu omenja polarni mraz. Biatlonci boste imeli tekme zvečer, ko se bo še ohladilo. Vam nizke temperature ne ustrezajo, kajne?
Jaz imam verjetno s tem največje težave. To zaradi tega prsta, ki je bil pomrznjen. Ne na zelo nizkih temperaturah, že na nizkih imam določene težave. To bo zame ena ovira več, ampak se moram z njo spopasti in na neki način minimalizirati vpliv tega prsta brez občutka.

V Pjongčang ste prišli kot tretji biatlonec svetovnega pokala. S sezono ste do zdaj verjetno zadovoljni.
Ja, glede na to, da sem imel zdaj dve sezoni ves čas zdravstvene težave, je ta sezona v redu. Ni to neka tista "top sezona", je pa ena boljših. Še posebej glede na to, da sem imel pred novim letom zaradi viroze znova manjši izpad treninga. Enostavno nisem opravil treninga, ki je bil načrtovan, in sem šel kar na tekme, kar pa je bilo zame res zelo težko. To se je na samih tekmah tudi videlo.

Kako pa ste zadovoljni s trenutno formo?
Zdaj so ravno ti zadnji dnevi, ko se stopnjuje. Treba bo do konca odtrenirati in upati, da telo odreagira na te treninge hitrosti, da bo ta tekaška pripravljenost boljša, kot je bila do zdaj.

Pred vami sta v svetovnem pokalu le Martin Fourcade in Johannes Thingnes Boe, ki sta razred zase. Pričakujete, da bo tako tudi tu?
Ja, res sta oba zelo močna. Toda Martin je na primer močan že zadnjih šest let. Mislim, da je v našem športu kar najboljši vseh časov, ne glede na Bjoerndalna. No, odvisno, koliko časa bo vztrajal. Če pogledamo skupen seštevek rezultata, tega morda še ne moremo reči, a če pogledamo šest sezon in koliko zmag ima v tem času, pa je definitivno najboljši vseh časov.

Ole Einar Bjoerndalen, ki vendarle velja za največjega biatlonca vseh časov, se ni uvrstil v olimpijsko ekipo. Norveški biatlonci so po vrsti dejali, da bi si najuspešnejši zimski olimpijec zaslužil vozovnico za Pjongčang. Je tudi vam žal, da ne bo tekmoval?
Saj je tukaj. Sicer ne tekmuje, a je tu. Ne vem, tako pač je. Čas prinese svoje. Čeprav so recimo njega odpisovali že pred nekaj leti, že pred Sočijem, pa je še enkrat postal olimpijski prvak. Lani je potem tudi še dobil kolajno na svetovnem prvenstvu. Zanj je bilo vedno normalno, da pride na neko takšno raven, vendar ne gre vedno vse po načrtih.

Imate že medaljo iz Vancouvra, kakšne pa imate sicer spomine na prva dva olimpijska nastopa?
Moji spomini so zelo lepi. Na prvih olimpijskih igrah sem bil zdrav, tekmoval sem, bil sem pa neizkušen in nisem bil še toliko fizično močan. Prišel sem do tiste medalje. Potem pa so bile druge, pred katerimi sem imel tudi veliko zdravstvenih težav in sem se komaj nekako spravil na igre. Tam pa nisem naredil nobenega rezultata, ki bi me zadovoljil. Tudi tisto četrto mesto zame ni bilo dovolj, da bi bil zadovoljen. Si pa nimam tam česa očitati, ker sem poskušal vse do zadnjega metra. Trudil sem se, a na koncu nisem bil zadovoljen. Letos bi želel to strelsko formo obdržati, in da bi v teku še napredoval. Da res skušam ponoviti izide z začetka sezone.

Pravite, da v Sočiju s četrtim mestom niste bili zadovoljni. Torej bi vas tu zadovoljila le medalja?
Mislim, če pogledam svoje športne ambicije, je to ta raven, ja.

Vas pa vežejo tudi lepi spomini na Pjongčang.
Res je. Prvo kolajno v članski konkurenci sem osvojil prav tu. Moram povedati, da je bilo tedaj precej manj mrzlo. Temperature so bile višje in tudi vetra ni bilo toliko. Toda preprosto so to izzivi, ki nas čakajo. To je šport na odprtem. Lahko imaš včasih malce smole, drugič pa nekaj sreče glede razmer. Ostalo si moraš pa tako ali tako prigarati sam.

Glede na to, da pravijo, da bodo temperature proti koncu iger vendarle nekoliko višje, si morda boljše rezultate obetate v disciplinah, ki bodo na sporedu kasneje?
Mogoče pa res (smeh, op. a.). Ne, bomo videli. Če mi nekako uspe ta prst toplega vsaj dva kroga pripeljati na strelišče, da lahko lepo streljam, potem je vse mogoče že na začetku iger. Nimam pa zdaj neke glavne discipline. Vedno menim tako, da če sem zdrav in nimam res nekih težav, da je vse vsaj kolikor toliko optimalno, imam v vsaki disciplini možnosti.

Iz Pjongčanga

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
nordnung
# 09.02.2018 ob 07:20
Jakov, deset v polno pa šprint!
JM39
# 09.02.2018 ob 08:09
Ajde care. Držimo pesti zate.
Fleaa
# 09.02.2018 ob 08:02
Go4gold
pravi pravnik
# 09.02.2018 ob 09:40
Jakov držimo pesti.
Dva metka si pusti za konec če bi bil slučajno v ciljni ravnini tretji! (hec)
r5
# 09.02.2018 ob 09:37
Stiskamo pesti in seveda srečno!
Warbird
# 09.02.2018 ob 09:35
Evo to je to ! Tako MORA razmisljat sportnik, cilj MORA biti medalja, ce je pa ni pa pac reces potem dal sem vse od sebe, ni slo, drugi so bili boljsi ! Ne pa Janus in nekateri "turisti" jah, ce bom med 10 bo ok, sej ce ne pa tudi ... taksni nimajo kaj iskat na OI !
alcatraz
# 09.02.2018 ob 08:55
Srečno!
brezposelni
# 09.02.2018 ob 09:38
realist65


# 09.02.2018 ob 08:30
Normalno saj medalja bo njegova, ne glede za katero državo jo bo osvojil. Sicer pa saj smo Slovani vsi skupaj, le, da si mečemo polena pod noge bolj, kot Germani . Drži se, eden redkih, ki se je lepo naučil slovenščino, ne slovenštino.


Saj Hrvati ob meji govorijo slovenščino dovolj dobro. A Jakov naj bi bil po materi Slovenec in je hodil na Otočec na počitnice k babici. Lahko najdem link o tem, a kako, da se o tem nič ne ve ali ne govori.
galoper
# 09.02.2018 ob 08:40
Privoščimo mu, a kaj ko tudi drugi hočejo medaljo, razdelili bodo pa le tri.
m72
# 09.02.2018 ob 08:33
Držim pesti! Bo pa težka z norveškimi astmatiki. Menda so kar 6000 doz dobili. Seveda pa je vse vredu, ker bolnikom pa je menda že treba pomagat.
In to naj bi bil šport...
Albatross
# 09.02.2018 ob 11:45
Koliko nas uči zgodovina, realno gledano nima šans za medaljo...in to zaradi izjemnega mraza. Vemo da ko je bilo pod -10 je slabše tekel in slabo streljal. Kolikor sem gledal zadnje tekme pa je tekaško popolnoma izven forme...tako da...no bomo videli. Ne bi imel pa nič proti, če bi me popolnoma demantiral...pa srečno ! In predvsem brez prehladov...
realist65
# 09.02.2018 ob 08:30
Normalno saj medalja bo njegova, ne glede za katero državo jo bo osvojil. Sicer pa saj smo Slovani vsi skupaj, le, da si mečemo polena pod noge bolj, kot Germani . Drži se, eden redkih, ki se je lepo naučil slovenščino, ne slovenštino.
konj128
# 09.02.2018 ob 18:09
ambicije bi zadovoljila le raven olimpijske kolajne? kaj je to Tilen, si začeu po korejsko govorit?
rdeca caplja
# 09.02.2018 ob 15:24
Tako je tudi prav Jakov. Navijam za tebe!
knjigobub
# 09.02.2018 ob 13:48
jakov "prehlad" fak
mend055
# 09.02.2018 ob 13:32
Jakov, vse dobro. In uspešno.
biberkopf
# 09.02.2018 ob 10:53
glede na to,da je že osvojil olimpijsko medaljo,mu je verjetno ambicija osvojiti še kakšno
Dictamus
# 09.02.2018 ob 09:50
No, meni se je eno tri noči nazaj sanjalo, da je Jakov bil na prvi tekmi bronasti! ;) Lahko bi bil zlati a je bil prepočasen v teku.! heheh ... Je pa tukaj konkurenca res huda!! Nič pa ni nemogoče!
miha-kolbanar
# 09.02.2018 ob 09:03
To je vsaj pravi pristop za razliko od cela kupa ostalih naših (pod)povprečnežev, a na žalost se zdi, da je njegova tekaška forma trenutno preslaba + morebitne težave s prstom.
Ehec
# 10.02.2018 ob 16:24
Držimo pesti! In čestitke že za pogum, da si upa napovedati kak konkreten cilj - večina naših olimpijscev je izjavila, da odhajajo na OI brez cilja.
wisan
# 09.02.2018 ob 18:06
Fakove športne ambicije bi zadovoljila le raven olimpijske kolajne

Razmišljanje je sigurno ok. Bo pa za ta cilj treba laufati in ne se le sprehajati. In tudi tisto streljanje na ziher bo treba spremeniti.
Quatebriga
# 09.02.2018 ob 11:45
@slorest: Res je! Vsi, ki smo na tem portalu, družno objokujemo tvojo poškodbo in to, da te ne bo v Pjogčang! Vsi smo si obetali kopico tvojih kolajn! Škoda ... Slovenski športniki, verjetno nimajo želje po kolajnah!

Hehe, kaj pa se vžigaš? A sem jaz peljal turiste na OI? Mogoče nalivanje čistega vina, ko gledamo to žalost na treningih, ni dobro za samozavest športnikov in slovenskega naroda? Zelo realno je, da razen ob kakšnem presenečenju ne bomo niti blizu kakšne medalje. Po uvrstitvi bodo najbrž še najbliže hokejisti.
miha-kolbanar
# 09.02.2018 ob 11:30
Kje je še kakšen resen kandidat?
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 10:52
Čuden naslov. Njegove ambicije bi zadovoljila samo kolajna?
brezposelni
# 09.02.2018 ob 09:39
Tu je link:
https://med.over.net/forum5/viewtopic.ph
p?t=6599577#p6599694
Partyboy
# 09.02.2018 ob 09:10
nordnung
# 09.02.2018 ob 07:20
Prijavi neprimerno vsebino
Jakov, deset v polno pa šprint!

V šprintu in štafeti bo to dovolj, drugje na žalost ne :)
1a34
# 09.02.2018 ob 11:14
Vso sreco Jakov Fak! Zdaj pa se je treba v medijih konstruktivno razpisati se o preostalih petih kandidatih Slovenije za medalje.
Enako kot se je bilo treba med evropskim prvenstvom v kosarki razpisati o vseh nasih reprezentantih (ko so nekateri kvazinovinarji poskusali drzati javnost na enem ali dveh reprezentantih v medijskem pojavljanju, da bi zlobno poskusali uniciti ekipni duh Slovenije, kar pa jim seveda ni moglo uspeti - in osvojili smo zlato medaljo!).
Vsi za enega, eden za vse!
slorest
# 09.02.2018 ob 10:02
@Quatebriga Res je! Vsi, ki smo na tem portalu, družno objokujemo tvojo poškodbo in to, da te ne bo v Pjogčang! Vsi smo si obetali kopico tvojih kolajn! Škoda ... Slovenski športniki, verjetno nimajo želje po kolajnah!
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 20:56
Težko je kvalitetno zastopati državo, katere državljani sovražijo tvoje sonarodnjake.
Fuuulblodmevmo
# 09.02.2018 ob 15:13
tud ce bo osvojiu 4 zlate medalje bo se vednoo ful bl odmevno kdo je sp in zmagovalec lige prvakov v nogometu
Quatebriga
# 09.02.2018 ob 09:50
Žal smo na odlični poti do nobene medalje letos.
SLOBloodPatriot
# 09.02.2018 ob 08:41
Srečno Fak, držimo pesti za kakšno medaljo! Danes ga žal ne bomo videli na otvoritvi, ker bo premrzlo. Pravilno, svoje prste mora pazit in jih primerno ogrevat, da mu slučajno spet ne pomrznejo.
viljemmm
# 09.02.2018 ob 11:51
A so tiste levičarske nacionalistične anti- Fak komentarje že našli? Samo vprašam!
Kazalo