Rafael Nadal je lani v finalu Pariza v treh nizih odpravil Stana Wawrinko. Na poti do desetega naslova ni oddal niti niza. Foto: Reuters
Rafael Nadal je lani v finalu Pariza v treh nizih odpravil Stana Wawrinko. Na poti do desetega naslova ni oddal niti niza. Foto: Reuters

Odboj žogic je drugačen kot v Rimu. Igrišče je drugačno. Razmere so popolnoma drugačne. Ne verjamem, da imajo lahko dogodki iz Rima kakršen koli vpliv na Pariz.

Rafael Nadal o Roland Garrosu
Alexander Zverev na turnirjih za grand slam ni prišel dlje od osmine finala. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković je zdrsnil na 22. mesto lestvice ATP, zato ga lahko že v tretjem krogu čaka kdo izmed favoritov. Foto: EPA
Pri ženskah na stavnicah najbolje kotira Simona Halep. Foto: Reuters

Stavnice na njegovo enajsto zmago v Roland Garrosu ponujajo kvoto 1,40. Vsi drugi so bili še pred turnirjem v Rimu dvomestni. Rahli popravki v tem tednu so prvega izzivalca Zvereva postavili na kvoto 8, Thiema pa na kvoto 9. V bližini je še prebujeni Đoković (11). Vsi preostali tenisači imajo kvoto prek 30.

Prenose iz Pariza boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju!


Osvojil 50 nizov zapored in padel pred svojimi navijači

Začetek Nadalove peščene sezone je bil zastrašujoč. Monte Carlo in Barcelono je dobil brez izgubljenega niza, enako se je začelo v Madridu in prvi igralec sveta je, upoštevajoč lansko sezono, dobil 50 nizov zapored. Pri tem je le Martin Kližan v posameznem nizu osvojil pet iger. Nadalov pohod je v četrtfinalu Madrida presenetljivo ustavil Thiem, ki je z brezkompromisno igro ponovil vajo iz lanskega Rima in obglavil kralja peska pred njegovimi navijači.

Rim je bila nova resna preizkušnja za Španca, ki mu je zadala nekaj prask, a na koncu je prišel do rekordne 32. zmage na turnirjih serije masters. Niz mu je v četrtfinalu vzel Fognini, v polfinalu ga je namučil Đoković, v finalu pa je bil blizu zmage Zverev, ki je v odločilnem nizu vodil že s 3:1, in vprašanje je, kaj bi bilo, če ne bi bilo dežne prekinitve.

V 13 letih boljša le Söderling in Đoković
Toda zdaj Rafa prihaja na svoje dvorišče, kjer sta ga v 13 letih premagala le Robin Söderling (2009) in Đoković (2015). V Parizu ima izkupiček 79:2 in deset lovorik na svojem računu. "Odboj žogic je drugačen kot v Rimu. Igrišče je drugačno. Razmere so popolnoma drugačne. Ne verjamem, da imajo lahko dogodki iz Rima kakršen koli vpliv na Pariz, vendar je seveda lepše tja oditi z lovoriko," je po finalu v Rimu povedal Nadal, preden se je tradicionalno odpravil na nekajdnevno ribarjenje na domačo Majorko.

Napoved vsaj za prvi teden Pariza je sončno vreme, v katerem je Nadala v trenutni formi praktično nemogoče premagati, saj žogice ob njegovih udarcih forhend spin odskakujejo skorajda neobvladljivo visoko. Poleg tega se igra na tri dobljene nize, kar že tako zahtevno nalogo nasprotnikov še dodatno otežuje.

"Zame je samo en favorit Pariza - Rafael Nadal. Nekateri igralci kukajo izza vogala, a jih sploh ne bom imenoval, ker če bo Rafa zdrav in brez poškodb, je Pariz njegov," je prepričan nekdanji as Boris Becker, čigar mnenje deli velika večina strokovnjakov.

Grand slam težave Zvereva
Zverev
je z zmago v Madridu in finalom v Rimu, še posebej pa z igro na obeh turnirjih, postal prvi izzivalec Rafaela Nadala. V Parizu bo drugi nosilec, tako da se s Špancem pred finalom ne bo mogel srečati. 21-letnik na turnirjih za grand slam nima opaznejših rezultatov. Še najdlje je prišel lani v Wimbledonu, ko je izpadel v osmini finala. Zverev je lani prišel v Pariz z lovoriko iz Rima, nato pa izpadel v prvem krogu. Še več, na turnirjih za grand slam še ni premagal tenisača iz prve petdeseterice. Nemca kljub njegovi višini 198 cm krasi izjemno gibanje, pesek je podlaga, na kateri dosega najboljše izide. Za Nadala ima igro, kar dokazujejo žoga za zmago v Indian Wellsu leta 2016, pet nizov v Melbournu leto pozneje in letošnji Rim. A Pariz je druga zgodba.

Thiem dokazal, da je lahko kos Nadalu
Nadal je na pesku v 13 letih izgubil le 36 dvobojev. Thiem je eden izmed trojice poleg Đokovića in Gastona Gaudia, ki je Španca na tej podlagi premagal vsaj trikrat. Lani mu je vzel skalp v Rimu, letos v Madridu. Pesek je Avstrijcu najljubša podlaga, saj ima dovolj časa za pripravo na svoje močne udarce, ki jim Nadal v Madridu ni bil kos. Thiem bi moral v Parizu nadvse hitro opraviti z nasprotniki v prvem tednu, da bi prišel v odločilne dvoboje svež. Lani se mu je Nadal za poraz v Rimu oddolžil v polfinalu Roland Garrosa s prepričljivo zmago 6:3, 6:4, 6:0.

Spodbuden Rim še dodaten zagon za Đokovića
Če kdo pozna recept za zmago nad Nadalom, je to Đoković. Srb prihaja v Pariz v najboljši letošnji formi, in čeprav to še ni šampionski tenis, ki ga je kazal v preteklosti, Noleta nikakor ne gre odpisati. V 51 medsebojnih dvobojih Đoković vodi s 26:25. V Rimu si je Đoković dokazal, da je enakovreden najboljšim. V četrtfinalu je premagal Keia Nišikorija, v polfinalu je pošteno namučil Nadala in spomnil na stare epske dvoboje večnih tekmecev. Ne nazadnje je Đoković na centralnem igrišču v Parizu Nadala pred tremi leti že premagal. Vloge favorita so tokrat obrnjene in težko je verjeti, da še vedno fizično ne popolnoma pripravljeni Nole lahko ogrozi Španca v dvoboju na tri dobljene nize. Đoković bo v Parizu 20. nosilec, kar pomeni, da se lahko z Nadalom sreča že v 3. krogu.

Širok krog za naslov v ženski konkurenci
Če se pri moških pričakuje enosmerni promet, je popolnoma drugače pri ženskah, kjer je vrh zgoščen kot že dolgo ne. Prav to daje ženskemu tenisu dodaten čar in ni malo tistih, ki jih nepredvidljivost dvobojev pritegne bolj kot obračuni moških.

Na vrhu stavnic sta igralki, ki še nimata naslova za grand slam - prva igralka sveta in lanska finalistka Simona Halep ter Elina Svitolina, zmagovalka generalke v Rimu. Sledi povratnica na Roland Garros Marija Šarapova in zmagovalka Pariza izpred dveh let Garbine Muguruza.

Nikakor ne gre odpisati Petre Kvitove, zmagovalke dveh peščenih turnirjev v Pragi in Madridu. Veliko je pokazala tudi njena rojakinja Karolina Pliškova, v "zavetrju" pa na svojo priložnost čakata zmagovalka Melbourna Caroline Wozniacki in finalistka Madrida Kiki Bertens. V krogu skritih favoritinj so Caroline Garcia, Anett Kontaveit in Sloane Stephens. Krog kandidatk za zmago zaokrožujeta rekorderka po osvojenih naslovih za grand slam Serena Williams, ki letos še ni odigrala dvoboja na pesku, in seveda branilka naslova Jelena Ostapenko.

V obeh posamičnih konkurencah bo imela svoja predstavnika tudi Slovenija. Neposredno sta na turnir uvrščena Aljaž Bedene in Polona Hercog. V kvalifikacijah ima možnosti tudi Dalila Jakupović, ki se bo v 3. krogu pomerila z Mariano Duque Marino iz Kolumbije. V primeru zmage bo zaigrala na glavnem turnirju. Tamara Zidanšek je izpadla v drugem krogu, Blaž Kavčič in Blaž Rola pa v prvem krogu kvalifikacij.

Žreb turnirja bo v četrtek ob 19. uri.

Odboj žogic je drugačen kot v Rimu. Igrišče je drugačno. Razmere so popolnoma drugačne. Ne verjamem, da imajo lahko dogodki iz Rima kakršen koli vpliv na Pariz.

Rafael Nadal o Roland Garrosu