Slavje hrvaških navijačev na Trgu bana Jelačića v Zagrebu. Foto: Reuters
Slavje hrvaških navijačev na Trgu bana Jelačića v Zagrebu. Foto: Reuters
Hrvaška slavi, tudi v Rusiji ni pretiranega razočaranja
Zmaga Hrvatov skozi glas komentatorja HRT-ja Draga Ćosića

Pred 20 leti so se Hrvati med najboljše štiri na svetu na svetovnem prvenstvu v Franciji prebili s četrtfinalno zmago nad Nemci s 3:0 v Lyonu. Tokrat so imeli v Sočiju veliko težje delo, vse skupaj pa je bilo veliko bolj dramatično. Ruse so premagali po strelih z bele točke s 6:5.

"Rusi so odigrali zelo dobro tekmo, še posebej v prvem polčasu. Presenetili so nas, napadali so nas zelo visoko in nismo uspeli razviti svoje igre. Premalo smo tvegali s podajami, ki bi prevesile tehtnico na našo stran," je razložil Modrić. V drugem polčasu so varovanci Zlatka Dalića zaigrali bolje, zadetek je visel v zraku, Ivanu Perišiću je veselje preprečila vratnica.

Ko je v podaljšku Domagoj Vida z glavo tudi nekoliko srečno popeljal Hrvaško v vodstvo z 2:1, se je zdelo, da je odpor Rusov zlomljen, toda gostitelji prvenstva so imeli še dovolj moči, da so po prostem strelu prek Brazilca Fernandesa (prvo tekmo za Rusijo je odigral oktobra 2017) izsilili 11-metrovke. Obe reprezentanci sta že v četrtfinale napredovali po izvajanju kazenskih strelov, Hrvaška proti Danski, Rusija proti Španiji.

Tako kot po zmagi nad Dansko je hrvaške nogometaše po tekmi v slačilnici obiskala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki si je pred tem skupaj z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevim ogledala srečanje na tribuni stadiona Fišt v družbi predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina.


"Ostali smo tisti, ki smo kompaktni in enotni"

Hrvati so na koncu slavili, a po treh zmagah v predtekmovanju, v katerem so najbolj navdušili z "viharjem" proti Argentini (3:0), že drugič zapored z igro niso bili prepričljivi. Modrić, ki je bil tretjič izbran za najboljšega igralca tekme, je s podajami razigraval soigralce, a pogrešal njihovo konkretnejšo pomoč. Mario Mandžukić se je mučil in bil preveč statičen v napadu (ostaja pri enem zadetku na SP-ju), tudi Ivan Rakitić ni tako suveren kot pri Barceloni. Hrvaška je napravila preveč napak pri zaključnih podajah, obramba pa je bila ranljiva ob ruski igri po zraku.

Toda kakovost igre bo kmalu pozabljena, ostal bo vrhunski rezultat. Zanimivo bo videti, kako se bodo po dveh bitkah proti zelo solidnim in organiziranim Dancem ter levjesrčnim Rusom Hrvati v sredo zvečer na Lužnikih zoperstavili Angležem. "Seveda nam je ostalo še nekaj moči. Ne bomo se ustavili in poskušali bomo odigrati najboljšo tekmo. Pred nami sta še dve srečanji, zelo smo motivirani. Na tem prvenstvu ni favoritov, na vsaki tekmi so možnosti 50-50, moraš se boriti. Nekaj velikih reprezentanc je že doma, tu smo ostali tisti, ki trdo delamo, smo kompaktni in enotni," je povedal Dalić.

Hrvaški selektor je ob koncu potočil tudi nekaj solz: "Skozi vso tekmo sem bil osredotočen, po zadnji 11-metrovki Rakitića pa so me premagala čustva. Veseli smo, tako kot tudi vsi doma na Hrvaškem. Ne jočem pogosto, toda zdaj imam dober razlog."

"Najpomembnejše zame je, da uspe moja reprezentanca in da naredimo nekaj velikega. Dosegli smo že veliko, a želimo še več," je dodal Modrić, ki po majskem slavju v Ligi prvakov z Realom postaja vse bolj resen kandidat za dobitnika Zlate žoge ob koncu leta.

"Hrvaška je v transu", "Zmaga nad Rusi, z Angleži v boj za finale. Hrvati se ne vdajo", "Hrvaška v polfinalu. Junaki, hvala vam", "Ognjeni zrušili Ruse, padli bodo tudi Angleži. Odprta nam je pot v raj", "Po 20 letih Hrvaška med štirimi ekipami na svetu. V Moskvo na (pol)finale", kriči z naslovnic vodilnih hrvaških časopisov.

"Takšne zmage, zmage vztrajnosti in vere v lastne zmožnosti, so kazale, kakšno Hrvaško si resnično želimo," izpostavlja Jutarnji list. "Nadčloveška volja, jekleni živci, tako se postaja prvak," menijo v Večernjem listu. "Z raketo (vzdevek Rakitića) smo se izstrelili v Moskvo. Ne delajmo se Angležev. Gremo v Moskvo," navaja Slobodna Dalmacija. Glas Slavonije izpostavlja, da tistim, ki želijo ohraniti živce in zdravo srce, ni treba gledati šokantne tekme hrvaške reprezentance.


Čerčesov: V prihodnosti moramo še napredovati

V Rusiji so razočaranje po tekmi kmalu zamenjali aplavzi. Domači navijači so, medtem ko so zapuščali lokale, na ulicah ruskih mest vzklikali "Rusija" in plesali. V središču Moskve je bilo kljub porazu praznovanje, podobno kot po nedeljski zmagi nad Španijo.

"Izgubili smo, a klonili smo ponosno. Nimamo več možnosti za osvojitev naslova, zato smo seveda žalostni. Toda pokazali smo svojo vrednost. Vse od prve sekunde, ko sem sestavil reprezentanco, sem vedel, kam gremo. Mislim, da nam je uspelo, a v prihodnosti moramo še napredovati," je izjavil ruski selektor Stanislav Čerčesov. Tako pred kot po tekmi ga je poklical ruski predsednik Vladimir Putin: "Čestital mi je za zelo dobro tekmo. Dejal je, da moramo po isti poti naprej in gledati proti novim izzivom."

Iz predsednikovega urada so sporočili, da je Putin "ponosen" na moštvo. "Putin je navijal za reprezentanco. Izgubili smo po pošteni in odlični tekmi. Za nas so fantje še vedno junaki. Umrli so na igrišču, ponosni smo na njih," je pojasnil Dmitri Peskov, predstavnik Kremlja za odnose z javnostmi.

"Celotno moštvo je od sebe dalo 100 odstotkov, a nam ni uspelo. Lepo je, da sem na prvenstvu zadel štirikrat, toda najpomembnejši je uspeh ekipe. Danes nismo zmagali, zato sem razočaran," je dejal strelec gola za 1:0 Denis Čerišev. Fernandes je po golu v podaljšku na koncu postal tragični junak, saj je z 11-metrovke v tretji seriji streljal mimo vrat, kar je bil zadnji zgrešeni strel na ruleti v Sočiju.


Na tekmi v Sočiju je bil tudi novinar Radia Slovenija Luka Petrič. V spodnjem posnetku lahko poslušate, kaj so mu povedali hrvaški nogometaši.


Hrvaška slavi, tudi v Rusiji ni pretiranega razočaranja
Zmaga Hrvatov skozi glas komentatorja HRT-ja Draga Ćosića