Andraž Šporar je bil neposredno vpleten že v 21 golov Slovana, saj je 17 golom (12 v prvenstvu in 5 na evropskih tekmah) dodal še pet podaj. Slovan je sicer na 20 tekmah sezone skupaj dosegel 51 golov. Foto: EPA
Andraž Šporar je bil neposredno vpleten že v 21 golov Slovana, saj je 17 golom (12 v prvenstvu in 5 na evropskih tekmah) dodal še pet podaj. Slovan je sicer na 20 tekmah sezone skupaj dosegel 51 golov. Foto: EPA
Leo Štulac - rdeči karton
Leo Štulac je sicer takoj po prekršku prosil sodnika Gianluca Manganiello, da ga ne bi neposredno izključil, a je tudi 24-letnemu Koprčanu hitro postalo jasno, da prvemu rdečemu kartonu v Italiji ne bo mogel ubežati. Foto: EPA
Josip Iličić
Portal WhoScored, po katerem pri pregledu iger "ladij" že leta povzemamo statistične ocene, je za najigralca oktobra v Serii A izbral Josipa Iličića, ki je na treh tekmah dosegel 3 gole in podajo ter poskusil s kar 14 streli in še pripravil nekaj nevarnih akcij soigralcem. Foto: EPA
Kevin Kampl (RB Leipzig)
Kevin Kampl je pri Herthi znova odigral zelo vidno in vseprisotno vlogo; čeprav ni bil strelec ali neposredni podajalec ob treh golih Leipziga si je prislužil visoke ocene. Po Kickerju 2, po WhoScored 8,0 in SofaScore 8,2, kar je bila najboljša predstava kakšnega izmed slovenskih reprezentantov minuli konec tedna. A KK44 je bil spet predčasno menjan in ostaja vprašanje ali bo dovolj zdrav za novembrski reprezentančni zbor in tekmi z Norveško in Bolgarijo. Foto: EPA

Andraž Šporar na Slovaškem pri Slovanu igra podobno smrtonosno učinkovito kot v dresu Olimpije pred tremi leti, ko je v jesenskem delu Prve lige v 18 krogih dosegel kar 17 golov. Čeprav je v Sloveniji odigral le polovico sezone 2015/16, si je na koncu skupaj z Rokom Kronavetrom in Jean-Philippom Mendyjem ter s 17 goli razdelil naslov kralj strelcev Prve lige.

Po neposrečenih epizodah pri Baslu in Arminii Bielefeldu ter poletni dokončni selitvi v Bratislavo zdaj Šporar spet zabija skorajda v ritmu gol na tekmo. Na 19 klubskih tekmah je za Slovana Bratislavo namreč v sezoni 2018/19 dosegel že 17 golov, pri čemer so mu kakšnega tudi odvzeli statistiki, kakšnega pa je zaradi izsiljenih 11-m raje prepustil soigralcem.

Prvi gol pripisali kot avtogol branilcu
Slovan se je v nedeljo s 6:0 znesel nad Zemplinom Michalovce, pri čemer je Šporar že uvodoma spretno podstavil nogo na podajo Mohe. "Dotaknil sem se žoge, a je branilec preusmeril žogo, tako da je bil to avtogol. Čeprav škoda, lahko bi mi ga pripisali," je uvodni gol v smehu opisal najboljši strelec slovaškega prvenstva. Špoki je bil lahko upravičeno nasmejan, saj mu je poteza dneva uspela v 27. minuti, ko je po prekinitvi in slabo izbiti žogi dosegel 12. prvenstveni gol kar s škarjicami.

Po drugih škarjicah kariere prepustil 11-m
"Drugič v karieri sem zadel s škarjicami, predtem mi je že uspelo v Ljubljani. Zagotovo eden najlepših golov v karieri. Mogoče bo pa res še gol meseca,"
je za klubsko spletno stran pripovedoval prvi igralec Slovana, ki po 14 krogih Super lige uživa v prednosti 6 točk pred DAC-om. Sredi drugega polčasa je Šporar izsilil še najstrožjo kazen, katere izvajanje pa je prepustil Aleksandru Čavriću. "Čavra je to potreboval za samozavest. Ob tem je bil prekršek storjen nad menoj, tako da sem tudi upošteval nepisano pravilo, da kazenskega strela ne izvaja igralec, nad katerim je bil storjen prekršek," je Šporar pojasnil zakaj kot prvi izvajalec 11-m pri Slovanu ni izkoristil priložnosti za povišanje strelskega izkupička.

Bo ostal v Bratislavi do osvojitve naslova?
Z 12 goli ima Šporar že 4 gole prednosti na lestvici strelcev, tako da je na lepi poti, da na Slovaškem postane najlepši strelec (najboljši strelec) tudi njihovega prvenstva. A ob dodatnih 5 golih na 6 tekmah kvalifikacij za Evropsko ligo ni izključen tudi zimski prestop, vendar hkrati se po izkušnjah v Švici in Nemčiji še vedno le 24-letnemu Ljubljančanu najbrž ne mudi zapustiti kluba, ki je na poti k naslovu državnega prvaka.

Izgubil žogo, nato pokosil nasprotnika
Osrednji vezist Leo Štulac je bil odkritje sezone med slovenskimi nogometaši na tujem, saj je hitro postal nosilec igre pri povratniku v Serio A. Za Parmo je Štulac doslej odigral prav vse minute, si prislužil tudi vpoklic v reprezentanco, a vseeno podrobnim spremljevalcem ni ušlo, da je vezist že najmanj dvakrat ušel neposrednemu rdečemu kartonu. Sreče pri preostrih prekrških Primorca je bilo konec v nedeljo na srečanju Parma – Frosinone.

V 61. minuti je Štulac na sredini pri organizaciji napada izgubil žogo, se takoj zapodil za njo, a pri tem s podplati čevljev grdo pokosil Ramana Chibsaha. Sodnik tokrat ni okleval in je 24-letnemu Slovencu takoj pokazal neposredni rdeči karton, na drugi strani pa poškodovani Ganec ni mogel nadaljevati tekme. Štulac se bo bržkone hladil več tekem, saj o upravičenosti izključitve po tekmi ni nihče ugovarjal. Trener Parme Roberto D'Aversa je vseeno malo vzel v bran svojega najmlajšega nosilca igre: "Prekršek iz ihte. Po izgubi posesti žoge ni premislil, a ni želel poškodovati nasprotnika. Rdeči karton je upravičen zaradi poteze, ne zaradi želje po poškodbi."

Začasni selektor Igor Benedejčič bo svoj seznam za tekmi z Norveško v Ljubljani in z Bolgarijo v Sofiji predstavil v četrtek ob 15.30.


Šporar s škarjicami utrdil vodstvo na lestvici strelcev

Štulac pregrobo v boj za lastno izgubljeno žogo


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru nekdanjega selektorja Kavčiča za Norveško in Ciper (26)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (WhoScored; SofaScore)Igralni učinek
VRATARJI (3)
Vid Belec (11 nastopov)Sampdoria (ITA)Sampdoria - Torino 1:4/čaka na sezonski debi
Aljaž Ivačič (0)OlimpijaOlimpija - Domžale 4:4

vso tekmo

največ prejetih golov v sezoni
Matic Kotnik (0)Panionios (GRČ)Panionios - Panetolikos 3:0298 minut 3. nepremagan na 6. tekmi sezone
BRANILCI (9)
Jure Balkovec (1/0)Verona (ITA II)Verona - Cremonense 1:1/na klopi
Miha Blažič (2/0)FerencvarosFerencvaros - MTK 2:0vso tekmoutrjeno vodstvo v NB I
Antonio Delamea Mlinar (2/0)New England Revolution (ZDA)* konec sezone *1.516 minut
(6,72; 6,66)
1x avtogol , 8x , 1x, 1x zamenjan ; 8. na Vzhodu MLS-a
Bojan Jokić (c) (94/1)Ufa (RUS)

Ufa - Krila Sovjetov 1:2

/

poškodovan

Luka Krajnc (4/0)Frosinone (ITA)Parma - Frosinone 0:0/na klopi
Miha Mevlja (15/2)Zenit (RUS)

Zenit - Ahmat 1:0

/

na klopi, devetič zapored v ligi

Nemanja Mitrović (3/0)Jagiellonia Bialystok (POL)

Zaglebie - Jagiellonia 1:4

vso tekmo/
Nejc Skubic (13/1)Konyaspor (TUR)

Sivas. - Konya. 0:0

vso tekmo
(7,0; 7,2)
v 86' = 2. rumeni, 2 posredovanji, podaji 34/40
Petar Stojanović (6/0)Dinamo Zagreb (HRV)Osijek - Dinamo 0:2vso tekmo v 4' = 2. rumeni
VEZISTI (10)
Jaka Bijol (1/0)CSKA Moskva (RUS)Dinamo - CSKA 0:0/na klopi - drugič v sezoni
Domen Črnigoj (6/0)Lugano (ŠVI)Basel - Lugano 3:2

66' (2:1)

/
Amir Dervišević (4/0)MariborCelje - Maribor 0:5 73' (0:5)prvič vstopil s klopi
Josip Iličić (51/5)Atalanta (ITA)

Bologna - Sampdoria 1:2

82' (1:2)
(6,5; 7,1)

v 24' = 3. karton na 7. tekmi sezone, 3 streli, 2 preigravanji

* Kevin Kampl (24/2)RB Leipzig (NEM)Hertha - Leipzig 0:383' (0:3)
(8,0; 8,2)
2 strela, 4 ključne podaje, 2 preigravanji, 2 posredovanji, podaje 50/55
Rene Krhin (38/2)Nantes (FRA)Nantes - Guingamp 5:0 81' (4:0)
(6,2; 6,6)
skok, podaje 8/9
Rudi Požeg-Vancaš (0)CeljeCelje - Maribor 0:5vso tekmo/
Leo Štulac (2/0)Parma (ITA)Parma - Frosinone 0:061'
(5,8; 6,2)
v 61' = prva izključitev, strel, preigravanje, posredovanje, podaje 31/36
Benjamin Verbič (19/2)Dinamo Kijev (UKR)

Šahtar - Dinamo 2:1

vso tekmo

poraz na derbiju pri vodilnem

Miha Zajc (9/2)Empoli (ITA)Napoli - Empoli 5:1

67' (3:1)
(6,1; 6,4)

strel, podaje 18/19
NAPADALCI (5)
Robert Berić (18/2)St. Etienne (FRA)St. Etienne - Angers 4:3/

na klopi

Roman Bezjak (26/4)Jagiellonia Bialystok (POL)

Zaglebie - Jagiellonia 1:4

/na klopi
Andraž Šporar (10/0)Slovan Bratislava (SVK)

Slovan - Zemplin 6:0

vso tekmo v 27' za 3:0 = 12. gol v Fortuna ligi
Luka Zahović (1/0)MariborCelje - Maribor 0:51.385 minut v 15' za 0:2 = 6. gol
Pred tekmama Lige narodov so v tabeli zajeti samo reprezentanti!

* - Kampl ni prišel na oktobrski zbor, po katerem je NZS odstavila selektorja Kavčiča.

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored in SofaScore.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče znaša 6,0. Ocene nad 7 so dobre, nad 8 pa odlične. Okrepljena je višja povprečna ocena.

Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni), podatke prispeva Opta statistika, a portala uporabljata nekoliko različna algoritma. Povprečna ocena pri SofaScoru je 6,86, največkrat podeljena ocena pa 6,6. V primerjavi z WhoScoredom so ocene običajno za nekaj desetink višje; v tabeli je ocenjenih 14 reprezentantov, štirje Slovenci so dobili višjo povprečno oceno po WhoScored, kar 10 pa po SofaScore.


GOLI NEREPREZENTANTOV

Pučko pospravil v mrežo odbitek za zmago Korone

Na Poljskem je znova zablestel Matej Pučko, ko je na tekmi Zaglebie Lubin – Korona Kielce v 73. minuti po ubranjenem prostem strelu prisebno in spretno odbitek zabil v mrežo za 0:1. Na zadnjih 6 ligaških tekmah je 25-letnik iz Šalincev v Prlekiji dosegel že štiri gole, tudi po njegovi zaslugi se je Korona povzpela na 6. mesto Ekstraklase, kjer je le še 2 točki za Jegiellonio.

V Avstriji še naprej nase pri 34. letih opozarja Zlatko Dedić. V soboto je na gostovanju pri Sturmu v Gradcu v 72. minuti s tretjim ligaškim golom sezone poskrbel za pomembno točko Wackerja (1:1). Innsbručani so sicer v 12-članski Bundesligi šele deseti.

Dva zaporedna hat-tricka Celarja za mlado Romo
Za Ligo prvakov je Roma kot v klubu vzgojenega mladega nogometaša prijavila slovenskega napadalca Žana Celarja. Nekdanji mladinec Maribora, ki je od lanskega poletja član Rome, še čaka na prvo priložnost s članskim moštvom, a zato je prvi napadalec mladinskega moštva, ki trenutno dominira v Primaveri. Zaradi rdečega kartona v 1. krogu je 19-letni napadalec odigral samo 5 tekem Primavere, a zato pri tem zabil kar 11 golov, potem ko je v zadnjih dveh tekmah nanizal hat-tricka. Dobre predstave Celarja zna izpostaviti tudi najboljši twitterski račun v svetu nogometa.