Hrvaška je že dosegla zgodovinski uspeh. Postala je 13. udeleženka finalov svetovnih prvenstev v nogometu. Doslej je naslov osvojilo 8 držav (Urugvaj, Italija, Nemčija, Brazilija, Anglija, Argentina, Francija in Španija). Četverica Češkoslovaška (1934 in 1962), Madžarska (1938 in 1954), Švedska (1958) in Nizozemska (1974, 1978 in 2010) pa je ostala praznih rok na najpomembnejši tekmi. Foto: AP
Hrvaška je že dosegla zgodovinski uspeh. Postala je 13. udeleženka finalov svetovnih prvenstev v nogometu. Doslej je naslov osvojilo 8 držav (Urugvaj, Italija, Nemčija, Brazilija, Anglija, Argentina, Francija in Španija). Četverica Češkoslovaška (1934 in 1962), Madžarska (1938 in 1954), Švedska (1958) in Nizozemska (1974, 1978 in 2010) pa je ostala praznih rok na najpomembnejši tekmi. Foto: AP
Slaven Bilić pozira za selfie pred polfinalom SP-ja
Slaven Bilić uživa na Otoku sloves jasnega in zabavnega strokovnega komentatorja, ki pa ob polfinalu z Anglijo ni želel, da bi ITV predvajala njegove čustvene reakcije ob (ne)uspehu Hrvaške. Foto: EPA
Angleži po zaostanku v podaljšku takoj krenili s polovice
Dalić: Fantje so zdaj značajsko močnejši od mene
Zoran Šprajc: Hrvaška v transu, narod je na vrhu
Hrvaška na nogah po uvrstitvi v finale
Mandžukić junak hrvaške pravljice

Točno pred 20 leti, 11. julija 1998, je Prosinečki z golom in podajo zrežiral osvojitev brona na svetovnem prvenstvu na račun Nizozemske. Vatreni oz. Ognjeni so prešli v hrvaško športno mitologijo, v sredo pa jih je prekosila nova generacija Hrvatov, ki se je s preobratom proti Angliji prebila v veliki finale ravno proti Franciji.

Hrvaška nogometna zveza od Fife zahteva dodatne vstopnice za finale mundiala. Obenem so na tekmo povabili bronaste s prvenstva v Franciji leta 1998. HNS je poudaril, da so bile vstopnice za finalno tekmo za hrvaški sektor na Lužnikih razprodane do 31. januarja, ko so bile prek Fife v prosti prodaji za hrvaške navijače. Hrvaške turistične organizacije sporočajo, da je zanimanje navijačev za ogled finala v Moskvi izjemno veliko, kljub temu, da enodnevni aranžmaji za polete iz Zagreba stanejo od 8.000 do 12.000 kun (1.080 do 1.621 evrov).


Prosinečki: Naj se zdaj veselijo, a samo en dan. Želimo prvo mesto!

"Užitek je bilo nocoj gledati tekmo, še posebej drugi polčas. To je največji uspeh Hrvaške, a da ne naštevam vsega. Drugi polčas, oba podaljška ... Ubili smo Angleže! Zasluženo, popolnoma zasluženo. Vse naše analize moramo vreči nekam stran,"
je pripovedoval Prosinečki v v vlogi stalnega strokovnega komentatorja v studu HRT-ja. "Naj se zdaj poveselijo, naj bo celotna Hrvaška srečna in zadovoljna. A na žalost samo za en dan, zdaj želimo prvo mesto!" je zdajšnji selektor Bosne in Hercegovine dal vedeti, da se varovanci Zlatka Dalića ne smejo zadovoljiti samo s finalom.

"Hočemo prvo mesto. V nedeljo je finale s Francijo. Naj se zdaj Francozom maščujejo za nas in 1998, ko smo z njimi izgubili v polfinalu," je Prosinečki sporočil svojim reprezentančnim naslednikom, naj dokončajo posel. Izredna generacija z Davorjem Šukerjem, Zvonimirjem Bobanom, Igorjem Štimcem, Robertom Jarnijem in ostalim pod taktirko Ćira Blaževića je pred 20 leti na Stade de Francu povedla, a nato prejela dva zadetka branilca Liliana Thurama, a so se nato poslovili od Francije 1998 z bronom.

Bilić: Vzeli smo vam žogo in jo skrili
Od stare hrvaške garde je v Angliji daleč najbolj poznan in cenjen Slaven Bilić, ki ob trenerskem delu redno dela za televizijo ITV kot strokovni komentator zlasti ob velikih turnirjih, s čimer je postal tudi zvezdnik na Otoku. A v sredo je dosegel, da ni bil del studijskega omizja na Rdečem trgu v Moskvi, temveč je lahko spremljal tekmo ob igrišču na stadionu Lužniki. Tudi zato, ker ga je zmotilo predvajanje njegovih čustvenih reakcij ob golih Hrvaške, razočaranjih ob zaostankih in veselje ob napredovanju.

"Mi smo najmanjša država, ki igra finale svetovnega prvenstva v zadnjih 50 letih. To je dobro za vse male države ... Če sanjate in imate značaj, če trdo delate, potem so sanje uresničljive," je v zanosu zmage pripovedoval 49-letnik iz Splita, ki je bil med letoma 2006 in 2012 tudi selektor Hrvaške, s katero je ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu, zato pa bil žrtev krutega preobrata v četrtfinalu Eura 2008 proti Turčiji.

Kljub slavju je Bilić z roba zelenice analiziral tekmo: "Angleži so zares vrhunsko odigrali prvi polčas, niso zgrešili niti ene podaje! Bili so pozitivni in nevarni. V drugem polčasu ste upali, da se bomo mi utrudili, a smo spreobrnili tekmo. Vzeli smo vam žogo in jo skrili pred vami. Angleški napadalci so v 1. delu dobili vsak dvoboj, a v 2. delu niso prejeli žoge." Za konec je še posolil sveže angleške rane: "Nisem objektiven, a smo vas nadvladali!"

Zgodovinski uspeh ob črnih razmerah na Hrvaškem
V slačilnico Hrvaške tokrat ni prišla predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, temveč vodja ognjenih 1998 Zvonimir Boban, ki je zdaj posebni pomočnik predsednika Fife. Manjkal seveda ni niti Davor Šuker, naj strelec SP-ja v Franciji, saj zadnja leta opravlja funkcijo predsednika Hrvaške nogometne zveze. Reprezentančni uspeh pa mu gre močno na roko, saj razmere v hrvaškem nogometu še zdaleč niso rožnate, po obsodbah v Osijeku tik pred začetkom svetovnega prvenstva so tudi uradno črne in kriminalne. (Več o noro čudni in temni zgodbi o uspehu Hrvaške v petek.)

Mourinho: Hrvati še zdaleč niso bili mrtvo utrujeni
Hrvaške predstave v skupinskem delu so impresionirale številne nogometne poznavalce po svetu, v izločilnih bojih nato niso navdušili, so pa dokazali, da se ne predajo, po polfinalni zmagi nad Anglijo se pričakovano kopičijo pohvale in pozitivne kritike na račun kockastih. Med njimi že zaradi dela za gostitelje na sicer angleško govorečem RT-ju izstopa Jose Mourinho.

"Ob polčasu sem rekel, da bi tekma morala biti že odločena (v korist Anglije), a ni bila. Čutil sem prihajajoči gol, saj sem pričakoval odziv Hrvaške, ki je zasluženo prišla do izenačenja. Po golu Perišića ni bilo dvoma, kdo je boljši. Hrvati še zdaleč niso bili mrtvo utrujeni, če je bil kdo utrujen, so bili to Angleži, ki jim je na koncu podaljška zagodla še poškodba Trippierja, da so nato lovili izenačenje z igralcem manj. Če pogledamo število strelov v okvir vrat 7:1 za Hrvaško, ni dvoma, kdo je bil boljši in Hrvaška je po vnovično odigranih 120 minutah zasluženo v finalu," je tekmo pokomentiral Mourinho, ki je ob tem poudaril še pomen hrvaškega uspeha za vse manjše nogometne narode in kako pomemben dejavnik je reprezentanca za igralce in tudi trenerje, ki si služijo kruh na tujem, s čimer dobijo drugačen pogled in odnos do domovine, zaradi česar zaigrajo z večjim zanosom in žrtvovanjem.

L'Equipe opozarja na hrvaške povratnike
Hvalnic na račun Hrvaške po svetovnih medijih ne manjka. Pri španski Marci so še posebej izpostavili vlogo kapetana Luke Modrića in drugo zgodbo tekme posvetili zvezdniku Real Madrida: "Luka Modrić si je zaslužil finale, naslov prvaka, Zlato žogo in vse ostalo, kar obstaja". Najbolj priznani športni dnevnik v Evropi francoski L'Equipe je seveda s posebno pozornostjo obdelal nasprotnike Francije v finalu in že v naslovu opozoril domačo javnost, da jih čaka peklenska nedelja: "Povratniki" (Les Revenenants)

Angleži po zaostanku v podaljšku takoj krenili s polovice
Dalić: Fantje so zdaj značajsko močnejši od mene
Zoran Šprajc: Hrvaška v transu, narod je na vrhu
Hrvaška na nogah po uvrstitvi v finale
Mandžukić junak hrvaške pravljice